Objavljeno: 27/10/2021 Objavio: admin omentari: 0

“I prije dolaska interneta i društvenih mreža uvijek sam nešto izmišljala. Pokušavala sam od starog napraviti  novo, nešto unikatno. Pojavom interneta i društvenih mreža počela sam sa gledanjem kreativnih videa i tako dobijala još više ideja, a želja da i ja napravim takvo nešto bivala je uvijek jača od mene” – odaje nam Mirela

Mirela Ćatić (1984) iz Maglaja, udata majka četvoro djece, domaćica. Rekla nam je da je uvijek interesovao kretivni rad i da je pokušavala da se okuša u tom polju kad god bi joj se ukazala prilika. Posebnu ljubav i svoj smiraj pronašla je u izradi drvenih ukrasa, izradi imena i dekorativnih predmeta od drveta i sličnih materijala, čime se zapravo i bavi zajedno sa svojim mužem.

“Moj muž je stolar, dugo godina radi i bavi se izradom namještaja, popravkom i restauracijom. Uvijek sam bila njegov vjerni posmatrač i pomagač u radnji i uvijek me zanimao i privlačio rad sa drvetom i mašinama. Jedna prijateljica me pitala da li bi joj mogla napraviti ukras “Bismillah”,tj. da iskružim tu riječ i da bude ukras na komodi, rekla sam naravno da ću pokušati i da jedva čekam. Prelijepo je ispalo i ona i ja bile smo više nego zadovoljne”- ispričala nam je Mirela.

I naravno, kako to već obično biva kad neko kod nekog vidi nešto lijepo i unitaktno poželi isto imati i u svojoj kolekciji unikatnih radova. Tada su Mireli počele da pristižu narudžbe I narudžbe, a ona i njen muž su se trudili da ih ispoštuju I ispune sve zahtjeve kupaca.  

Mirela nam je rekla kako je za kratko vrijeme sve to zapravo postao porodični biznis te da su svi ukućani učestvovali u izradi radova.

“Što se tiče ukućana, svi su pomagači. Uvijek ima posla oko farbanja, starija kćerka rado pomaže u radnji oko iskruživanja i vješta je sa mašinom, također se dobro snalazi na kompjuteru i vješta je u izradi postera. U kući me također uvijek neko od njih zamijeni kad ja ne mogu stići, urade kućanske poslove, pripreme nam jelo što je od velike pomoći nakon dugih sati provedenih u radnji za mašinom”. – otkrila je Mirela.

Iako se nije nadala da će to ići takvom brzinom, to što radi Mirela sa porodicom za kratko vrijeme je iz hobija preraslo u biznis. Narudžbe su se same nizale. Preporuke i riječi hvale nisu izostajale. Ko god bi dobio svoju narudžbu javljao bi se sa utiscima i rječima da je još ljepše uživo kad se vidi i dotakne, a mnogi su i naručivali još, što za sebe, što za poklon.

Najveća motivacija su im svakako zadovoljne mušterije, a što se tiče njihovih planova za narednu godinu dana, oni su bazirani na proširenje ponude i tržišta, te i registraciju vlastitog obrta i kupovinu novih mašina koje će im dosta olakšati rad.

Kada smo Mirelu pitali može li nam ukratko opisati ono što osjeća u momentima dok pravi radove, ona je rekla sljedeće – “Osjećam smirenost i zadovoljstvo, jer kad vidiš od kakavog komada drveta, neobrađenog, hrapavog, nepravilnog napraviš nešto što ima smisla, glatko, oblikovano, savršeno, nešto što će izazivati divljenje svih”.

„Trudimo se da budemo originalni, brinemo o kvaliteti i da sve na vrijeme i u dogovorenom roku ispoštujemo. U ponudi imamo stvarno dosta proizvoda, a to su ukrasi sa osobnim podacima, sa podacima rođenja djece, svadbeni datumi, posteri i slike, uramljeni kvalitetnim drvenim okvirima, također ukras bismillah i elhamdulillah, ne znam broja koliko smo ih napravili, a stalak  za Kur“an i rahle, to su najtraženiji proizvodi.”

Na facebooku profilu “Zuhruf ukrasi od drveta“ (zuhruf je arap. riječ i znaci ukras), možete pogledati sve njihove radove.

Leave a Comment