Objavljeno: 20/02/2024 Objavio: admin omentari: 0

Edvin Bećirović ima 35 godina, rodom je iz Doboja, a u Tuzli je studirao mašinstvo, na odsjeku Mehatronike. Edvin je otac dvoje djece. Nakon završenog studija počinje raditi u Gračanici. Tu ostaje na radu 5 godina, a već 7 godina živi u Njemačkoj sa svojom porodicom.
Za sebe kaže da je uvijek pokušavao da znanje iz struke usmjeriti u neki hobi ili projekt.
„Pošto i u svakodnevnom poslu razvijam industrijske proizvode, otišao sam u bliskom pravcu, ali sa varijacijom da razvijam proizvode koji odražavaju moj stav prema svijetu i odgovornost koja proizilazi iz tog stava. Ilmsi projekt mi je pružio zadovoljstvo i slobodu da započnem od ideje, da smišljam i pišem priče, radim sa lingvistima, sarađujem sa grafičkim dizajnerima, usmjeravam ilustratore kroz njihov rad, sarađujem sa stručnjacima za produkciju zvuka, da se zabavim postprodukcijom zvuka, programiranjem i još ponekim kreativnim aspektima razvoja interaktivnih knjiga.“, ispričao je Edvin.
Za svoj brend Edvin kaže da je poseban po tvome što su knjige kodirane oku nevidljivim kodom koje čita ilmsi olovka, koja priča i zapitkuje korisnika, provjerava odgovore, koja može da ga snima i još puno toga. Zvuk koji olovka reprodukuje su glasovi iskusnih glumaca i naratora, a ne sintetički-generiran zvuk.
Ono što čini veliki uspjeh za Edvina i njegov brend je činjenica da su Ilmsi knjige do ovog trenutka pronašle svoje korisnike u 10 europskih zemalja.
Najveća inspiracija u radu su mu djeca i supruga, a posebno se u tom segmentu ističe njegova osmogodišnja djevojčica za koju kaže da je nepresušan izvor ideja. Kad govorimo o motivaciji Edvin ističe kako je glavni motiv, cilj i želja cijelog ovog projekta praviti interesantne i edukativne proizvode pune vrijednosti u okvirima islama, proizvode kojima će korisnici biti zadovoljni.

Zašto ste se odlučili za kreativni rad i kako je ukratko izgledao Vaš razvojni put?
Ra raditi isključivo ono što drugi kažu može biti monotono. Svaki insan ima jedinstven doživljaj svijeta i jedinstvene ideje kako doprinijeti društvu oko sebe. Razvoj je naravno počeo od ideje, a ideja je nastala kada se na stolu našla kćerkina sufara, zajedno sa jednom pametnom olovkom njemačkog izdavača, koju smo kupili prije da bi joj pomogla u učenju jezika. Taj sistem ima svoje prednosti a posebno je interesantan za mališane. Meni se činio kao zdravija i sigurnija alternativa uređajima poput pametnog telefona ili tableta, koji nam lahko odvrate pažnju, posebno djeci. Tad sam se zapitao: „Zašto ne napraviti nešto slično za nas?“. U slobodno vrijeme sam preprogramirao tu olovku da radi na paru testnih stranica sufare, za koje smo snimili glas moje kćerke. Kada sam savladao taj izazov, okrenuo sam se traženju proizvođača, nabavci prototipa, ispitivanju tehnika štampe, kao i drugim detaljima. Nakon pola godine bio sam spreman da napravim prave proizvode. Preko nekolicine prijatelja došao sam do Hajriza Brčvaka, koji je bio prvi izbor i osoba za koju sam smatrao da bi mogla prepoznati potencijal projekta i pružiti finansijsku podršku, i hvala Bogu nisam pogriješio. Prekinuo sam radni odnos u dotadašnjoj firmi i nastupio je period kada sam se 100% posvetio ovom projektu. U idućih 10 mjeseci pridružuju mi se brojni stručni saradnici iz polja islamskih nauka, lingvisti, ostvaruje se fantastična saradnja sa jednim od najboljih tonaca u široj regiji, ostvaruje se saradnja sa glumcima Bosanskog narodnog pozorišta Zenica koji su posudili glasove za jednu od knjiga, pridružuju se domaći i strani kreativci iz polja grafičkog dizajna i ilustracija, pri čemu nastaju
dvije interaktivne knjige.

Jeste li u momentu kada ste krenuli s ovim poslom imali ideju da ćete postići uspjeh kojim se danas možete pohvaliti?
Plan je sastavni dio jednog ozbiljnog projekta, ali to ne umanjuje iznenađenje koje čovjek osjeti kada se ideja materijalizuje. Za sada, Bogu hvala, projekt ide u dobrom smjeru. Lista sa zadacima je ipak veoma duga i trudim se da držim fokus na njima.

Kakav je Vaš asortiman proizvoda? Koji je vama lično omiljeni?
Zasada imamo dvije interaktivne knjige koje funkcionišu sa olovkom. Iako mi je knjiga „Interaktivna sufara sa tedžvidom“ bila glavni motiv i veći tehnički izazov, knjiga „Ajet“ mi je lično omiljena. Možda najviše iz razloga što mi je dopustila najveću slobodu, pri čemu sam obradio jednu temu i prenio njenu ideju, koja je posebno danas veoma bitna, a gotovo zaboravljena u svijetu materijalizma.

Kada biste proizvode koje imate u ponudi trebali da predstavite u kratkim crtama, šta
biste o njima rekli?
Sufara sadrži više od 3 sata audio materijala i preko 3000 skrivenih interaktivnih polja, i pored poglavlja o harfovima i tedžvidu sadrži i prelijepo poglavlje sa kur’anskim vježbama. Na svaki dodir čujete pravilno izgovoreni harf, riječ, ajet ili čitavu suru. Svaka lekcija ima svoju vježbu sa jako zanimljivom igrom traženja harfova i riječi.
Priča „Ajet“ je igrokaz u zvučnom formatu, ispričan kroz 10 Ilustrovani scena i za cilj ima da nauči djecu šta je to zapravo pojam ajet, i kako to saznanje mijenja pogled na svijet oko nas. Ona sadrži više od 2,5 sata audio materijala pri čemu svaki Ilustrovani element reaguje drugačije. Uz igre traženja predmeta ili rješavanja zagonetki, knjiga „Ajet“ dovoljno je interesantna i jednostavna za mališane od pet godina a ima dovoljno dubine i sadržaja za veće uzraste.

„Ako želimo napraviti nešto novo moramo biti spremni napustiti zonu komfora. Na tom novom mjestu probleme moramo gledati kao izazove, a komplikovane stvari promatrati kao mnogo jednostavnih. Sve to postaje lakše sa dobrim planiranjem, sa iskustvom, i kad nam je motivacija na pravom mjestu“, poručio je na kraju razgovora Edvin. Ponudu njegovih proizvoda možete pogledati na njegovoj Facebook stranici te na Instagram profilu.