Objavljeno: 30/11/2022 Objavio: admin omentari: 0

Fatima Vranac je rođena 1964.god u Travniku gdje je završila Gimnaziju. Od 1995.god sa svojom porodicom – mužem i dva sina živi Visokom. Fatima se bavi pletenjem, heklanjem te izradom nakita od raznih materijala.
Još kao dijete, uz nanu i mamu Fatima je počela hekla, a nakon toga i da plete. Još u srednjoj školi je plela razne stvari kolegicama i sebi.
1983.godine je otvorila butik u Travniku gdje sam prodavala svoje ručno rađene, heklane i pletene, unikatne odjevne predmete.
Zbog ratnih dejstava biva primorana zatvoriti svoj butik, te se 1995. godine udaje u Visoko.
Kako sve njene želje i snove o ovom poslu bivaju prekinute radnim dešavanjima 90-tih godina, ali i zbog nemogućnosti da pronađe posao svoje slobodno vrijeme ponovo je odlučila posvetiti ručnom radu. S ručnim radom je započela iz čiste ljubavi s namjerom da to bude njen hobi.
Povremeno svoje radove izlaže na sajmovima u Sarajevu u okviru udruženja čija je članica. Za svoje proizvode kaže da su unikatni, izrađeni od kvalitetnih materijala, tako da svaki kupac može biti siguran da samo on ima takav komad bilo odjeće ili nakita.
Kad je riječ o asortimanu Fatima je svoj asortiman kvalifikovala na zimski i ljetni.
U zimskom asortimanu ponude nalaze se : kape, trake za kosu, šalovi, džemperi, prsluci, ogrtači, rukavice, pape.
U ljetnom asortimanu ponude nalaze se: parea i haljine za nošenje preko kupaćih kostima, bluzice i topovi od pamučnog konca, torbe za ljeto, nakit izrađen od raznih materijala.
Iz veoma širokog asortimana ponude Fatima je istakla kako su njoj lično omiljeni džemperi iz razloga što joj pružaju najviše mogućnosti da njena mašta dođe do izražaja.
Kad je riječ o načinu rada ova zaljubljenica u ručni rad nam je kazala kako ona rijetko prima narudžbe po želji. Najviše radi po svojim idejama i tako prodaje proizvode, a ako se ipak desi da neko poželi nešto mimo njene ponude onda se prvo oko svega dogovara s kupcem, zatim u svojoj glavi osmisli najbolji način izrade proizvoda, nabavlja materijal i onda slijedi izrada i uručivanje gotovog proizvoda kupcu.
Dok radi svoje radove istakla je kako se osjeća lijepo i opušteno jer svoje slobodno vrijeme provodi radeći ono što najviše voli raditi. Ne voli stvarati kolekcije nego radi pojedinačne proizvode zavisno od trenutnog osjećaja i inspiracije.
Radove naše Fatime možete pogledati na njenoj Facebook stranici.

Leave a Comment