Objavljeno: 20/02/2023 Objavio: admin omentari: 0

Amela Haznadar rođena je i živi u Sarajevu. Završila je Prirodno-matematički fakultet, smjer hemija. Po struci je diplomirani inženjer hemije. Svoj posao u struci je radila samo nekoliko godina naknadno je završila i Pedagoško-psihološko-didaktičko-metodičku grupu predmeta na Filozofskom fakultetu u Sarajevu kako bih mogla raditi u školama. Nažalost i do ovog posla je u današnje vrijeme jako teško doći. Međutim Amela se ne predaje, već duži niz godina daje časove iz hemije.

Osim časova koje daje Amela je prije 3 godine čisto iz hobija pokrenula proizvodnju krema i sapuna sa aktivnim ugljem. Proizvodi koje je radila u početku su bili namijenjeni potrebama njene porodice, prijatelja i poznanika. Kako su oni svi bili malo je reći prezadovoljni proizvodima koje su dobivali od Amele tako su te proizvode preporučivali ljudima oko sebe. Te veoma brze preporuke su dovele do prvih narudžbi koje su se iz dana u dan povećavale i tako se širio krug kupaca. To je za Amelu bio veliki vjetar u leđa koji ju je doveo do toga da počne razmišljati kako da hobi pretvori u biznis.

Korisni savjeti prijateljice sa kojom je studirala hemiju i koja joj je dala najveću podršku i korisne savjete, interesovanje za biljke, tradicionalne recepture u kombinaciji sa eteričnim uljima potaknuli su je na rad. Već 2 godine ima osnovan i obrt uz poticajna sredstva Opštine, za poduzetnike.

Prva krema koju je napravila bila je Lifting krema sa tamjanovim uljem koja je pokazala odlične rezultate. Krema je za sve tipove kože, koža je upija brzo. Zatim je napravila Mast od gaveza. Za gavez svi znamo da je to jedna čarobna biljka koja se oduvijek koristi u narodnoj medicini protiv bolova u kičmi i koljenima, kod lomova za zarastanje rana.

Lifting krema sa tamjanovim uljem i Mast od gaveza postala su 2 najtraženije proizvoda koja su čak i poneke talijanske apoteke uzele na ispitivanje te za njih dale pozitivno mišljenje i podršku za dalji rad.

Amela je za naš portal istakla kako svoj posao radi sa posebnim ushićenjem i spoznajom da je to što radi korisno i da daje dobre rezultate. Znajući činjenično stanje o tome kako je prirodna kozmetika sve više popularna među ljudima, jer u ovom modernom dobu ljudski organizam je postao zasićen  sintetičkim tvarima koje većinom prouzrokuju štetu, suhoću kože, ekceme,alergije Amela je u ovaj posao krenula sa velikom nadom da će ostvariti uspjeh. I bila je upravu. Uspjela je!. Danas sa sigurnošću može reći da su rezultati trogodišnjeg rada nadmašili njena očekivanja.

Svoju kozmetiku objedinila je u jedno ime “AM-prirodna kozmetika za koju kaže da je prepoznatljiva po tome što je čine proizvodi na bazi pčelinjeg voska bez konzervansa i hemijskih dodataka. Dovoljne su male količine kod korištenja koje daju efikasne rezultate.

Osim već spomenutih lifting kreme i gavez masti u ponudi AM – prirodne kozmetike mogu se naći: melem od kunice za hemoroide, sapun sa aktivnim ugljem, dezodoranse u stiku te balzam za usne, šumeće kuglice za kupanje, so za kupanje, svijeće od pčelinjeg voska.

“Proizvodi su ručno rađeni od biljnih ulja, eteričnih ulja, najviše lavande i pčelinjeg voska kao učvršćivača. Svi proizvodi imaju dodatak ulja vitamina E koji je prirodni konzervans i revitalizirajući dodatak proizvodima. Svi proizvodi su ispitani u skladu sa visokim međunarodnim standardima, imaju vrhunski stepen čistoće”, objasnila nam je Amela.

U početku kaže nam Amela kako nije baš imala iskustva pa je dizajn njenih proizvoda jednostavan. Trenutno radi na osmišljavanju novog, profesionalnijeg dizajna kako bih bila prepoznatljiva i konkurentna na tržištu i otvorila veću mogućnost saradnje, a u planu joj je također i proširenje asortimana. Svojim najvećim uspjehom smatra to što su se za njene proizvode zainteresirali i oni van granica naše države.

“Većina kupaca traži proizvod za rješenje određenog problema sa kožom. Nakon što obavim razgovor sa kupcem. saznam kakve sve to problema ima preporučim mu odgovarajući proizvod. Svakom kupcu detaljno objasnim o proizvodu i dam dodatne smjernice kao što su da prirodna kozmetika ima vrlo malu mogućnost alergija, savjetuje se oprez kod trudnica, male djece, kao i osoba osjetljivih na pčelinje proizvode, neke biljke i eterična ulja. Ostajem u kontaktu sa kupcima sve dok ne dobijem povratnu informaciju o tome da li je njihov problem uspješno riješen ili možda ne. Proizvodi se izrade u toku 1 do 2 dana. Dostavu vršim lično po Sarajevu, a u ostale gradove šaljem brzom poštom”, objasnila je Amela ukratko način njenog rada i komunikacije s kupcima te svim sadašnjim i budućim poduzetnicima poručila da prije svega naprave detalja biznis plan sa stručnim timom, ispitaju tržište, potrebna ulaganja, da se educiraju u onome čime se žele baviti, pa tek onda naprave posao/brend započnu sa promocijom i oglašavanjem svog biznisa.

Ameline radove možete pogledati na njenoj Facebook stranici.

Leave a Comment