Objavljeno: 03/10/2022 Objavio: admin omentari: 0

Da mladi odlučno žele nastaviti tradiciju i obezbijediti sebi egzistenciju, primjer je dvadesetčetverogodišnja Belkisa Bešlić, vlasnica zanatske radnje “For You by Bešlić” u Sarajevu. Belkisa je tekstilni tehničar konfekcionar po struci, neko je ko se još od sedmog razreda osnovne škole počeo zanimati za šivanje. Razlog tome je vjerovatno i činjenica da se njeni roditelji bave šivanjem kožne galanterije i tekstila pa je mnogo toga mogla naučiti i od njih. Na časovima praktične nastave u 3. razredu srednje škole sašila je svoj prvi ruksak, a danas, njeni ruksaci su vrlo traženi.
Zadivljeni Belkisinim ruksacima mi smo ju kontaktirali i zamolili je da za naš portal ispriča svoju kreativnu priču.
“Zovem se Belkisa Bešlić. Imam 24 godine i živim u Sarajevu. Završila sam srednju školu za tekstil, kožu i dizajn u Sarajevu.
Nekako još od djetinjstva sam pomagala, učila i radila sa svojim roditeljima u našoj porodičnoj firmi. Prvi dodiri sa krojačkim zanatom bili su u mojoj 14. godini kada sam počela učiti kod oca koji ima kožarsku radnju.
U početku sam se bavila izradom ukrasnih jastuka sa natpisima po želji kupca. To je sve bio hobi koji je vremenom prerastao u dosta ozbiljniji posao. Tim zarađenim novcem sam financirala sebi školu i potrebni materijal. Također mogu s ponosom reći da sam svojim zarađenim novcem 2019. god nagradila sebe putovanjem u Tursku, imala sam mogućnost da mi roditelji plate ali nisam željela… Trud i rad se na kraju isplatio
Krajem 2017. god u školi na času praktične nastave sam napravila svoj prvi ruksak te i dobila sam pohvale od prijatelja, profesora i direktora. Oduševljeni mojim radom, i tad su me podržali kupovinom istih. I dan danas prate moje radove i zaista me podržavaju.
Nekako čitava moja generacija je otišla različitim životnim putevima, a ja sam nastavila razvijati svoj biznis i nastaviti ono za šta sam se školovala. I dan danas se neki od mojih profesora jave sa željom da kupe neki određeni artikal kao poklon za drage ljude.
Također sam izuzetno zahvalna i mojim prijateljima koji su me hvalili po društvenim mrežama svojim prijateljima i zahvaljujući njima su vrlo brzo uslijedile i prve narudžbe.
Na početku svog rada zaista nisam očekivala da će moj hobi prerasti u posao. Početkom 2018. god nastao je brend “Handmade by Bešlić”. Zahvaljujući kvalitetu izrade dobivala sam preporuke, pa su tako i narudžbe rasle. Iste godine pokrećem i svoj drugi brend “Niqab Bosnia” na koji sam također ponosna. To su ruksaci koji su nastali na zahtjev tržišta, a kasnije je upotpunjen rokovnicama sa identičnim motivima, kao i coverima za laptop. Jedinstveni su ne samo u BiH, već i u Europi.
Osim izrade, bavim se i ostalim uslugama: prepravke, mijenjanje rajsferšlusa, sužavanje itd. Sasvim sam zadovoljna zaradom koju ostvarujem. Dovoljno mi je i za sebe, ali i za nabavku opreme, materijala i ostalih sitnica
Moji brendovi su mogu slobodno reći prepoznatljivi po kvalitetu izrade, kvalitetu materijala i prihvatljivoj cijeni. Osim toga ono što je bitno kod ručnih radova je činjenica da se rade po željama i prohtjevima kupaca. Ponekad kupci traže određene boje, oblik, veličinu ili neki drugi detalj u toku izrade. Po završetku radova uvijek svoje artikle fotografiram za kupce, ali i za svoje stranice koje vodim na Facebook-u i Instagramu.
Asortiman proizvoda iz dana u dan raste i upotpunjuje se. Tako je od jednog proizvoda nastala paleta novih. Tako da se u asortimanu mojih proizvoda mogu naći ruksaci, unikatni jastuci, stolnjaci, čipkane salvetice, neseseri, sjedalice, rokovnici…
Gledam da ispratim sve zahtjeve tržišta, ali i mojih kupaca. Sve narudžbe dogovaram i završavam preko Facebook-a i Instagrama. Proces narudžbe je jednostavan i kupac svoj željeni artikal dobije za 24/48h od momenta slanja.
Prilikom izrade svojih radova osjećam zadovoljstvo i sreću što će moj proizvod ukrašavati nečiju kuću, kancelariju, ali i to što će neko moj proizvod dobiti kao rođendanski poklon na kućnu adresu jer često naručioci i to požele. Takvim radom i lijepom komunikacijom sa mojim kupcima mogu se pohvaliti da su moji radovi stigli i van BiH (Njemačku, Austriju, Ameriku, Veliku Britaniju, Irsku itd…). Ostvarene su suradnje sa specijaliziranim suvenirnicama/gift shopovima koji su upotpunjavali svoju ponudu sa mojim proizvodima.
U narednom periodu radit ću na proširenju asortimana i pripremi novih proizvoda koji će biti primamljivi kupcima.
Moj cilj je biti i ostati originalna i prepoznatljiva na tržištu kao i dosada. U budućnosti također planiram imati svoj poslovni prostor jer sad za sad svoje narudžbe radim isključivo online”.
Uči iz svojih grešaka, radi marljivo i ne dopusti da mišljenje drugih ljudi o tebi postane tvoje ograničenje je Belkisin moto, a njene radove možete pogledati na Facebook stranicama HandmadeBeslic & NiqabBosnia te instagram profilima HandmadeBeslic & NiqabBosnia.

Leave a Comment