Objavljeno: 21/10/2022 Objavio: admin omentari: 0

Sanja Vrančić Milošević je rođena u Sarajevu i ima 59 godina, Završila je gimnaziju te 7 godina radila kao bankarski službenik. Danas sa porodicom živi u Zvorniku. Za sebe kaže da je vedra, nasmijana i radoznala. Ona kako kaže nikada miruje i kad ne stvara svoja umjetnička djela, ona se edukuje i usavršava u novim tehnikama. Svoju kreativnost izražava oslikavanjem ešarpi na svili, pravljenju beretki od pustovane vune, izradom broševa od saten traka, i izradom mnogih drugih kreativnih radova. Kroz život je vode ideje, emocije, vješti prsti i želja da napreduje svakog dana sve više i više.
Za uplovljavanje u kreativni svijet odlučila se prije 7 godina. Tad nije mogla ni pretpostaviti da će ljubav prema slikarstvu iz ranog djetinjstva, a posebno tehnikama akvarel i gvaš, biti odskočna daska za novi posao. Danas s ponosom može reći da njene kreacije krase domove širom svijeta.
“Sve je počelo s kutijicama za nakit, magnetima koje sam radila od gipsa i to je super išlo. S obzirom da sam jako radoznale prirode počela sam da širim svoju ponudu i počela raditi oslikavanja na ešarpama. Toliko kreativnosti i znanja koje imam u sebi iskoristila sam i dalje u mom radu te prije par mjeseci odlučila praviti Francuske beretke i Engleske kape od prave vune postupkom mokrog pustovanja”, opisuje nam Sanja na samom početku svoj kreativni put.
Bavila se i dekupažom i izradom sapuna, ramova za slike i oslikavala predmete od stakla i plastike.
Sanja svoje radove opisuje kao unikatne stvari koje ne mogu imati svoj duplikat. Te dodala kako smatra da je upravo ta 100%tna. unikatnost ono što privlači njene kupce da ih kupuju.
“Imam prepoznatljiv stil stvaranja i kreiranje. Mogu zaista da se pohvalim da sam sve sama naučila da radim i da sve što napravim je stvarno dio mog talenta i neiscrpne inspiracije”, ispričala je ova kreativka te dodala kako osim ešarpi po kojima je i prepoznatljiva i koje su njena lična karta u njenom asortimanu možemo pronaći: ukrasne narukvice, ogrlice, unikatne broševe, beretke…
U neko skorije vrijeme planira se posvetiti izradi papuča od vune te vjeruje kako će i u tome ostvariti uspjeh.
Njene ešarpe, beretke i drugi proizvode mogu se naći kod ljudi iz Beograda, Banja Luke, Zvečana, Tuzle, Sarajeva, Kanade, Australije…

POSTUPAK IZRADE EŠARPI
Svaka od mojih ešarpi, izrađena je na drugačiji način pa su zato i moje klijentkinje prezadovoljne. Radim ih u tri ili četiri boje u nekoliko tehnika. Proces realizacije od inspiracije do krajnjeg proizvoda traje od četiri do pet dana. Što se tiče svile ona vas zimi greje a ljeti hladi. Usavršila sam nekih 5 tehnika rada na njoj. To je tanani materijal kao i čovekova duša, nježan i osjetljiv. Ešarpe služe kao ” “MUST HAVE” u vašem garderoberu.
U VAŠEM GARDEROBERU

POSTUPAK IZRADE BERETKI
Postupak izrade beretki zove se mokro pustovnje vune. Dosta je komplikovan, traži strpljenje jer treba voditi računa o svakom detalju. Treba biti esteta, da se oseti koja je debljina vune potrebna za izradu jedne kape, da se izabere boja da bi finalni proizvod bio moderan i primamljiv. Pošto je vuna rastegljiva,kada se veličinu otvora na beretki masira može se prilagođavati obimu glave. Moje beretke su od čiste vune koja je kao što je poznato odličan prirodni izolator.

Kad smo Sanju pitali gdje nalazi inspiraciju za izradu ovako lijepih ešarpi ona nam je rekla da kod nje inspiracija dođe sama od sebe. Kad osjeti inspiraciju požuri uzeti olovku i papir te skicira zamišljeno. Ističe kako joj se zna desiti da odjednom zamisli više kreacija i onda ostane duboko u noći slikajući i prenoseći na svilu svoje zamisli.

Nakon što završi sve svoje zamisli uzima telefon napravi što je moguće ljepše fotografije, objavi na svojoj stranici. Kada je neko kontaktira dogovori se oko detalja i načina isporuke i za vrlo kratko vrijeme njen novi proizvod ili više njih budu kod svojih vlasnika.

U gradu na Drini, ali i okolini, nijedan sajam ili izložba rukotvorina, ne može proći bez Sanje koja je jedna od najkreativnijih žena u BiH. U narednom periodu Sanja očekuje još bolji uspjeh u svom radu, svojoj najvećoj ljubavi. Jer kako kaže ovo što je do sad postigla je ostvarenje njenog sna kojeg će nastaviti njegovati i voditi ka još boljem uspjehu.

“Posao kojim se bavim nije isplativ u smislu da bi se od njega moglo živeti, ali izradom proizvoda ispunjavam svoju dušu, a prodajom dopunjujem kućni budžet. Spremna sam da svoje znanje i talenat prenesem mlađim ženama koje žele da se bave ovim poslom”, glasila je Sanjina poruka za kraj razgovora, a njene radove možete vidjeti na njenom Facebook profilu te Instagram profilu i Facebook stranici.

Leave a Comment