Objavljeno: 25/05/2022 Objavio: admin omentari: 0

Hasiba Omerović iz Lukavice kod Gračanice. Domaćica ima 55 godina. U sretnom braku je već punih 35 godina, majka je dvoje djece. Širom BiH ali i regiona poznata kao neko ko se razumije u bilje i prirodne lijekove. Naime, od 1993. godine Hasiba se bavi uzgojem i preradom ljekovitog bilja.

“Moj zdravstveni problem sa sterilitetom kojeg sam bezuspješno liječila medicinskim putem me je natjerao da se edukujem o ljekovitom bilju pa sam pročitala nekoliko knjiga od vrsnih travara sa Balkana i šire kako bi znala pripremiti za sebe lijek. Naučila sam koje biljke trebam koristiti u čaju, koje u banji, mehlemu, u kapima ili sirupima. Na samom početku je bilo propalih mehlema dok se nisam naučila pravim omjerima. Zavoljela sam ljekovito bilje zbog toga što mi je čaj ili bilo koji proizvod bilo ljepše koristiti nego tablete. Od čaja nisam imala nus pojave kao od recimo hormonskih lijekova. Nije mi trebalo puno vremena koristiti te biljne lijekove da ostanem u drugom stanju. Nakon 10 godina braka konačno sam postala majka”, objašnjava nam na početku razgovora Hasiba.

Zadovoljna ishodom svog liječenja nastavila je proučavati bilje za druge zdravstvene probleme, Ako bih joj dijete imalo temperaturu nije odmah išla na hitnu nego je pokušavala koristiti alternativu kod kuće.
“Bilo ko u familiji ako ima zdravstvenih problem ja pripremim biljni lijek, to me nekako ispunjava i čini sretnom što im pomognem”, ističe Hasiba.

Po prestanku rata je završila kurs kako bi imala certifikat i uključila se u udruženje žena u kojem je danas predsjednica. Zajedno s udruženjem izlazi na sajmove širom BiH i šire. Učesnica je na sajmu čak u Turskoj odakle donosi priznanje. Sarajevo 2019 je dobitnica priznanja snaga izvrsnosti od poslovnih žena BiH.

Na početku svog rada kaže da nije mogla ni zamisliti da će postići uspjeh u ovom poslu, a kamoli da će postati poznata po svojim proizvodima, da će joj kući dolaziti tv ekipe za snimanje emisija ili da će imati pozive da dođe u studio tv-a kao bi snimili reportaže o njenom radu.

Najviše se posvetila proizvodnji proizvoda za ženske zdravstvene probleme pa ćemo vam nabrojati šta sve možete pronaći kod nje: prirodne vaginalete, intima mehlem, ginekološki sirup, raznovrsne ginekološke kapi ovisno od problema koji vas muči, mješavine čajeva, destilovane vodice, mješavine za banje, ispiranje i propuhivanje jajovoda. Žena razumije ženu pa je za sve žene napravila kozmetičke kreme za razne tipove kože, protiv bora, kreme sa prirodnim hijaluronom, serume sa prirodnim botoksom i mnoge druge vrste krema kod problema masne kože i nečistoća u pubertetu, osipa po koži, dermatitis i psorijaza,hranljiva djevičanska ulja za kosu, prirodni šampon. U proizvodima možete pronaći sastave čaja, sirupe i kapi za sve unutrašnje organe: pluća, jetru, želudac, crijeva,srce, bubrege, štitnu žlijezdu.

“Asortiman moji proizvoda je veoma širok. U ovom radu se uvijek ima naučiti nešto novo pa tako da se nisam prestala usavršavati niti ću prestati dok sam živa. Ovo što ću sada pomenuti mi je posebno drago, a to je da sam uspjela doći do medicinskih gljiva koje nabavljam iz Litvanije, a one imaju veliku moć u liječenju tumora, mioma i onih najteži cancer bolesti, jačaju imunitete i smiju se koristiti uz radioterapiju i hemoterapiju”, za naš portal kazala je Hasiba

Za svoje proizvode istakla je da su stvoreni iz ljubavi za zdravlje i ljepših izgled svih ljudi na planeti.

Ukratko, možete li nam objasniti vaš način rada, od narudžbe do dostave?
Kada mi neko priča ili piše o svom zdravstvenom problemu uključim sva svoja čula kako bi se posvetila toj osobi i pronašla baš ono što bi njoj/njemu odgovaralo. Svaka osoba je slična i opet unikatna. Po završetku narudžbe pravim proizvod kako bi bio frišak jer nikad na stanju ne gomilam proizvode osim pred sajam. Kada proizvod bude spreman korisnici mi dolaze kući ili dostavljam u okolicu na mjesto dogovora ili šaljem ga brzom i BH poštom. U inostranstvo nemam mogućnosti slati ali se korisnici snalaze pa daju adrese od rodbine ili prijatelja koju im mogu poslati autobusom, kamionom ili po nekoj osobi koja putuje u zemlju u kojoj žive.

Šta je Vaša najveća inspiracija u radu uopćeno i kako se pripremate za nove kolekcije?
Moja najveća inspiracija su upravo moji zadovoljni korisnici koji me preporuče drugima, a ti drugi opet drugima, eh upravo to mi daje snagu da se penjem po Bosanskim planinama kako bi ubrala bilje koje ne uspijeva u mojoj blizini ili ga ne mogu uzgojiti. Od tog bilja pripremim macerate u raznovrsnim djevičanskim uljima koje nabavljam iz Turske, potapam ga u medicinski etinol za kapi, ukuhavam za sirupe, destilujem ga kroz destilator za mirisne vodice i sprejeve, kako bi imala sirovine za cijelu godinu. Skoro sve proizvode obogatim eteričnim uljima pošto sama volim prirodne i zdrave mirise želim da moji korisnici uživaju u blagodatima prirode.

Svaka nova godina koju dočeka radeći ono što voli je za nju novi uspjeh, a u ovoj godini očekuje još više zadovoljnih korisnika, sajmova, tv emisija i novih proizvoda barem u kozmetici. Ono što Hasibu najviše raduje je uspjeh kožnih izlječenja kod djece, rješavanje kašlja…

“Radosti nema kraju kada osoba javi da su recimo metastaze na plućima stale rasti, da je miom nestao na maternici, da su uklonjene ciste na bubregu ili istopio kamenac. Meni je to poseban uspjeh”, ističe Hasiba i dodaje da svaki svoj proizvod pravi na poseban način i to traženje istraživanje šta će da se desi na samom kraju je ono što ju ispunjava. Može cijeli dan raditi fizički posao. ali navečer opet sa lakoćom pravi kreme ili bilo šta od proizvoda. Hasiba je zaista neko ko voli svoj posao i radi ga s ljubavlju.

Za kraj razgovora napisala je divnu poruku, a ona glasi:”Želim vam poručiti ako imate vremena da ostavite tv, mobitele, igrice i izađete u prirodu, udahnite miris bilja, uberite ga, oslušnite vjetar, šum potoka to će vam donijeti smiraj. Ako želite napraviti nešto za sebe i svoju porodicu recepte možete pronaći u knjigama, a sada je posebno lako naći recept na internetu na raznim portalima i stranicama”.
Ako imate neki zdravstveni problem ili jednostavno želite samo najbolje za vašu kožu posjetite Facebook stranicu “Siba ljekoviti proizvodi” na kojoj su objavljeni svi proizvodi zajedno sa receptima i opisom za šta se koriste.

Leave a Comment