Objavljeno: 29/01/2022 Objavio: admin omentari: 0

Marta Panjeta porijeklom je iz Poljske, u našu lijepu  BiH, u Sarajevo dovela ju je ljubav prema sadašnjem mužu, ali I prema prirodnim ljepotama naše BiH. Marta je po zanimanju geograf ali nije radila u toj branši. Stoji iza brenda “Makramosfera” iz kojeg izlaze divni proizvodi rađeni macramé tehnikom. Marta je za naš portal poslala priču u kojoj je pisala o sebi svom brendu i macramé tehnici.

“Zovem se Marta Panjeta. Porijeklom sam iz Poljske, a u Sarajevu živim više od 9 godina. Majka sam dvoje djece. U glavni grad Bosne i Hercegovine dovela me ljubav prema čovjeku ali i ljubav prema prelijepoj prirodi u ovom djelu Evrope.

Po zanimanju sam geograf, ali nikad nisam radila u toj branši. Glavni dio poslovne karijere je bio vezan za administraciju i rad u kancelariji. Prije 6 godina sam napustila posao u međunarodnoj organizaciji kako bih se posvetila odgoju svoje djece. Sada kad su malo odrasli, odlučila sam da probam svojim rukama i kreativnošću napraviti nešto, radije nego se vratiti na posao. I tako je nastala Makramosfera.

Za neke ljude je još nepoznanica što je makrame – tehnika/umjetnost vezanja čvorova, pletenja bez pomoći igala ili heklarica. U arapskom jeziku znači pleteni ukras. Riječ označava i tehniku i proizvod.Trenutno najpopularije su makrame kao zidni ukrasi, ali se mogu praviti i torbe, ljuljačke, visilice za saksije, zavjese, nakit itd.

U svijetu je trenutno porast interesovanja za ovu umjetnost i proizvode, ali u Bosni i Hercegovini još nije u tolikoj mjeri. Moja želja je da ovo promovišem u BiH ne samo radi proizvoda već i zbog same kreativnosti, jer je nekada u BiH, ali i u Poljskoj ručni rad (heklanje, gobleni) bio jako popularan i na visokom nivou.

Moj susret sa pletenjem je bio još u djetinjstvu kada su postale popularne narukvice od konca za pletenje goblena. Tada nisam znala da je to ustvari bila ova tehnika, ali sam plela te narukvice. U tinejdžerskom dobu mi je postao jako interesantan Boho i hipi stil, te indijski stil, te sam puno putovala i u Indiju i širom Evrope.

Prvu visilicu za saksije za cvijeće, napravila sam prije otprilike 4 godine, malo uz pomoc Youtube videa. Motivacija mi je bila potreba spoja praktičnog i estetskog (kad imaš mali stan a puno cvijeća.). To je bila jedna epizoda, i onda je uslijedila pauza zbog kućnih obaveza. Prvo zvanično pletenje je krenulo u Augustu 2021. Počela sam da pravim dekoracije u Boho stilu od prirodnih materijala – pamučni konopac i drvo.

Ima nešto unikatno u procesu kreacije. Ovo vrijeme kada pletem je vrijeme kada mogu biti sama sa sobom ali i sa Bogom. Nešto kao duhova praksa, meditacija. Dok pletem fokusiram se na neku unutrašnju molitvu ili pjesmu. Vjerujem da i ovo utiče na konačni rezultat. Najčešće pravim ujutro li kasno uveče kada djeca spavaju.

Želja mi je da ovaj hobi, ova aktivnost postane i moj posao. Prvi korak u ovom pravcu je bio kreiranje profila na Instagram-u i Facebook-u. Redovno tamo objevljujem slike radova uz nadu da će se  što vise ljudi zaljubiti u makrame.

Radujem se svakoj narudžbi i ulažem sav trud i srce da uradim najbolje kako mogu. Raduje me kada dobijam pohvale od zadovoljnih kupaca, a još mi je draže da stvari koje sam napravila usrećuju nekome dom i da uživaju u napravljenom.

Nadam se da će broj ljubitelja makrame rasti, a da ću i ja kroz to usavršavati svoje vještine i možda jednog dana otvoriti i neku radionicu gdje bih učila druge.

Na kraju jedna interesantnost oko makrame. Prvi koji su širili makrame po Evropi su bili mornani koji su pleli čvorove, kako bi skratili svoje putovanje. Te bi dolaskom u luke prodavali svoje pletene uradke od konopca – mreže za ljuljanje, opasači, te kape”.

Radove naše Marte možete vidjeti na njenim profilima: Instagram i Facebook.

Leave a Comment