Objavljeno: 22/06/2022 Objavio: admin omentari: 0

Zemina i Refik Suljanović su bračni par iz Velike Kladuše čije rukotvorine nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Bave se izradom zanimljivih drvenih puzzli. Riječ je o simpatičnim i kreativnim poklonima koje možete poručiti kod ovih vrijednih Kladušana Ovaj bračni par svojom izuzetnom kreativnošću uljepšava domove i stavlja osmijehe i na lica najmlađih.
Malom porodičnom biznisu poseban doprinos daje Refik kojem ni invaliditet ne smeta u ovom poslu, a veliki je zaljubljenik i u fotografiju, kojom se uspješno bavi dugo godina. Za svoje fotografije dosad je bio više puta i nagrađivan. Zemina i Refik su podrška jedno drugom i u najtežim životnim iskušenjima. Tako je Refikovo remek-djelo upravo i dizajn Zeminine knjige „Tkaljo moja tiha“.
Našu pažnju i ono što nas je “natjeralo” da kontaktiramo ovaj bračni par su privukle rahle koje su dizajnirane tako da se mogu prilagođavati po individualnoj potrebi. Zemina nam je otkrila da je prve rahle njen suprug napravio za sebe kako bi sebi s obzirom na svoj Invaliditet olakšao učenje Kur”ana. Šta nam je to još Zemina ispričala možete pročitati u njenoj priči.
“Mi smo jedan bračni par Suljanović (Refik i Zemina) iz Velike Kladuše, bavimo se izradom proizvoda od drveta. Svaki dan vrijedno i marljivo ispunjavamo želje svojih kupaca, te svojom kreativnošću ostavljamo mnoge kupce bez daha.
Naša priča počinje sasvim slučajno u decembru 2017. godine kada je suprug napravio drvenu slagalicu za najmlađeg sina Midjana sa električnom pilom za drvo.

Prvi naš proizvod, ime Midjan štampana drvena slova u obliku slagalice napravili smo za našeg najmlađeg sina, obojili smo svako slovo pojedinačno veselim bojama i tako je krenulo.

Spojili smo ono kako kažu ugodno sa korisnim, porodicu sa poslom. Fotografiju našeg prvog proizvoda sam poslala prijateljici u Cazin, ona odmah poželi ime i za svog sina Džejlana, poslije toga i njene prijateljice su htjele za svoju djecu i uz njen nagovor smo odlučili i javnost da upoznamo sa našim radom, pa smo onda razmišljali i o formiranju cijena proizvoda, prvo smo napravili Fan Page na društvenoj mreži Facebook kasnije i na Instagram, formirali naziv MDM i oblikovali prepoznatljiv logotip.

Trebalo je i osmisliti naziv MDM, i onda se rodila ideja da naš porodični posao nazovemo po inicijalima naših sinova Mirnes, Dino i Midjan, jedan simboličan, a ipak i profesionalan naziv.
Godine 2018. oficijalno i krećemo sa radom. Uzeli smo učešće i na Kladuškom ljetu, manifestacija koja traje mjesec dana u našem gradu, gdje su nas i upoznali naši mještani i saznali ko se “krije ” iza MDM inboxa. Pa smo onda i učestvovali i na Kladuškoj zimi, i veoma smo zadovoljni zainteresiranošću naših građana, pa i građana iz dijaspore koji su se oduševili našim prelijepo uređenim štandom, našom uređenom kućicom u parku, a najviše našim proizvodima. Te godine smo uz zahtjev naše općine, odradili ogroman naziv od drveta na trgu grada Kladuška zima 2019. hit atrakcija za slikanje svih građana.

Suprug Refik je po struci grafički dizajner, radno iskustvo je stekao u štampariji Grafis u Cazinu, idejno rješenje i dizajn logotipa, kalendara i kataloga za lokalne firme, brošura, idejno rješenje kutija za proizvode, dizajn i grafička priprema i prelom mnogih knjiga, naših autora, kako u Velikoj Kladuši tako i na cijelom našem Kantonu, i eto igrom slučaja sa papira lagano se prešlo na drvo, i na rezanje CNC mašinom i laserom.

Ja sam sa svojim starijim sinom Mirnesom preuzela farbanje i dorađivanje sitnih detalja, pakovanje i vršenje dostave. Pomoć u radovima doprinese i srednji sin Dino, koji ide u srednju školu. Najmlađi sin Midjan je preuzeo ulogu modela i prezentacije drvenih proizvoda ili imena za djecu za prvi rođendan, prvo šišanje i ostale prigode.

Proizvodimo drvene korpe, zidne satove, Rahle /Stalak za Kur’an u ponudi imamo podesive i fiksne Rahle, te Rahle za minberu, graviranje fotografija na drvetu, drvene kutije za grickalice, za nakit, sehare, rođendanske poklone za “okrugle” rođendane… pa sve do nekih nevjerojatnih poklona koji se na početku rada čine nemogućim ali svojom voljom i kreativnošću uvijek uradimo ono što se traži. Radili smo i drveni bager za jednu građevinsku firmu, šef je ostao zadivljen. Pa drveni motor za Mladence Bajkere, svadbeni poklon. Drvene zidne satove logotip firme u 3D obliku, mnogi radnici su oduševili svoje šefove za rođendan ili godišnjice firme.

Većinu svojih proizvoda ugovaramo online putem, a proizvode dostavljamo do grada u Veliku Kladušu, u ostale gradove šaljemo brzom poštom.

Ja kao majka uživam u radu sa svojom porodicom i za mene je to najveća prednost ovog posla.

Ja sam autorica knjige TKALJO MOJA TIHA, autobiografskog djela koja je u kratkom roku, veoma prihvaćena kod sve populacije od najmlađih do najstarijih. U decembru 2021. godine promocija knjige, u januaru je već rađen kratki dokumentarni film o knjizi, a prodanost knjiga i nevjerojatna potražnja i ogromna podrška dolaze iz cijelog svijeta, te ponude za prijevod na engleski i njemački jezik, pa čak i scenario za film.

Našem porodičnom biznisu posebnu kreativnost daje moj suprug Refik, kojem ni tjelesni hendikep ne smeta u poslu kojim se bavi. Refika invaliditet nije spriječio da radi, a najbolji primjer je da se već skoro dvadeset godina uspješno bavi i fotografiranjem i za sve ovo vrijeme napravio je veliki broj sjajnih umjetničkih fotografija, predstavljanje svojih samostalnih izložbi u Velikoj Kladuši, uzeo je i učešće na par izložbi u Mostaru i Tuzli. Pa zato ponekad i naglasim #trirukečudaprave

Mi smo jedan primjer porodice kako vjerom u sebe i međusobnom tolerancijom može se napraviti porodični biznis. Personalizirani drveni dekori danas krase mnoge objekte a sudeći po neiscrpnim idejama ovo je samo početak.

Radili smo i za mnoge džamije, krećući od svoje Gradske džamije u Kladuši, gdje smo radili rezbariju ulaznih vrata sa kaligrafijom u saradnji sa stolarskom radnjom Brijest Promet iz Velike Kladuše, unutrašnjost džamija, rezbarije mihraba i minbera, zatim podesive Rahle za Kur’an koje krase mnoge džamije širom Bosne i Hercegovine, Austrije, Turske pa čak i Švedske.

Radna atmosfera je vesela i pozitivna, jer radimo ono što volimo. Zadovoljni smo dosadašnjim radom i može lijepo da se živi od ovog posla.

Kad je nastalo stanje sa Corona virusom, i kad se sve radilo ONLINE, na veliku žalost posao je bio OFLAJN, mi smo se tad posvetili novim idejama, novim kreacijama za nove proizvode, tako da nam ta situacija nije stvarala neki problem, dostave smo obavljali putem pošte, narudžbe online kao i inače.

Mi smo osobe koje lako ne odustaju, veliki smo borci, a najviše smo se borili da uspijemo u svojoj državi, mi smo pokušali da ostanemo svoji na svom i Hvala Bogu uspijevamo u tome, a djeca ako imaju želju da idu, na njihovom putu i ispunjenu njihovih želja i ciljeva, nećemo bit prepreka.

Pri razgovoru sa kupcem, najvažnije je da znamo namjenu poklona, da li je s povodom ili bez povoda, o čemu je riječ, da li je svadba, rođendan, da li je osoba muško ili žensko, omiljene boje , i uvijek ideju pustimo da “prenoći”, izvor inspiracije nekako dođe sam od sebe, da i mi sami nekad ne možemo objasniti, odvoji se vrijeme za izradu, pustimo mašti na volju.. “mašta radi svašta”… ponekad i mi ne vjerujemo da će tako dobro ispasti željeni proizvod, pa se baš divimo sami sebi.

Što se tiče budućnosti i planova, naravno da postoje želje za većim i novijim mašinama, radi lakše i brže izrade, ali za sad su to samo želje, jer to iziskuje veoma velike investicije, veliki korak je bio i registrovati obrt, pa eto Hvala Bogu usudili se i ne žalimo, za sad imamo neku sigurnost a ostalo sve će na svoje doći.

MDM drvena slova, je jedna posebna priča svaki početak je težak, ali se isplati”.

“Početak je najvažniji dio posla”

Platon

Leave a Comment