Objavljeno: 04/11/2022 Objavio: admin omentari: 0

Jasmina Čičak, rođena je 1987.g. u Zenici. Završila je osnovnu školu “Mak Dizdar” u Zenici, kao i Srednju Muzičku školu – smjer solo truba te Tehničku školu – smjer hemijski tehničar. Sretno je udata već 8 godina i slobodno vrijeme provodim u šetnji, sportskim aktivnostima, fitnessu, zumbi kao i u radu s djecom u Karate klubu “Metalno”. Jasmina je jedna od polaznica Poduzetničke akademije realizovane u Ze-Do Kantonu. Na samom početku je bilo jasno da će ona veoma brzo krenuti putem poduzetništva i samozapošljavanja. Njena priča je veoma emotivna i ono svoj poziv radi sa strašću is a puno ljubavi.
Njen kreativan rad je prožet kroz cvjećarstvo, tj. kroz kreaciju raznih cvijetih aranžmana, buketa, flower boxova, uređivanjem vrtnih prostora, aranžiranjem svadbenih prostora te uopće kreiranjem bilo kakvih cvijetnih kreacija.
Jasminina kreativna priča započinje 2002. godine. Te godine sa svojih samo petnaest godina Jasmina ostaje bez oca. Ona i njena mama ostaju bez ikakvih primanja jer je Jasminin otac bio taj koji je jedini radio u kući. Iako sa samo petnaest godina pohađajući dvije škole Srednju Muzičku Školu i Srednju Mješovitu Školu u Zenici odlučila je da potraži posao.
Ni sama zapravo nije znala šta je posao, a pogotovo kako je raditi u cvjećari. Otišla je do, tada najpoznatije, cvjećare u gradu i vlasnici sve lijepo ispričala šta joj se dešava u životu i dobila je posao.
Nije znala šta ju čeka. Vlasnica cvjećare je bila njena mentorica. Ljubav i strast koju je ona imala prema poslu prenijela je i na Jasminu. Bio je to izuzetno težak period za Jasminu. Rano je ustajala da bih išla na posao, a poslije posla u školu. Pored školskih lekcija i na poslu je imala lekcije iz cvjećarstva.
“U početku sam učila o saksijskom bilju, a poslije o raznom cvijeću. Ponekad sam bila pod dojmom, kao da idem u još jednu školu. Tu se rodila ljubav i strast za cvjećarskim poslom”, ispričala nam je Jasmina te dodala kao je nažalost zbog previše školskih obaveza morala da napusti posao.
Iako je zbog nužde morala napustiti posao u cvjećarni Jasmina je maštala da jednog dana ima svoju vlastitu cvjećaru.. Među svojim prijateljima bila je poznata po uzrečici: KADA JA BUDEM IMALA CVJEĆARU.
Nakon nekoliko godina put traženja posla je ponovo dovodi do druge cvjećarne. Iako je radila za minimalne pare bila je sretna jer je voljela to što radi. I dalje je učila i čitala o cvjećarskom poslu, te time nadograđivala svoje znanje.
Ni tu se nije dugo zadržala jer je dobila posao na drugom mjestu izvan cvjećarske branše, gdje su prihodi bili puno veći. Tu je radila četiri godine, ali nije bila sretna niti ispunjena.
Počela je da svoju ljubav prema cvjećarstvu gaji kod kuće. Radila je cvjećarske poslove i kutije za djecu. Tad dolazi ono što ona naziva noćna mora – korona. Tad gubi posao, ali i svoju majku koja se naglo razboljela.
U svoj boli i patnji koju je prošla, samo je u sebi čula glas koji joj govori da je vrijeme za njenu cvjećaru. Iako je sve bilo zatvoreno u to doba korona virusa Jasmina otvara cvjećaru.
“Noćima ne spavam i pitam se ko će meni dati novac, jer ja ni ne radim. Ali znam da hoću da počnem da radim. Na dan kada sam se snašla za novac, došao je e-mail za Poduzetničku akademiju. Ja sam znala to je to”, ispričala je ova zaljubljenica u cvijeće.
Na Akademiji je upoznala gospođu Adisu i imala je osjećaj kao da je ona za nju čuvala sve same pozitivne riječi. Tu je još više dobila krila. Poslije svakog predavanja se još jača vraćala cvijeću i radila sve što treba kako bi se cvjećara što prije otvorila.
Od prvog dana otvaranja cvjećare vjerovala je u sebe i svoje znanje i to joj se isplatilo. Odala nam je da kao i prvog dana, još uvijek ima vatru u sebi koja gori od želje za ovim poslom i napredovanjem.
Za svoj brend kaže da je prepoznatljiv po unikatnim cvjetnim kreacijama kao i toplinom te ljubaznošću koja Vas dočeka svaki put kad kročite u cvjećaru.
Neki od proizvoda koje možete naći kod Jasmine su: buketi, flower boxovi, lončanice, bidermajeri, vijenci, ikebane, cvjetni aranžmani i unikatni pokloni.
Jasmina za sebe kaže da se najviše raduje izradi poklona i cvjetnih aranžmana za rođenja beba i romantičnih prilika.
Jasmina kao svoj najveći uspjeh smatra svoje zadovoljne kupce koji joj se ponovo vračaju sretni i zadovoljni prethodnim aranžmanom koji im je napravila. U momentu dok radi aranžmane osjeća kako kaže veliku sreću i opuštenost jer zna da će nekome uljepšati dan, a zauzvrat dobiti osmijeh.
Inspiraciju za svoj rad nalazi u momentu same izrade gledajući sve te predivne boje cvijeća koje sa puno ljubavi i truda sastavlja u jedan skladan aranžman.
U nekom narednom periodu ima jaku želju da još napreduje, proširi svoj asortimani te usavrši izradu već postojećih aranžmana.
Kada biste proizvode koje imate u ponudi trebali da predstavite u kratkim crtama, šta biste o njima rekli?
O mojim proizvodima bi se moglo mnogo toga riječima reći međutim to je samo mali dio onoga što jedan cvjetni aranžman svojim izgledom da kaže. Pošto je svaki cvjetni aranžman unikatan tako je i njihova priča unikatna, a da bi ste osjetili dio te priče morate svratiti do cvjećare i uživo okusiti tu atmosferu.

Ukratko, možete li nam objasniti vaš način rada, od narudžbe do dostave?
Obično porazgovaram s svojim klijentom gdje saznam njihove želje, odnosno zajedno dođemo do najbolje ideje za aranžman te nakon čega tu ideju realiziram kroz svoj kreativni rad i nakon toga, po potrebi, dostavljamo je na željenu adresu ili klijent samostalno dođe preuzeti svoj aranžman.

Poruka za sve osobe koje se bave ručnim radom?
Treba uvijek vjerovati u sebe i kada se sve ruši oko tebe

Jasminine radove možete pogledati u cvjećari Flower Shop Čičak koja se nalazi u Zenici na GGM-u na Carini pored Telemacha i City Codehttps hotela (Cafe Author). Također možete naći i na društvenim mrežama: Facebook i Instagram.

Leave a Comment