Objavljeno: 29/03/2022 Objavio: admin omentari: 0

Amira Kartal (1976) je majka dva sina i supruga, dolazi iz Tuzle.  Prije 15 godina  otkrila je da njene ruke mogu napraviti sve što mozak zamisli. Iz topline svoga doma i uz podršku ukućana proizvodi ukrasne kutije, ambalaže, suvenire, i pravi poklon pakete u unikatnim kutijama.

„Prilikom pakovanja poklona prije 15 godina za vidjela sam da se ne može nabaviti adekvatna ambalaža, po dimenzijama koje nam trebaju, da nema kutija za sitni nakit. Tako sam ja odlučila da napravim svoju prvu klasir kutiju. Postavila je na svoj Facebook profil. Nije dugo trebalo da počnu pristizati prva pitanja da li pravim za prodaju kutije“, na početku razgovora objašnjava nam Amira svoj početak u kreativnom svijetu.

Sasvim iznenadno kako kaže krenula je njena proizvodnja i prodaja kutija. Mušterije su tražile razne vrste, dimenzije, boje a ona se sama snalazila I izmišljala kako da spakuje tu kutiju da bude po želji kupca. U početku je kutije radila s materijalima raznih dezena da bih nakon nekog vremena sama počela da farba kutije u razne boje.

Svaki početak uplovljavanja u kreativni svijet je težak. Teško je bilo i Amri, ali uz pomoć i podršku njenog muža 2004-te godine odlučila je da otvori obrt. Obrt je dobio naziv“ Tradicionalni I stari obrt”Suveniri Tuzle”. Iako nam je priznala da je u početku bilo teško istakla je kako nikad svoj rad nije zamislila drugačije nego da će postići veliki uspjeh.
Znala je da na prostorima naše zemlje se nigdje nije mogla naći proizvodnja kutija po našim željama I dimenzijama. Tako da je u svom naumu da uspije i da se probije bila uporna I strpljiva.

„Da bilo je tu padova I uspona da se sve održi ali uz ljubav prema tom poslu I upornost sve se izdrži“, odala je ova Tuzlanka.

Za kutije koje radi istakla je da su vrlo prepoznatljive, jer su kako kaže pravljene svaka na svoj način i svaka je posebna i nosi posebnu priču.

U njenoj ponudi možemo naći;ukrasne kutije, kutije klasir, ladičare s dvije, tri, pet, sedam I više ladica, kutije raznih oblika osim okruglih njih ne može ručno praviti jer sve što radi isključivo ručno. Također tu su suveniri Tuzle, ali i drugih gradova i magneti.

„Meni je svaki proizvod na svoj način drag. Ipak najviše volim kada napravim kutiju za pakovanje baš po dimenzijama da stane poklon.  Mogla bih reći da su ukrasne kutije bile moja prva ljubav od kojih je sve dalje krenulo“, kaže Amira koja svoje proizvode opisuje kao unikatne, jedinstvene i proizvedene u BiH

Ukratko, možete li nam objasniti vaš način rada, od narudžbe do dostave?
Kupci naruče, recimo vise komada ambalažnih kutija. Počinjemo s pripremama, onda ide crtanje, nakon toga ručno se režu pozicije, poslije se sve te pozicije lijepe sklapa se kutija, nakon toga obrada kutije, sada ide farbanje kutija, nakon farbanja lijepe se slike, nakon toga lakiranje. Kada se sve to završi ponovo svaka kutija se pregleda I pakuje u kese. Slanje se vrši brzom poštom tako da se sve spakuje u kutiju da se ne bi oštetilo I šalje. Mušterija nakon dan dobije na adresu svoju naručenu robu.

Najveću inspiraciju Amiri pruža završetak kutije. U narednim godinama svog rada očekuje da poveća proizvodnju, proširi asortiman proizvoda, ali i da stekne još zadovoljnih mušterija. Jer za nju je kako kaže zaista najveći uspjeh kada kupci budu zadovoljni. Kada se vračaju ponovo sa svojim željama da im uradi nešto posebno i unikatno. Pozitivne reakcije i sve više narudžbi potvrđuje da je na dobrom putu i da tim istim putem nastavi raditi i nadograđivati svoj biznis.

Možete li nam ukratko opisati ono što osjećate u momentima dok pravite Vaše radove?
Osjećam opuštenost , ne razmišljam ni o čemu nego samo o tome kako će kutija na kraju izgledati.
Poruka za sve osobe koje se bave ručnim radom?
Radite ono što volite ako možete, jer samo kreativni posao koji volimo na kraju budi u vama snagu I volju da nastavite dalje. Ono najbitnije budite svoji I unikatni prepoznatljivi.

Amirine radove možete pogledati na facebook profilu Amira Obrt Kartla, te na njenoj stranici Tradicionalni I stari obrt ”Suveniri Tuzle

Leave a Comment