Objavljeno: 02/11/2023 Objavio: admin omentari: 0

Emina Filipović dolazi nam iz Gornjeg Vakufa. Ovaj mali grad predstavlja jedno od najstarijih mjesta u Bosni. Iako veoma mali grad sa svega nekoliko desetina hiljada stanovnika iznjedrio je veoma uspješne ljude u raznim poljima. Emina je po struci ekonomista , ali ne radi u struci. U mlađim danima se bavila rukometom, jednim od popularnijih sportova u Gornjem Vakufu. Za sport kaže da je njena velika ljubav te pored rukometa uživa u skijanju i plivanju. Hobi joj je također i  skupljanje knjiga tj. kolekcije iz žanra fantastika. Emina je majka troje djece od kojih je najmlađe dijete sa Down sindromom.
Kad je riječ o kreativnom radu Emina svoju kreativnost ispoljava kroz dekupaž.
“Dekupaž je  tehnika dekoriranja predmeta ili nameštaja komadima papira. Najjednostavnije rečeno, dekupaž se svodi na isjecanje komada papira i na njihovo ljepljenje na predmet koji želimo da dekoriramo. U praksi, dekupaž je prava pravcata umjetnost i vjekovima se koristi da se obični ili stari predmeti učine ljepšim . Za to je potrebno minimalno ulaganje u materijal i maksimalna posvećenost. Na kraju predmet izgleda poput pravog oslikanog umjetničkog djela”, ispričala nam je Emina o dekupažu.
Za dekupaž se kaže nam Emina odlučila čisto iz hobija. Sve je počelo i ne tako davne 2005. godine odlaskom na radionicu koja se održavala u Gornjem Vakufu. Već prvih dana se rodila ljubav prema dekupaž tehnici. Emini nije dugo trebalo da savlada sve “cake” ove tehnike te je vrlo brzo počela praviti predmete koje je poklanjala prijateljima i porodici. Na njihov nagovor započinje predmete koje uradi slikati i objavljivati na društvenim mrežama. Nije dugo trebalo da se njen rad probije na tržište Gornjeg Vakufa, a postepeno se širilo i na cijelu BIH.
Kad smo Eminu pitali da li je očekivala da će postići uspjeh koji danas ima ona je odgovorila ovako:”Ne, krenula sam iz čiste znatiželje i od toga razvila dodatni izvor primanja za svoju porodicu”.
Asortiman ponude Eminine radionice je šarolik, a ona sve te predmete opisuje kao drveni predmeti ukrašeni dekupaž tehnikom.
Ono po čemu je Emina prepoznatljiva su personalne drvene kutije za kumstvo, a u ponudi osim njih ima ima još mnoge drvene predmete, poput tabli, podmetača, kutija, satova. Kao svoj omiljeni proizvod iz asortimana izdvojila je sliku iz dijelova na temu Game of thrones.
Narudžbe prima putem društvenih mreža. Zatim slijedi priprema predmeta, priprema aplikacije, lijepljenje, lakiranje. Završen proizvod se slika, pakuje u kutije. Dostavlja se lično na adresu ili putem brze pošte.
Eminina  najveća inspiracija u radu je zadovoljan kupac i činjenica da njihove posebne trenutke i slavlja uljepšava svojim radom.
Kad govorimo o planovima za neki naredni period Emina je skromno rekla da bih samo željela zadržati već postojeći obim narudžbi koje ima. Svjesna je da se danas teško izboriti sa komercijalnim poklonima jer se kreativni rad vrlo malo cijeni. Međutim Emina se bori i ne odustaje, a njena glavna motivacija je njena mala kčerkica kojoj prodajom dekupaž radova omogučava terapeutske tretmane.  
Za Eminu kreativni rad predstavlja jedino vrijeme koje odvoji za sebe. To je njena antistres terpaija i ispušni ventil i način da “pobjegne” od surovih realnosti.
Kao svoj najveći uspjeh Emina je istakla to da njeni proizvodi već duže vrijeme krase domove širom Evrope i Amerike.
“Cijenite sebe i svoje vrijeme koje ulažete u ono što radite. Ne prodajite proizvode ispod njihove cijene. Cijenite vaš rad da bi ga i drugi cijenili”. poručila je ova Gornje Vakufljanka čije radove možete pogledati na njenoj Facebook stranici te Instagram profili.