Objavljeno: 03/11/2022 Objavio: admin omentari: 0

Darija Vukolić je rođena 1974-te. godine u Banja Luci. Po struci je hemjiski tehničar, ali nažalost nikad nije radila posao u struci. Danas radi u trgovini. Za kreativnost kaže da je naslijedila od njenih roditelja. Majka ju je još kao djevojčicu naučila vezu, štrikanju, heklanju, šivenju, a sa svom ocu je kako kaže uvijek pomagala ili “smetala” u radu sa čekićem i drugim alatima. Njeno mišljenje je da veliki utjecaj na razvoj djeteta utiče usmjeravanje na kreativnost, odnosno slobodu istraživanja. Darija se bavi izradom unikatnih kreacija koristeći razne tehnike. Materijal kojim se služi je polimerna glina. Njena najveća inspiracija su želje njenih kupaca. Šta nam je to još Darija ispričala možete pročitati u njenoj prići.
“Ja sam Darija Vukolić, živim i radim u Banjaluci. Kako vjerujem da smo svi posebni na sebi svojstven način svojim radom pokušavam tu posebnost naglasiti. Bavim se izradom unikatnih kreacija koristeći različite tehnike. Osnovni materijal kojim se služim je polimerna glina koja termičkom obradom postaje trajna.
Na samom početku svog rada sam pravila privjeske i poklanjala prijateljima i porodici. Jednostavno sam ispitivala svoje mogućnosti. Gledajući pomiješane reakcije uzbuđenja, sreće, nevjerice a ponekad i suza radosnica shvatila sam pravu vrijednosti takvog poklona.
Uz veliku podršku djece, porodice i prijatelja stvorila sam asortiman za sve generacije. Tako da sad mogu ponuditi dječje setove za jelo, šoljice, vezice za dude, stalke za poruke, posude za prve uspomene, figure za torte, čaše za mladence…
Svi imamo neke želje koje su nedostižne, ali ako uspijete dio te želje ostvariti to je ogroman uspjeh. Sve moje kreacije su vaše zelje sprovedene u djelo. Ono sto me najviše raduje je izazov u koji se upuštam i vaša reakcija kad dobijete završeno djelo.
Moj rad je prepoznatljiv baš po tome sto su te kreacije dio vaše ideje. Svaki moj rad ima priču iza sebe.
Meni lično omiljeni rad je jedan takav, rada s pričom.
Naime bila sam odabrana da uradim set šoljica za 50.g braka, a kako je suprug ribar set šoljica je upravo priča jednu lijepu ribarsku priču s ribarskim motivima.

Ovo za mene nije posao jer put od želje preko ideje sve do konačne kreacije iziskuje posvećenost, koncentraciju te mnogo unešene ljubavi u rad što je i najveća vrijednost tako dobivenog poklona.
Moja inspiracija ste vi koji imate želju pokazati posebnost osobe kojoj darujete poklon, vi kojima ruka drhti kad primate poklon, vi koji svojim suzama i mene rasplačete.
Pošto se radi o kreacijama koje nastaju tek na vaš upit i svaka je unikatna, za izradu je potrebno 5-7 dana a isporuka je samo za područje BiH”.
Na kraju divnog razgovora sa gospođom Darijom ona je za pratioce našeg portala sadašnje, ali i buduće kreativce poslala divnu poruku:” Vjerujem da svako od nas ima skriveni talent samo ga treba pronaći, uživajte u svojim rukotvorinama jer svakim vašim djelom postajete dio nečije sreće”.
Radove ove kreativke možete pogledati na njenoj Facebook stranici te na Instagram profilu.

Leave a Comment