Objavljeno: 12/07/2023 Objavio: admin omentari: 0

Danijela Djalinski rođena je u Novom Kneževcu. Završila je dvije srednje škole, Hemijsko–prehrambenu I Ekonomsku. Za sebe kaže da je prirodi istraživač, voli da upoznaje druge običaje I kulture, također voli da putuje, obilazi gradove i njihove znamenitosti. Ne voli biti ograničena niti imati rutinu. Od onih je osoba što uvijek traže novi način da ispune vrijeme kvalitetno i raznoliko. Kad nije njen dan kako kaže najbolja terapija joj je vožnja autom i slušanje muzike.  Vjeruje da moguće ostvariti svoje snove, samo ako svim srcem to želimo i svu snagu usmjerimo ka tome. Njen moto je: “Ko hoće nađe način”. Također Danijela za sebe kaže da voli i da rizikuje što joj se mnogo puta pokazalo kao dobra stvar.
“Da u nisam u nekim momentima rizikovala , mnogo toga ne bih ostvarila. Da nisam pokušala sigurno bih izgubila, a ako pokušam možda I uspem”, kazala nam je Danijela.
Danijela se bavi izradom raznih ručnih radova. Okušala se u dekupaž tehnici odakle su izašli razni satovi sa slikom po želji, slavske flase, kutije…Kasnije kako je inspiracija dolazila nizale su joj  se nove ideje. Počela je da izrađuje  scrapbook albume, foto kutije, tihe knjige za djecu, kutije prvih bebinih uspomena u kojima se čuva prvi bebin pramen, cucla, narukvica iz porodilišta, prvo odjelce, prve cipelice. Također izrađuje personalizirane lutke koje se izrađuju po osobi /slici.
U toku je priprema za za nove poslovne poduhvate, koji se odnose na dekoriranje proslava.
Iako je je po zanimanju hemijsko-prehrambeni tehničar iako živi u mjestu gdje se hrana proizvodi i prerađuje nije našla posao u svojoj struci te je i to bio jedan od razloga što se Danijela odlučila za kreativni rad.
“Za kreativni rad sam se odlučila tako što u određenom momentu nisam bila nigde zaposlena, a ja sam takav tip da ne mogu duže od dva dana da ne radim ništa I odlučila sam da kretivno I korisno iskoristim to vreme koje sam bila bez posla. Kasnije se ispostavilo da je moja kreativnost prerasla u posao mogu slobodno da kažem da imam sreću jer radim ono što volim. U mojoj porodici su I baka I mama bile kreativne, baka je radila goblene, strikala odeću , džempere, haljine , vezla , heklala stolnjake, sila je odeću, a mama je talentovana za slikanje I tehnika kojom je radila slike je ulje na platnu”, ispričala je za naš portal danijela te dodala kako na samim počecima svog rada nije mogla ni zamisliti da će ono što radi izazvati toliku pažnju kako štampanih tako i digitalnih medija.
O njenim radovima su pisali mnogi, predstavljala je svoje radove na nekoliko televizija svake godine, a još uvijek ima poziva da predstavi svoj rad u novine i televizije. Od svega što izrađuje Danijela kaže kako su joj najdraže personalizovane lutke.
Ono po čemu je Danijela prepoznata su Tihe knjigem, a ona o njima govori ovako:”Tihe knjige su edukativnog karaktera, na svakoj stranici postoji određena aktivnost kojom dete treba da se bavi. Tako deca kroz tihu knjigu nauče da razlikuju boje, oblike. Mogu da nauče slova, brojeve, kao I da računaju u zavisnosti od uzrasta deteta. Tiha knjiga razvija finu motoriku kod dece I pogodne su za decu sa smetnjama u razvoju. Tihe knjige imaju veoma bitnu odliku jer se mališani odvajaju od komjutera, telefona Igrica … I dok se igraju tihom knjigom , oni se ne čuju , iz tog razloga I nosi naziv – Tiha njiga”.
U toku izrade ima mnogo izazova , ali na kraju kada pogleda finalni proizvoda, bude veoma zadovoljna. Tek tad kako kaže može da odahne i da sačeka rekaciju osobe koja je naručila određen rad. Sretnom i zadovoljnom je čini to što njeni radovi izazovu veoma lijepe emocije kod ljudi. Bude tu kaže Danijela i plakanja i smijeha.
Ukratko, možete li nam objasniti vaš način rada, od narudžbe do dostave,?
Put od narudžbe do dostave nekada bude lak, nekada mnogo zahtevan,  ali se trudim da svakoh ispoštujem I da dobije baš ono što želi.  Dogovori oko izrade tihih knjiga I personalizovanih lutaka znaju da budu duži, ipak se tu pažnja obrača I na najsitnije detalje. Lutka treba da što vernije liči na osobu po kojoj se radi, tako je potrebno sašiti identično odelo, nači pravu boju i oblik kose, izraditi asesoare koje osoba ima na datoj slic itd. Tako da slobodno mogu da kažem dok izrađujem lutke ja postajem I krojač, obučar, frizer I sve što je potrebno da bi lutka bila identična sa osobom kojoj je namenjena.

Šta je Vaša najveća inspiracija u radu uopćeno i kako se pripremate za nove kolekcije?
Moja najveća inspiracija je osmeh na licima ljudi koji imaju moje radove, taj osećaj se ne može opisati rečima, to treba da se doživi. Kada znate da ste vi svojim rukama nešto izradili što će mnogo njih da obraduje, to je već veliki uspeh za mene.
Šta očekujete da ćete postići na poslovnom planu u narednih godinu dana?
U narednih godinu dana ocekujem da cu jos vise razviti trziste za moje proizvode I da cu ih vise plasirati kako kod nas , tako I u inostranstvu. Mojih radova ima vec I u Kanadi, Nemackoj, Madjarskoj, Austriji , Rumuniji , ali moj cilj je da se za njih cuje jos glasnije I da ce samim tim biti vise nasmejanih lica.

Imate li posebne uspjehe u radu do sada koje biste mogli podijeliti sa našim čitaocima?
Mnogo sam ponosna i srečna što moje radove ima naša divna glumica Milica Milsa, njen suprug Žarko Jokanović, naša veoma popularna pevačica Dragana Mirković ( ona je na svom koncertu u Nemačkoj nosila minđuše koje sam izradila specijalno za nju ).  Veoma sam srečna što sam ostala u kontaktu sa njima. I dalje ću se truditi da ih obradujem svojim radovima. Također se mnogo radujem što moj rad – Vilerov goblen Tajna večera ( koji sam radila dan I noć godinu dana I dva meseca) krasi dom našeg velikog dobrotvora gospodina Milomira Glavcica.  Sa naše javne scene također moje lutke imaju Neda Ukraden, Zdravko Čolić, glumac I voditelj Srđan Ivanović, glumice Matea Milosavljević, Olja Lević, Sandra Bugarski, voditeljka Irena Jovanovic i mnogi drugi.

Poruka za sve osobe koje se bave ručnim radom?
Moja poruka za sve koji se bave ručnim radom je da uživaju u stvaranju, da ne odustaju i da budu srečni dok dela njihovih ruku mogu nekog da obraduju. Imajte hrabrosti I nađite vremena da kreativnost pretvorite u svoju svakodnevnicu verujte život će vam biti lepši I lakši.
Danijeline radove možete pogledati na njenom Facebook profilu kao i na Instagram stranici.