Objavljeno: 10/03/2023 Objavio: admin omentari: 0

Ukoliko redovno kupujete novine, a ne stižete da reciklirate papir koji se gomila u vašem stanu ili kući, Aleksandra Sekulić iz Kosovske Gračanice ima odlično rješenje. Ona od novinskog papira lako napravi prelijepe ukrasne korpice kojima možete dekorisati svoj dom, ili ih pokloniti nekome.
Aleksandra ima 51 godinu, završila je elektrotehničku srednju školu. Ostvarila se kao supruga i majka sva sina, zaposlena, a njen hobi je izrada dekorativnih korpica i cvjetića od novinskog papira. Sebe opisuje kao upornu, zahtjevnu, iskrenu, druželjubivu. Također je istakla kako jako voli ljude koji su vrijedi, koji rade i bore se da ostvare svoj cilj.
Najveća Aleksandrina inspiracija je priroda i sve što je prirodno, a šta nam je još ispričala možete pročitati u njenoj priči koju vam u cjelosti donosimo.
“Zovem se Aleksandra Sekulić iz Kosovske Gračanice Kosovo i Metohija. Supruga i majka dva sina. Bavim se Izradom dekorativnih korpica od novinskog papira i cvetića.
Ovim hobijem se bavim već 8god. Sve je krenulo sasvim slučajno, to jest ništa nije slučajno sve se dešava sa razlogom verovatno. Videla sam kod prijateljice dekorativni korpicu koja mi je privukla pažnju. Pitala sam gde je kupila jer me je privukao rad. Rekla je da je pletena ručno i da je dobila na poklon. Objasnila mi gde kako i šta da pogledam kako se radi. To sam i uradila i dan danas to radim.
Da mi je tada neko rekao da ću se punih 8 godina baviti ovim kreativnim radom ne bi verovala. Iskreno jako sam zavolela ovoj hobi i radim ga sa puno ljubavi i pažnje.
Izrada korpica je po mom mišljenju fantastična stvar zato što možete sve što zamislite ili vidite u kući u dvorištu, bilo koji predmet možete napraviti . Naravno samo ako to jako volite i želite. Mada puno njih mi je reklo da to ne mogu i da nemaju živaca. Iskreno meni prija. Inače kreativni rad po meni je antistres terapija.
Dok radim zaboravim na sve probleme i poteškoće koje život nametne. Za svaki rad korpicu predmet kako god treba dosta vremena priprema, pletenje, farbanje, sušenje, dekoracija sve se radi ručno. Međutim kad vidite gotov proizvod onda sav taj trud i rad se na kraju isplati. Ne mora značiti materijalno, ali kad sam JA zadovoljna i kupac sve ostalo je manje bitno.
Sve to možda ne bi bilo ovako kako je danas da nemam podršku svoje porodice. Deca i suprug su moji najveći oslonac i podrška. Za svaki rad sa njima se prvo konsultujem.
Trudim se maksimalno da svi moji radovi budu što prirodniji tačnije da koristim prirodne materijale. Šta to znači? Znači da korpe ili korpice koje izradjujem koriste se za voće dečije korpe gde ne koristim nikakve lakove i hemiju. Strogo vodim računa da bude zdravo i bezbedno. Tako da moji proizvodi se koriste u domaćinstvo to sve zavisi od kupca ko šta želi.
Korpice su lake za održavanje pogotovu one koje su namenjene za domaćinstvo. Prebrišu se krpom dakle nema pranja. Za saksijsko cveće ja recimo koristim vodootporan lak koje te takve saksije prmazane lakom mogu stajati na dvorištu ni kiša ni sneg ni sunce ne mogu ih oštetiti.
Često me pitaju Koji je moj omiljeni rad? Na to pitanje ne mogu dati odgovor. Svaki rad je priča za sebe i svaki mi je podjednako drag. Pogotovo su mi dragi radovi koje sam radila za razne humanitarno akcije i radovi za decu. Deca su najiskrenija, posmatram njihovu reakciju kad vide korpicu koja je uradjena za njih onda vidim da sam uspela.
Jedini “problem” kod nas kreativaca je taj što se ne može uraditi identičan rad dva puta jer se uvek nešto doda ili oduzme.
Ideje za izradu korpica dolaze same od sebe. Ma koliko gledala slike drugih radova nemoguće je uraditi kopiju. I to mi je drago to me i motiviše i to mi je izazov, da uradim što komplikovanije i da ne bude kao već nešto ko je drugi uradio. To se zove KREATIVNOST.
Ja bih iskreno preporučila svima koji u sebi imaju i malo nekog dara neka probaju bilo šta da rade kreativno. Mi ni sami ne znamo za šta smo talentovani, a svako od nas ima neki dar samo ga treba pronaći. Svaki početak je težak, ali treba biti uporan jer jedino tako možete doći do svog cilja.
Kreativni rad mi je pomogao da steknem jako puno prijatelja iz celog regiona nebitno ko je koje nacionalnosti divno se družimo jedna drugoj pomažemo savetima kad gde nešto treba oko rada. Osim što si pomažemo mi se i divno družimo što je jako bitno”.
Aleksandirne radove možete pogledati na Facebook stranici te Instagram profilu.

Leave a Comment