Objavljeno: 24/06/2022 Objavio: admin omentari: 0

Ajna Dedić, magistrica komunikologije, zaposlena u struci, vlasnica je brenda Polonica ART koji je javnosti poznat po čestim iznenađenjima. Ajna ima hobi kojim oduševljava javnost, a riječ je o crtanju na foliji, slikanju na platnu, oslikavanju drvenih predmeta, izradi nakita, broševa i asesora, majica za ljubitelje životinja, a onu najmlađu raju oduševljava sa najnovijim slikovnicama i bojankama na tržištu „Čarobne bajke“ i „Čarobna bojanka“.

Za „Čarobne bajke“ i „Čarobna bojanka“recenziju je uradila Nura Bazdulj – Hubijar.

„Polonica ART je rješenje za Vaše poklon dileme“ – Ajnin slogan

„ Volim izazove, promjene i iznenađenja. Kada jednom zaplovite u svijet kreativnosti, jedno za drugim se niže i jednostavno ne mogu stići realizovati sve što zamislim. 24 sata su malo za sve ono što bih mogla uraditi u jednom danu kada bi samo 4 sata duže trajao“ – kroz smijeh je pojasnila Ajna koja je „Čarobnim bajkama“, „Čarobnim bojankama“, „Čarobnim sličicama“ i „Čarobnim izazovom“ probudila ogromno interesovanje djece ali i roditelja.

 Zašto ste se odlučili za kreativni rad i kako je ukratko izgledao Vaš razvojni put?

Svako od nas je kreativan samo je to otkrio i kanalisao ili će to tek uslijediti. Svi smo mi dobri ili izvrsni u nečemu samo na tom razvojnom putu neki rade, a neki ne. Sve je počelo prije dvije godine kada sam javnosti odlučila prezentovati slike na foliji i kada sam počela organizovati kreativne radionice za one koji žele naučiti crtati. Počeli su se javljati prijatelji, rodbina, komšije, oni koje poznajem i oni koje nikada nisam vidjela, podržali su moj rad, naručivali, dogovarali termine za radionice i dan danas je tako samo još intenzivnije jer sam u međuvremenu proširila ponudu, a samim tim je i potražnja postala još veća.

Ajna je jedna od onih koji svemu što rade pristupaju ozbiljno. Smatra kako je svaki posao bez reklame nedovršen posao te i sama mnogo ulaže u marketing. Ističe kako je negdje u dubini sebe znala da će se ljudima dopasti i da će željeti imati njene proizvode kod sebe, ali ni slutila nije da će to biti u tolikoj mjeri kao što je sad. Da će ovako brzo širiti svoj asortiman, sklapati lijepe suradnje, a ono u čemu najviše uživa je rad sa djecom.

Koje proizvode naši čitaoci mogu naći u vašoj ponudi?

“Čarobne bajke”

“Čarobne bojanke”

Slike na aluminijskoj foliji, 300 gr.papiru i platnu

Broševi

Majice

Oslikani drveni predmeti

Podmetači

Kada biste proizvode koje imate u ponudi trebali da predstavite u kratkim crtama, šta biste o njima rekli?

Unikatni, vrlo specifičnog stila, prihvatljivi širim narodnim masama i za svačiji uskus, od onih koji su zaljubljenici u etno motive, do onih koji preferiraju modernizam.

„Prilike treba kreirati, na njih ne treba čekati. Inspiracije je svuda oko nas, samo je neko vidi i kanališe, a neko je ne primjećuje. Inspiraciju crpim iz ljudi, prirode, životinja, događaja…“, istiće Ajna i dodaje na poslovnom planu ima određene ciljeve na kojima već aktivno radi. Polonica ART i Ajna već uveliko pripremaju jedan veliki projekat, ali o tome će više priče biti početkom jeseni.

Imate li posebne uspjehe u radu do sada koje biste mogli podijeliti sa našim čitaocima?

Apsolutno.

  • Kreirala vrlo prepoznatljiv brend
  • Predstavila nekoliko kolekcija slika
  • Dizajnirala majice
  • Izradila specijalan nakit,  broševe i asesoare
  • Realizovala 7 nagradnih igara
  • Održala 29 kreativnih radionica na kojima je imala ulogu edukatora
  • Osvojila treće mjesto na nagradnom konkursu za takmičenje mladih umjetnika iz cijele BiH u kojem je učestvovalo 130 umjetnika, a koji je organizovao USAID  
  • Osvojila prvu nagradu UDUM BiH
  • Osvojila prvu nagradu Norveške ambasade

Ajna se sa svojim kreativnim radom druži u kasne noćne sate kad grad već spava, kako kaže to su trenutci kad odmara kreirajući. Bilo da crta, pravi nakit broševe, asesoare, piše citate za motivacione podmetače, osmišljava dizajn majica ili piše bajke, osjeća veliko zadovoljstvo, sreću i ponos što radi stvari koje ljudi vole, koje naručuju i na koje jedva čekaju.

Poruka za sve osobe koje se bave ručnim radom?

Svi oni koji se već bave nekom vrsto umjetnošću znaju zašto to rade i koliko uživaju.

Moja poruka će se pak odnositi za one koji nisu dio tog čarobnog svijeta, da ako imalo imaju afiniteta prema nekom ručnom radu, usreće svoje srce, obraduju svoj um i nađu vremena za odmor tokom kojeg kreiraju. Prekrasan je osjećaj raditi nešto, a uz to odmarati dušu.

Ajnine radove možete vidjeti na facebook stranici „Polonica ART“.

Leave a Comment