Objavljeno: 14/11/2022 Objavio: admin omentari: 0

Dragana Gvozdenović rođena i živjela na selu odakle je i potekla njena volja i želja za neprestanim radom. Danas sa svojom porodicom živi u Kraljevu, ali njena radišnost je ostala. Dolaskom u grad njene obaveze su se uveliko smanjile pa je potražila neki posao. Sedam godina je radila u pekari na proizvodnji kora za pite. Kad se pekara zatvorila prešla je u agenciju za čišćenje gdje je radila do 2008. godine. Od 2008 godine do 2014 obavljala je isti posao ali bez vezivanja za agenciju. Poslije je oboljela od karcinoma maternice, a njena borba za oporavak trajala je godinu dana što je dovelo do toga da napusti posao čišćenja. Svoje vrijeme danas ispunjava izradom unikatnih predmeta dekupaž tehnikom.
“Naviknuta da radim a čišćenje stanova više nije bilo moguće,jer posle bolesti nisam imala ni snage a ni brzinu za taj posao,danima sam razmišljala šta bih mogla od kuće. Slučajno sam na internetu naletela na neki klip gde je žena pravila korpice od papira.To mi je dalo ideju da probam pa šta bude. Uspela sam da uradim neku korpicu ali mi je bila ružna onako šarena pa sam je obojila Jupolom u belo, jer sam trenutno samo to imala. Vremenom gledajući još ideja na internetu naletela sam na jednu divnu grupu na Facebook-u “Dekupaž edukacijska grupa” u kojoj ženice nesebično daju savete i uvek su spremne da priskoče u pomoć, tako sam krenula da radim dekupaž. Uz njihovu pomoć uradila sam kao probni rad jednu malu flašicu čisto da probam. To mi se svidelo i tako je krenuo taj moj kreativni put.Vremenom su se redale i ideje za neke druge proizvode”, objašnjava svoj razvojni put Dragana na samom početku našeg razgovora te dodaje kako u početku nije ni razmišljala o pokretanju bilo kakvog posla te da je sa svime započela jednostavno da ima neku zanimaciju.
Kad je vidjela kako to sve zaista funkcioniše i da joj tehnika dekupaž pruža različite mogućnosti i načine iskazivanja kreativnosti počela je da radi flaše kao poklone za slavlja i rođendane njenih rođaka prijatelja i poznanika. Željela je da njeni pokloni njima budu nešto posebno i unikatno.
Za svoje radove kaže da su prepoznatljivi po motivima cvijeća jer je Dragana zaista veliki ljubitelj raznog cvijeća. Što se tiče asortimana ona radi mnogo toga od tabla za posluživanje, podmetača, kutija za nakit, flaša, čaša, teglica do čaša za mladence koje je skoro počela raditi. Narudžbe radi kao komplete npr čaše s flašama, čaše i podmetače, a može i pojedinačna izrada sve zavisi od želja kupaca. Kao svoj omiljeni proizvod odabrala je komplet čaša s flašom te taj komplet opisuje kao nježan i prigodan poklon za svaku priliku.
Kad smo razgovarali o Draganinoj inspiraciji njen odgovor o tome nas je impresionirao. Naime Dragana je rekla kako su njena najveća inspiracija upravo radovi koje radi, tačnije inspiracija joj nadolazi u samom momentu ukrašavanja nekog predmeta. Dragana je neko ko voli da ekspermentiše i proba nešto novo i drugačije. Često gledajući umjetničke slike na društvenim mrežama u njenoj glavi se stvori slika nekog predmeta ukrašenog upravo takvom slikom tehnikom kojom ona radi.
Ono što još krasi ovu kreativku osim njene kreativnosti je i njena skromnost. Dragana nam sa mnogo skromnosti govori kako bih bila zadovoljna da u narednom periodu njenog rada sve ostane ovako kakvo je danas, ali naravno ni proširenju posla, asortimana i novim idejama ne bi se bunila.
Kada biste proizvode koje imate u ponudi trebali da predstavite u kratkim crtama, šta biste o njima rekli?
Svi moji radovi su rađeni da se mogu koristiti svakodnevno,iz odgovarajuće održavanje mogu trajati dugo. Svi predmeti su rađeni akrilnim bojama na bazi vode,tako da nisu štetni po organizam ako predmet dolazi u dodir sa hranom. Trudim se da sve što radim bude kvalitetno I lepo.

Ukratko, možete li nam objasniti vaš način rada, od narudžbe do dostave?
Sa kupcem se prvo dogovorim o poručenom predmetu i detaljima koji treba da budu na njemu, posle ide poručivanje određenog predmeta od proizvođača repro materijala, ako ga nemam na lageru. Onda kreće farbanje lepljenje odgovarajućeg motiva, lakiranje, naknadno ukrašavanje cirkonima ili mašnama, ali to sve zavisi od želje kupca. Posle ide na pakovanje I slanje ako se šalje poštom ili kupac dođe po poručen predmet.

Imate li posebne uspjehe u radu do sada koje biste mogli podijeliti sa našim čitaocima?
Moj uspeh je što radim ono što volim.

Možete li nam ukratko opisati ono što osjećate u momentima dok pravite Vaše radove?
U početku rada fokusiram se na samu izradu predmeta, posle taj fokus prelazi u neko zadovoljstvo I sreću na kraju.Sam tok izrade me opušta I umiruje, a to osećanje mi prija.

Draganina poruka za kraj razgovora za naše čitatelje bila je da rade ono što vole, da svaki ručno izrađen rad ima svoju draž i svoju priču, unikatan je i rađen s puno ljubavi. Te dodala da uvijek pratimo i težimo ka ostvarenju naših snova.

Draganine radove možete pogledati na Instagramu profil i na Facebook stranici.

Leave a Comment