Objavljeno: 13/01/2022 Objavio: admin omentari: 0

Jelka Zane, rođena 1969 godine u Mostaru. Po zanimanju je inženjer računarstva/programer. Za sebe kaže da je neko ko je uvijek kreativan, voli crtati i stvarati rukama. Uvijek joj je to nekako lagano išlo. Bavi se izradom predmeta od kamena, drveta i gline. Danas njen najveći fokus je na izradi dekorativnih i uporabnih predmeta od drveta. Svoj mali biznis želi graditi na profesionalnosti, iskrenosti, kvalitetu I potpunoj orijentiranosti ka kupcu, ali strogo pazeći da ne izgubi svoj identitet I jedinstvenost.

Krajem 2009.godine ostaje bez posla i nakon stotine uzaludnih prijava i bavljenja svim i svačim u okviru svoje struke, a i izvan nje odlučila je da iskoristi svoju kreativnost i u kombinaciji sa profesionalnim znanjem i vještinama odlučila se pokrenuti s mrtve točke i usmjeriti to ka nečemu što bi se dugoročno isplatilo. 2018.godine odlučila se prijaviti na projekte u organizaciji UNDP-a što je uspješno prošla. Danas je ponosna vlasnica obrta pod nazivom ”Happy Factory” i od tad kreće njen kreativni put u nepoznato.

Na samom početku svog rada kako ističe imala je samo svoju ideju, dobru volju i entuzijazam. Nije imala predstavu gdje će ju i dokle to odvesti, ali je vjerovala u sebe i ono što radi. Danas se može pohvaliti time da je dostigla neku zavidnu razinu, ali i time da se njeni proizvodi se već prepoznaju i identificiraju se s imenom obrta.

Kada smo gospođu Jelku pitali po čemu je to prepoznatljiv njen brend ona je istakla slijedeće:”Ja uvijek kažem da je u ovoj branši jako puno “istih” proizvoda, jer koliko god da ste  jedinstveni I autentični, ne možete pobjeći od komercijalizacije jer je to ono što diktira tržište, tj.kupci. Rado ističem da bez obzira o kojem se proizvodu radi, svatko od nas ima svoje viđenje, svoj izričaj I utisne u taj proizvod svoj neki osobni pečat”.  

Kad govorimo o samom brendu “Happy Factory” i asortimanu istog, sa sigurnošču vam možemo reći da tu zaista možete pronaći mnogo šta. Od edukativnih predmeta do uporabnih predmeta. Budući da je Jelka ta koja sama osmišljava, crta I proizvodi može da ispuni svaku želju svojih kupaca kada su u pitanju personalizirani pokloni, igračke itd.

Otkrila nam je kako ona osobno uživa praviti kućice za lutke I namještaj kao I razne likove iz crtića. Tu baš pusti kreativnosti na volju I uživa u svakoj fazi rada. Proizvode koji izlaze iz njene radionice opisuje kao proizvodi u koje je utkano znanje, vještina i ljubav.

Kad govorimo o inspiraciji Jelka je mišljenja kako za jednu kreativnu osobu nije uopće teško naći inspiraciju. “Iako živimo u svijetu koji je takav kakav jeste, svaki dan smo “bombardirani “ negativnim vijestima I problemima. Financijska situacija na globalnoj razini je teška, ja sam jako pozitivna osoba te inspiraciju crpim iz sitnica koje me okružuju. Ideja ima na pretek”,odaje Jelka.

Nije od onih osoba koje u životu imaju naviku planirati unaprijed, ali kako ističe kada ste u ovom poslu htjeli ne htjeli morate sebi postaviti cilj I određene uvjete koji su na kraju I procjena vaše uspješnosti I poslovne isplativosti. Za neki naredni period zacrtala je sebi da podigne razinu poslovanja na veći nivo te se nada kako bih pri kraju godine mogla početi razmišljati o proširenju poslovanja, čak otvaranju svoje trgovine .

Za kraj našeg razgovora gospođa Jelka je poručila sljedeće: “Nastojte da ne podliježete u potpunosti komercijalizmu i nastojte uvijek da imate neki svoj pečat utisnut u svaki proizvod, kao I to da vjerujete u sebe I svoje snove”.

Njene radove možete pogledati na Facebook stranici kao i na Instagramu @happyf2018.

Leave a Comment