Objavljeno: 17/11/2021 Objavio: admin omentari: 0

Fatima Selimović Osmić ( 28 ) živi u okolini Sarajeva. Majka je petogodišnjeg dječaka, koji je i najveći “krivac” zbog kojeg se počela baviti ovim poslom. Bavi se izradom ručnih radova od hulahopki i žice, saten trake, perlica I još mnogo drugih stvari. Inspiraciju vidi u svemu, prirodi i okruženju. A kako nam kaže, danas nam je i internet puno olakšao, jer gledajuči neke već gotove radove može se i u našoj glavi roditi mnogo novih ideja.

Prije rođenja djeteta bila je zaposlena te nije bila aktivna u ručnom radu.  Povremeno bi to bio neki rad, ali ništa konkretno. Nakon porođaja bila je kući, brinula se o bebi. Imala je kako kaže gomilu slobodnog vremena te je počela sebi tražiti neku zanimaciju.

“Vidjela sam na internetu jedan video i odlučila da pokušam napraviti za sebe i uspjelo je. Od tada rijetko da prođe koji dan da ne napravim nešto jer to se jednostavno uvuče pod kožu, zaraziš se time i ne možeš bez toga”, otkriva nam Fatima.

U trenutku kada je počinjala sa radom nije razmišljala o prodaji, već je radila samo za sebe i njoj drage osobe. Na početku sve što bi napravila poklanjala je. Ističe da joj je cilj bio pokloniti nesto unikatno, novo i što zna da je napravljeno od srca. Skoro cijelu godinu je tako pravila i dijelila dok se nije stvorio krug ljudi koji su željeli da kupe njene radove.

Prilikom izrade gleda da što preciznije i kvalitetnije odradi. Jer kako ističe preciznost i strpljenje su najvažniji u ovom poslu. Kada započne rad, to je kako ističe prije svega njen odmor i opuštanje. Popularno to naziva “bjeg od stvarnosti” jer se tad isključi iz svega i u potpunosti posveti izradi.

“Nikada nisam poslala narudžbu ako ja prvo nisam zadovoljna kako je ispalo na završetku. Hvala Bogu punih 5 godina je kako sam počela s izradom ručnih radova i nisam imala ni jednu negativnu kritiku do sada. Prodala sam preko hiljade radova”, kaže Fatima.

Asortiman njenih radova zaista je raznolik. Tu možete pronaći: aranžmane od hulahopki i žice, perlice, gumice i šnalice za kosu od saten trake, pletene igračke, broševe, trake za kosu, kitnju za svatove.

Kroz razgovor nam je Fatima rekla kako su njoj lično najdraži radovi za djecu, jer je upravo njeno dijete, njen sin bio njen pokretač i inspiracija. Kada vidim da sam izmamila osmjeh mališana, tada znam da sam uradila posao kako treba.

Fatimine radove zaista bi preporučili svima onima koji žele da imaju nešto unikatno i koji cjene ručni rad. Jer rad koji je rađen s puno ljubavi i pažnje, ne može da ne osvoji Vaša srca.

“Jako sam ponosna jer su moji radovi otputovali i izvan okvira naše zemlje. Otputovali su u  Ameriku, Švicarsku, Njemačku te mnoge druge zemlje širom svijeta”, na kraju razgovora nam je rekla Fatima.  

Moje radove mozete pogledati na FB stranici Handmade Mima.

Leave a Comment