Objavljeno: 28/10/2021 Objavio: admin omentari: 0
sabira ireiz umjetnost art grficki dizajn unikat

Sabira Ireiz ima 19 godina i dolazi iz Tešnja. Završila je Behram-begovu medresu u Tuzli. Bavi se slikanjem na platnu, oslikavanjem zidova, kaligrafijom, grafičkim dizajnom te drugim raznim vidovima umjetnosti. Učestvovala je na 3 likovne kolonije u Tešnju, također je ilustrovala knjigu arapskog jezika. Predavala je lekcije grafičkog dizajna u sklopu BILD-IT organizacije te učestvovala na mnogim školskim likovnim takmičenjima. Dizajner je CasCader filmske produkcije koja nastoji da prikaže našu sadašnjost i kreira bolju budućnost Bosne i Hercegovine.

Sabirina priča o ljubavi prema crtanju koja počinje još od njenog radnog djetinjstva. Već od malih nogu voljela je šarati posvuda. Najprije su to bili zidovi koje je prljala svojim ručicama, sve dok nije naučila da sklapa boje i da ti zidovi zapravo treba da budu ukrašeni.

Prvi dodir sa nazovimo pravim slikanjem imala je u osnovnoj školi, išla je na likovnu sekciju gdje je naučila dosta toga. Kako odrasta nastavlja sama da istražuje I pronalazi nove načine za ispoljavanje njene mašte.

Najveću inspiracija za rad pronalazi u sivilu i tmurnosti ovog svijeta kojem kako ona kaže zaista treba dati malo boje. Kaže nam da joj je jedan od najljepših osjećaja kad nakon dugog i napornog dana punog obaveza, odmori mozak sklapanjem boja na bjelini papira. Sabira za svoje slike kaže da je svaka posebna na svoj način, ima svoju poruku, podsjeća na vrijeme koje je provedeno pored platna. Ali, pored svih umjetnina, jedna koja je njoj baš posebna jeste mural u njenoj porodičnoj kući.

“Rađen prije 3 godine, par dana prije ramazana, za mog babu. On je izrazio želju da želi jednu sliku na stubištu, kojoj sam se posvetila nakon par dana. Dan pred ramazan, razgovarajući o tome kako iskoristiti njegov mubarek početak, babo me priupita koliko mi je “dužan” za tu sliku. Pošto do tad nije imao priliku da nauči harfove i da uči u Kur’anu, odlučili smo da za taj ramazan, 2019. godine, koji je imao 29 dana, pređemo svih 29 harfova. Uz Allahovu pomoć to smo i uspjeli, te je taj bajram moj babo učio u Kur’anu, i od tog dana uči svaki dan. Za mene je to najljepša i najdraža slika, i uvijek će biti”. – ispričala nam je Sabira.

Kao svoj najveći iskorak smatra to što je uspjela naći hrabrosti i pokrenuti vlastiti brend pod nazivom ireiz.ink. Kako nam kroz razgovor ističe taj iskorak joj je omogućio da pokaže ostalima svijet onako kako ga ona vidi. Pored toga što predstavlja tradicionalnu umjetnost, murale i slikanje na platnu, prisutna je i digitalizovana umjetnost, grafički dizajn kojim se također Sabira bavi. Brend ireiz.ink jesu prvenstveno bile samo usluge za lokalne klijente, ali se sve ubrzo proširilo na međunarodno i svjetsko tržište. U ponudi Sabirinog brenda imamo oslikavanje zidova, slikanje na platnu po narudžbi, već gotove slike, kaligrafija na staklu i platnu, usluge grafičkog dizajna (izrada logotipa, vizit kartica, brošura, banera…).

Kada je tek sa svojih 16 godina svoju ljubav prema crtanju odlučila pretvoriti u posao zvučalo joj je neostvarivo. Neostvarivo je bilo za osobu od 16 godina da pokrene nešto takvo, ali radom i trudom zasigurno može reći da je postigla mnogo i može biti ponosna na sebe I ono što radi. Danas sa 19 godina na sve to gleda drugačije, u planu ima proširiti svoj biznis na više sektora, a u narodnoj godini se maksimalno posvetiti i potruditi da što više doprinese glavnom cilju.

Ono što radi Sabira opisuje na sljedeći način :”Ručno rađeni proizvodi sa posebnom pripremom i zaštitnim slojevima koji čuvaju kvalitet samih proizvoda. Svaki naručeni proizvod je unikatan, po želji kupca ili iz galerije”. I Ističe nam da je umjetnost njena mirna luka, nešto što je ispunjuje.

“U odnosu na dosadašnja iskustva sa ljudima smatram da se u Bosni i Hercegovini talenat ne smatra talentom. Ne trudimo se da damo priliku ljudima koji ga posjeduju da talenat donosi promjene i doprinosi općem dobru. Najveći izazov jeste spojiti ugodno s korisnim, mnogi će vam reći “od umjetnosti se ne živi”, dok ustvari “bez umjetnosti se ne živi”. Umjetnost je svugdje oko nas, u svakoj nauci, u svakoj vidljivoj i nevidljivoj sferi, samo je treba je pronaći”, na kraju razgovora istiće Sabira.

Radove Sabire Ireiz zmožete pogledati na facebook stranici.

Leave a Comment