Objavljeno: 11/01/2022 Objavio: admin omentari: 0

Kreativna Belma Macanović (28), Zeničanka s adresom u Sarajevu, majka je dvoje djece. Samouka je umjetnica, na društvenim mrežama njen brend je poznat kao “belma_piko.art”.  Pokrenula je svoj mali, a sada već uspješni, biznis. Rukotvorine, nastale iz ljubavi, izrađuje posve sama. Radi prava mala umjetnička djela satkana od mašte, snova i želja. Bavi se oslikavanjem posuđa. Pored posuđa oslikava i rokovnike, neke mdf predmete i cekere.

Uz sve obaveze koje ima kao majka dvoje maloljetne djece, ona nalazi vremena za svoje snove. Ljubav je nastala sasvim spontano, iz želje da ostavi iza sebe nešto što će trajati i na taj način doprinese svojoj porodici. Za naš portal Belma o svojim početcima priča ovako:“Crtanje, a naročito ukrašavanje posuđa privlačilo me još od srednjoškolskih dana, tako da sam prije nešto više od tri godine odlučila da krenem tim putem. Isprva su to bili neki jednostavniji radovi. Vremenom i svakom narudžbom asortiman se širio a samim time i moje znanje i praksa postajali su sve veći i bolji.”, opisuje Belma svoj put u svijetu kreativaca.

Početci nisu idealni i poprilično su teški, posebno za male biznise. Za uspjeh je, smatra ona, osim talenta, potrebno mnogo strpljenja i truda, ali praksom se mnoge stvari savladaju, nauče i usavrše.

Ova umjetnica sve je naučila sama, bez ičije pomoći. Smatra da je to težak put, ali se ponosi sobom. Svakodnevno uvodi i inovacije i planira širiti svoju ponudu.

Istakla je kako na početku svog rada nije mogla ni da zamisli da će postići ono što danas jest, a naročito ne u tako kratkom vremenu. Također je istakla kako to ništa ne bi bilo moguće prvenstveno bez jake volje i ljubavi prema onom što radi, a zatim i bez podrške porodice, prijatelja i naravno ljudi koji ju prate i cijene njen rad.

Kad pričamo o prepoznatljivosti brenda “belma_piko.art” prepoznatljiv je po tome što svaki rad nosi lični pečat ponosnog nosioca brenda, Belme, potez, onu liniju na osnovu koje se može reći da je to Belma odradila. Iako danas u kreativnom svijetu imamo dosta sličnih radova svaki nosi dio svog autora. Asortiman ovog brenda je raznolik. U ponudi brenda najčešće je posuđe. Šolje, šoljice, čajnici, tanjiri pa nekad se tu nađu i stakleni predmeti poput čaša. Rjeđe, ali i dalje radi rokovnike, mdf predmete.

“Svako može pronaći nešto za sebe. Od dječijeg asortimana, čaša i tanjira. Do popularnog posuđa poput šoljica na tufnice. Tu je mandala za ljubitelje orjentalnog stila, a najčešće su tu neki personalizovani radovi. Od klijentove ideje, preko moje mašte dođemo do jednog unikatnog komada posuđa”, odala nam je Belma koja kaže da posebno voli apstrakciju.

Belma svoje proizvode opisuje kao proizvode koji su lijepi za oko, praktični za upotrebu. Drugačiji, sa detaljima koje ćete pamtiti.

„Mogu slobodno reći da je način rada od početka pa dok klijent ne dobije proizvod u ruke jako kompleksan. Ima dosta faza koje se ne vide. Najprije treba nabaviti kvalitetne boje, pribor kao i posuđe. Primanje narudžbe treba biti detaljno. Volim ispitati i najmanju sitnicu kako bi klijent bio zadovoljan mojim radom i dobio tačno ono što je i zamislio. A onda slijedi dio koji je meni najzanimljviji dio, tj. oslikavanje predmeta. U zavisnosti od motiva to može da ide brže, a može da potraje i po nekoliko sati. Poslije toga predmet sušim na dva specifična načina kako bi boja bila što dugotrajnija. Nakon toga slijedi lakiranje, fotografisanje i pakovanje. Prolazeći kroz sve te faze nekad je potrebno i par dana da bi predmet bio spreman za preuzimanje i svoju upotrebu. Zato uvijek volim naglasiti svojim kupcima da se jave ranije kako bismo mogli ispoštovati svaku fazu”, ovako Belma opisuje svoj rad od prvog kontakta s klijentom do finalnog proizvoda i primopredaje kupcu.

Belmina najveća inspiracija su njeni kupci, većina ideja kao i kolekcija njenog brenda nastale su upravog zbog njih. Istakla je naravno kako inspiraciju traži i svuda oko sebe, priroda, porodica, ljudi, sve to ju ponekad inspiriše pa iz njene radione znaju izaći posebni i unikatni komadi vezani baš za to.

Iza sebe ima brojne saradnje i projekte kojima se ponosi. A od nečeg što je izdvojila za naš portal je  to da su njeni radovi predstavljeni u ugostiteljskim objektima, u concept radnjama i sl. Također, Orea art market koji se održao ljetos je bio jedan od većih uspjeha naše Belme i njenog brenda.

Radovi se naše Belme mogu se pogledati kao i naručiti online na: facebooku, instagramu, orea bazaar i u concept radnjama Lola concept store i Balkantina.

Leave a Comment