Objavljeno: 23/09/2022 Objavio: admin omentari: 0

Danis Helja ima 14 god živi u malom gradiću koji se nalazi na obroncima rijeke Stupčanice i Bioštice –Olovu. Bavi se dekupažom, restauracijom starih materijala i drugih stvari koje bi se mogle preurediti. Osim svih ovih kreativnih hobija voli da uzgaja kaktuse i brine se o njima.
Njegov kreativni rad desio se spontano jednog zimskog raspusta kad je Danis umjesto besposličarenja i ljenčarenja izabrao da se zanima nečim što bi bilo korisno. Odlučio se za kupovinu repromaterijala i započeo svoju kreativnu priču.
„Kada sam krenuo sa ovim mislio sam da će to biti samo prolazno i da ću neko vrijeme raditi i napustiti to, ali nije tako bilo ja se još tim bavim“, istakao je Danis dodajući kako je njegov brend prepoznatljiv po ručno rađenim predmetima od dekupaža.
Kakav je Vaš asortiman proizvoda? Koji je vama lično omiljeni?
Moj asortiman proizvoda je skroman i šarolik. Čitaoci u mojoj ponudi mogu naći razne saksije, vaze, tanjire, čaše itd. Meni lično je omiljena jedna saksija koja ja bila gotov pukla i ja sam je vratio u neki vintage stil kombinacijama raznih ornamenata i crne i zlatne boje.
Za svoje proizvode kaže da su to proizvodi ručno rađeni u koje je utkana mnoga ljubav i mir da bi oni bili takvi kakvi su sada, da su skupocjeni i da iz njih prodiše neka posebna čar priča…
Ukratko, možete li nam objasniti vaš način rada, od narudžbe do dostave?
Način rada je jednostavan, pripremim predmet za rad, očistim od prašine i drugih stvari, počinjem farbati nakon toga sušenje kad se osuši dodaju se detalji, motivi i popravljaju se sitne greške, nakon toga lakiranje, to je najvažnija faza jer to je zaštita predmeta od vanjskih utjecaja, a i daje mu poseban sjaj, slijedi pakovanje u razne papire trakice ukrase i šalje se kupcu, nakon toga kupac dobiva javlja da li mu se sviđa i da li je zadovoljan.
Najveća inspiracija Danisu su drugi ljudi koji se bave ovim poslom, gleda kako oni rade te pokušava na svoj način da svojim proizvodima doda svoj pečat, svoju umjetničku crtu.
Kao i svaka mlada osoba i Danis u vezi sa svojim sad hobijem ima planove i cilj kog planira postići. U otkrivanju svojih planova bio je tajnovit, ali i je rekao da će biti istrajan, truditi se i zalagati da sve planirano ostvari i bude zadovoljan.
Možete li nam ukratko opisati ono što osjećate u momentima dok pravite Vaše radove?
Dok pravim svoje radove osjećam mir spokoj budim se iz nekog drugog svijeta nešto, ne razmišljam o nedaćama koje su me zadesile, bukvalnom odem iz ovog vanjskog svijeta

„Poruke za sve koje se bave ručnim radom da to nikako ne napuštaju to što rade, cak i ako im ne ide baš najbolje neka se osvrnu na druge ljude i da traže pomoć i inspiraciju jer su ručni radovi neprocjenjivo blago koje čovjek napravi svojim rukama“, na kraju razgovora zaključio je Danis, a njegove radove možete pogledati na Instagram profilu.

Leave a Comment