Objavljeno: 03/05/2023 Objavio: admin omentari: 0

Adela Mustafagić Šaldić i dolazi iz Gradačca. Po struci je diplomirani novinar. Kroz sva iskustva kao novinar i ispred i iza kamere, pišući za razne portale i radeći kao dopisnik, kako kaže nije se pronašla u svemu tome iz razloga jer je to mnogo stresan, ali malo plaćen posao te počinje da gubi onu svoju prvobitnu čar. Nakon punih 10 godina provedenih na birou i daljeg školovanja gubila je svaku nadu da će negdje ostati zaposlena na duži period te se prije dvije godine odlučila na izuzetno važan korak a to je da pokrene svoj biznis koji je nakon godinu dana i zvanično registrovala.
Adela i njen suprug zapčeli su svoj biznis snimanjem svadbi i vjenčanja, fotografisanja i praćenja drugih svečanih ceremonija. Ovaj posao Adela na neki način poistovjećuje sa novinarstvom jer je ostala ljubav prema prema kameri i fotografiji, a iz mnogo mašte rodile su se nove ideje koje su uz pomoć ljudi koji su vjerovali u njih dobile na značaju. Naime Adela i njen muž vrlo brzo proširuju usluge njihovim kupcima te počinju ulagati u mašine za graviranje na metalu, drvetu, staklu, teksasu kako bi pomoću njih pravili sitnice koje će njihovim kupcima služiti kao vječna uspomena.  
Asortiman njihovih proizvoda je raznovrstan te svako može sigurno pronaći nešto sa sebe ili neku svoju dragu osobu, a proizvode koji izađu iz njihove radionice Adela opisuje kao  efikasne, inovativne, neobične, dugotrajne te proizvode koji ostaju kao vječna uspomena.
Adela i njen muž inspiraciju za njihov posao pronalaze svuda oko sebe. Gdje god vide komad nečega – drvo, staklo, plastika i slično, oni to vide drugačijim očima, već u glavi zamisle za šta i kako koji materijal koristiti.
Najviše se obraduju kada im nakon dostavljene narudžbe dođe poruka sa pohvalama i lijepim željama. Izuzetno se truda da sasvim svojim klijentima na neki način sklope prijateljstva, a i da ispune sve njihove želje i očekivanja. Širenje poznanstva sa drugim ljudima iz drugih gradova i okoline smatraju također njihovim uspjehom.

Zašto ste se odlučili za kreativan rad i kako je ukratko izgledao Vaš razvojni put?
Skoro sam mužu spomenula da sam još kao dijete pokušavala da pravim razne ukrase i okvire za fotografiju od materijala koji bi nalazila u očevoj radionici. Nekako kroz život prođemo razne faze, tako da i ta strana naše kreativnosti bude kratko sakrivena, ali je tu! I tako nakon niza neuspjeha u potrazi za stalnim zaposlenjem, naši sugrađani su u nama prepoznali odličnu ekipu koja daje dobre rezultate. Bavili smo se prvo audio i video snimanjem i montažom, dizajniranjem postera, vizik kartica, svečanih pozivnica, bila sam voditelj raznih manifestacija. Nekako pred kraj prošle godine počeli smo se zanimati, na inicijativu mog oca, za izrađivanjem ukrasa i izradom fotografije (gravura) i vrlo brzo ideje su pretvorene u stvarnost. Naša okolina nas je odlično prihvatila. Iskreno, radeći kreativne stvari, dizajnirajući  i izrađujući prekrasne kutije, privjeske, ukrase, fotografije od raznog materijala, donosi nam neopisiv mir i zadovoljstvo. Posebno nam bude drago kada nam se klijenti jave i kažu da su prezadovoljni.

Jeste li u momentu kada ste krenuli s ovim poslom imali ideju da ćete postići uspjeh kojim se danas možete pohvaliti?
Ovaj poziv je sam od sebe za nas veliki uspjeh. Nismo još u fazi da se zna za nas nadaleko i naširoko, ali svakako planiramo uvesti novine u naš biznis. Mislim da smo jedni od rijetkih u našoj okolini koji su se odlučili baviti ovoim poslom, misleći prvenstveno na ručne radove koje sa puno ljubavi izrađujemo.

Po čemu je Vaš brend prepoznatljiv  i koje proizvode naši čitaoci mogu naći u Vašoj ponudi?
Kod nas jednostavno možete pronaći niz zanimljivosti baš za svakoga! Spojili smo sve naše vještine na jedno mjesto, uložili puno pažnje i strpljenja, nekada znamo i kod kuće do kasno u noć pričati šta i kako bi mogli, na koji način, a kako da svi budu zadovolji, i mi i korisnici naših usluga. Možda još nismo dosegli nivo da budemo prepoznatljivi u cijeloj zemlji, a i šire, no svakako za sada smo i više nego zadovoljni, a mušterijama se najviše dopadaju gravirane fotografije, te personalizirani privjesci.

Kakav je Vaš asortiman proizvoda? Koji je Vama lično omiljeni?
Naš asortiman usluga je zaista raznovrstan. Iz tog razloga smo i odlučili registrovati agenciju koja obuhvata više djelatnosti, a osnovna je za marketing i promociju. Tu je također i niz drugih usluga koje nudimo, na neki način smo i gift shop, ali je razlika između nas i ostalih što mi sami kreiramo skoro sve. Zaista nudimo našim klijentima na raspolaganje baš sve! Da sami daju prijedlog, da dođu do nas, pa da zajedno to napravimo, ako su neke fotografije koje nam šalju lošijeg kvaliteta, nama nije teško izaći na teren i obaviti fotografisanje po nečijoj želji. Sad kad bih trebala izdvojiti najdraži proizvod, pa iskreno, ne znam. Meni je sve drago!

Ukratko, možete li nam objasniti Vaš način rada, od narudžbe do dostave?
Odlučili smo da naše radno vrijeme bude u okviru 8 sati svaki radni dan, no naravno da muž i ja ostajemo i duže i danima vikenda i sl., ne bi li ispoštovali naše klijente. To je jednostavno takav posao. Posebno kada se radi o montaži ili obradi fotografije, izradi skica za ukrase… Na svim društvenim mrežama ostavili smo svoje kontakt telefone i e-mail adresu na koje nam se može javiti bilo ko. Pretežno dobijamo poruke na stranici koju vodimo na facebooku ili lično na istaknute brojeve. Vrlo brzo se dogovorimo sa našim korisnicima, a često ih znamo pozvati u radnju ili negdje na kafu ako je širi obim posla u pitanju i tako zajedno predlažemo, odlučimo kako i šta dalje. Što se tiče slanja proizvoda u druge gradove, naravno da smo i tu sklopili ugovor sa brzom poštom i do sada nismo imali nikakve probleme.

Šta očekujete da ćete postići na poslovnom planu narednih godinu dana?
Zaista se od srca nadamo da će posao ići kao i do sada i da ćemo dati dobre rezultate kao i da će korisnici naših usluga biti zadovoljni. Na mnogo razumijevanja smo, kao početnici, naišli i zahvaljujemo se svima koji u nama vide dobre saradnike. Mnogo je prijedloga za nove projekte i već radimo na nekima, ali o tome neki drugi put.

Možete li nam ukratko opisati ono što osjećate dok pravite Vaše radove?
Prva i najbitnija stvar jeste da je ovo na neki način neopisiv osjećaj, raditi za sebe. Kako se u narodu kaže, sam svoj gazda, mada ne volim se tako predstavljati. Nećemo kriti da smo još više produktivniji kako smo sve stvari sami uzeli u svoje ruke, od same organizacije do ostalih detalja za vođenje obrta poput našeg. Ja se nadam da ću jednog dana biti ta koja će moći zaposliti još nekoliko kreativaca u svoju grupu.

“Pustite mašti na volju i iskažite svoju strast i volju prema stvaranju. Ako ste početnici, trudite se što više da plasirate svoje proizvode na više strana, iskoristite pogodnosti online komunikacije i spojite ugodno sa korisnim”, poručila je Adela, a njene radove možete pogledati na Facebook stranici.

Leave a Comment