Objavljeno: 19/05/2023 Objavio: admin omentari: 0

Dvije sestre Amina i Zilha Hasanović dolaze nam iz Gornjeg Vakufa – Uskoplja. Amina je 1997 godište, a Zilha 2002. Obje su studentice u Zenici. Aktivne su na raznim poljima u životu, ali ih to nije spriječilo da nađu vremena i da rade nešto kreativno bez da im to bude teret nego da uživaju radeči.

Najveća inspiracija su im njihovi kupci koji im dođu sa mnogo ideja, a dvije sestre Hasanović svoju kreativnost izražavaju kroz zlatovez, izradu personalizovanih tespiha, broševa…

Njihove radove možete pronaći na njihovoj Facebook grupi, a šta su nam to još Amina i Zilha rekla o svom biznisu možete pročitati u intervju.

Zašto ste se odlučili za kreativni rad i kako je ukratko izgledao Vaš razvojni put?
Sasvim spontamo jedne prilike prisustvovali smo radionici zlatoveza. Krenule smo sa izradom radova za prijatelje i porodicu. Nakon nekog vremena odlučile smo objaviti naše radove na društvene mreže i krenuti sa prodajom. Velika podrška nam je bila Džejlana Cokoja i njena grupa Ramazanski iftari na kojoj je bila naša prva promocija i uvijek ću biti zahvalna ženama iz te facebook grupe. Naravno podršku smo dobile i od roditelja jer su vidjeli da je to nešto u čemu mi uživamo. U početku im nije bilo jasno zašto to radimo jer smo dovoljno materijalno obezbjeđene, ali shvatili su da to nema veze sa novcem i zaradom nego da je izrada ručnih radova jedna vrsta okupacione terapije, odmor od svega drugog.  

Jeste li u momentu kada ste krenuli s ovim poslom imali ideju da ćete postići uspjeh kojim se danas možete pohvaliti?
Ne, nismo očekivale ovoliki uspjeh u onome što radimo. Nismo očekivale da ćemo dobiti podršku okoline, prijatelja I komšija. Sve je došlo spontano I neočekivano.

Po čemu je Vaš brend prepoznatljiv i koje proizvode naši čitaoci mogu naći u vašoj ponudi?
Ponosno mogu reći da smo prve krenule sa izradom jedne vrste modernog zlatoveza. Preovladavaju motivi naše domovine, vezeni ljiljan, granice naše domovine, ali uvijek naglasimo kako možemo izvesti sve što kupac želi. Osim zlatoveza, radimo tespihe I broševe. Tespihe smo radile za mnoge džemate gdje su mušterije izabrale da baš naše radove uvakufe u trajno dobro za džamiju ali često pravimo i personalizirane sa imenima po želji.

Kakav je Vaš asortiman proizvoda? Koji je vama lično omiljeni?
Trudimo se raditi sve što nam kupac traži. Obično tako i počnemo raditi nešto novo. Mada preovladava zlatovez, tespihi i broševi.

Kada biste proizvode koje imate u ponudi trebali da predstavite u kratkim crtama, šta biste o njima rekli?
Svaki rad je unikatan. Napravljen isključivo po želji kupca. Vrijeme, trud I ljubav koji uložimo u svaki rad čini ga jedinstvenim. Nema cijene koja bi se mogla definisati a da može platiti ručni rad rađen na način koji mi to radimo.

Ukratko, možete li nam objasniti vaš način rada, od narudžbe do dostave,?
Prvo ide dogovor individualni sa kupcem gdje dopuštamo da izaberu boje, dimenzije i sve detalje vezano za rad. Radimo isključivo po narudžbama tako da nikad nemamo odmah dostupnih radova. Pravimo raspored I bilježimo do kad trebamo uraditi narudžbe. Kada je rad gotov slijedi slikanje i nakon toga pakovanje te slanje na adresu. Do sada nemamo nijedno negativno iskustvo.

Šta je Vaša najveća inspiracija u radu uopćeno i kako se pripremate za nove kolekcije?
Najveća inspiracija jesu naši kupci. Oni nam daju ideje, zajedno dolazimo do novih vrsta radova i to se pokazalo kao odlična metoda.

Šta očekujete da ćete postići na poslovnom planu u narednih godinu dana?
Nadamo se da ćemo zadržati dosljednost, odgovornost i kvalitet u radu. Nemamo nekih većih ciljeva osim truditi se biti što bolji i biti svoji gdje god nas to odvelo.

Možete li nam ukratko opisati ono što osječate u momentima dok pravite Vaše radove?
Tokom izrade ručnih radova ponosne smo na sebe što vrijeme koje neko drugi troši uzalud – mi radimo nešto korisno i pri tom fino zaradimo.

Poruka za sve osobe koje se bave ručnim radom?
Radite ono što volite. Dopustite sebi da kreirate nešto što je samo vaše. Ne poredite se sa drugima, ne bojte se komentara okoline niti neuspjeha. Svaki kvalitetan rad pronaći će svog kupca. 

Leave a Comment