Objavljeno: 11/12/2023 Objavio: admin omentari: 0

“Oduvijek sam bila kreativna i voljela nešto smišljati i praviti. Kao malu, baka i mama su me učile da pletem, ali s heklanjem nikad nisam imala dodira. Kad sam rodila prvo dijete, prije 6 godina, na internetu sam vidjela heklane igračke i imala sam želju da napravim nešto za nju. Pojma nisam imala o heklanju, jer nikad prije nisam imala dodira sa tim. Kupila sam neku iglu i običnu vunicu, našla tutorijal na YouTube-u i počela. Ali to ni na šta nije ličilo. Razočarana, samo sam to gurnula negdje u ormar iza svega i zaboravila na taj nesrećni pokušaj. Kad sam rodila drugo dijete, dobila sam na poklon od kolegice 2 igračkice, njena mama ih inače pravi. To je bilo prije neke 3 godine. Tad sam se sjetila svog neslavnog pokušaja heklanja, ali ovaj put je imao ko da me uputi kakav konac da uzmem i gdje da potražim. Kupila sam konce, iglu i na internetu našla neke šeme, tražila objašnjenja i tutorijale na YT šta je šta i tako polako počela. Prvi je bio Olaf za moju Saru, iako je nesavršen, jako mi je drag. Kad sam vidjela da ide i da ja to mogu, baš sam dobila volju da nastavim dalje i sa svakom novom igračkom sam naučila nešto novo.”, ispričala nam ukratko svoj kreativni put na samom početku razgovora Slađana.
Slađana Zvizdalo ima 38 godina i dolazi nam iz Srpca, mjesta koje se nalazi u sjevernoj Bosni. Majka je dvoje djece te zaposlena kao nastavnica engleskog jezika. Ona za sebe kaže da osim što je kreativna kao osoba je motivna, posvećena i istrajna, a kad je riječ o kreativnom radu kao što smo mogli zaključiti bavi se izradom heklanih igračaka za djecu.
Za svoj rad Slađana kaže da je prepoznatljiv po kvalitetnim igračkama koje su izrađene sa mnogo ljubavi, pažnje i strpljenja. U ponudi se nalaze razne životinjice i lutke. Do sad su joj najviše tražene zeke, mede te razne lutke, a moguća je i izrada posebne igračke po želji svakog kupca. Takve igračke su personalizovane malo zahtjevnije i izazovnije za izradu, ali Slađana ističe kako baš takve voli raditi jer voli izazove.
Kad smo Slađanu pitali da li je na početku svog rada očekivala da će sa heklanim igračkama ostvariti uspjeh kakav danas ima ona je odgovorila kako o tome nije ni razmišljala. Najbitnije joj je bilo da svojoj djeci napravi igračke u kojima će uživati, a koje će biti napravljene od prirodnih materijala, sigurne i dugotrajne. Tek poslije je počela praviti igračke za poklone bližnjima te se odlučila na prodaju.
Svoje heklane igračke Slađana opisuje kao predmete u koje je utkano mnogo ljubavi, truda, vremena i strpljenja prilikom izrade. Također je istakla da vjeruje u to da djeca osjete svu tu ljubav koju ona unese prilikom izrade igračaka i zaista posebno vole te heklane igračke koje čine poseban dio njihovog djetinjstva i odrastanja.
Put od narudžbe do prodaje Slađana opisuje na sljedeći način:”Trudim se da neke najtraženije igračke imam na stanju i najjednostavnije je kada neko traži jednu od njih, ali ukoliko nemam ili neko ima posebnu želju, tada se dogovaramo oko detalja i boja. Nakon izrade obavezno šaljem fotografije da vidimo da li je to to i tek onda šaljem brzom poštom ukoliko je naručilac daleko pa ne postoji mogućnost ličnog preuzimanja”.
Kad govorimo o planovima od Slađane smo saznali da planira ili bolje rečeno ima želju da u vremenu koje je ispred nje svojim heklanim igračkama usreći mnogu djecu i na njihovim licima izazove osmijeh i sreću jer su njihovi osmjesi i sreća njena najveća inspiracija.
U dosadašnjim razgovorima sa kreativcima na pitanje koji je njihov najveći uspjeh dobivali smo razne zanimljive odgovore, ali mislim da kao odgovor koji nam je dala Slađana nismo imali nikad. Naime njen najveći uspjeh je kad napravi igračku za prodaju njena djeca je mole da tu igračku ostavi njima, a da za drugog dječaka ili djevojčicu napravi novu.
“Uživajte u tome što radite. Nemojte odustajati, čak ni kad Vam nedostaje vremena, ali isto tako nemojte se forsirati i raditi na silu zbog nekoga i nečega. Sve dok je Vama to uživancija, a ne opterećenje, radite pravu stvar”, poručila je na kraju razgovora Slađana, a njene radove možete pogledati na Facebook stranici kao i na Instagram profilu.