Objavljeno: 27/12/2021 Objavio: admin omentari: 0

Torte su uvijek dio naših slavlja. Nekada su ih pravile naše mame i nane, a danas se torte za razne svečanosti uglavnom naručuju. Jer pored odličnog ukusa, vizuelni utisak ostavlja neizbrisiv pečat. Mašta i kreativnost ne znaju za granice. Bilo da se radi o krštenju, rođendanu ili nekom drugom slavlju torte su uvijek tu da izmame osmjeh i unesu radost. One mogu biti tematske ili rađene po želji i ukusu svakog od nas. Uglavnom su veselih boja, ukrašene likovima junaka iz crtanih filmova koje mališani vole i sa kojima se poistovjećuju. Za one malo starije tu su ukrasi vezani za sport,  junaci iz filmova. Kao i različiti originalni i neobični oblici torti.

Potraga za ukusnim i neobičnim tortama nas je odvela u glavni grad naše lijepe BiH, Sarajevo. Tamo smo upoznali četrdesetdvogodišnju Nerminu Eminović Pozder. S njom smo popričali o njenom malom biznisu, a šta nam je to Nermina sve ispričala možete pročitati u intervju.

Recite nam nešto o sebi!

Ja sam Nermina Eminović Pozder. Imam 42 godine i živim u Sarajevu. Udata sam i majka dvoje djece. Po zanimanju sam Sanitarno-ekološki tehničar, ali sam trenutno nezaposlena.

Žašto baš torte i da li ste u momentu kada ste krenuli s ovim poslom mogli zamisliti da će to danas postati pravi mali biznis?

Za izradu torti sam se odlučila sasvim slučajno. Dotad sam torte pravila isključivo samo za svoju porodicu i prijatelje. Zbog viška slobodnog vremena, prvo sam onako kao iz hobija započela sa izradom figurica od fondana. S obzirom da na samom početku nisam imala neka pretjerano velika očekivanja, moje iznenadjenje je bilo veliko. Naročito sa obzirom na jako veliku konkurenciju na tržištu.

Ko je na vas najviše utjecao da se počnete baviti izradom torti, kada se to dogodilo i kako?

Na nagovor svoje porodice i prijatelja sam napravila svoju facebook stranicu i objavila prve slike. Na moje veliko iznenadjenje počele su stizati prve narudžbe. S vremenom je potražnja postajala sve veća. Potom sam došla na ideju da u svoju ponudu uvrstim i izradu torti po narudžbi.

Kuhate li kući torte što vaši ukućani kažu na Vaše torte?

Što se tiče pravljenja torti za moje ukućane iskreno sada to činim mnogo rjeđe nego ranije, jer ne stižem od narudžbi kupaca. Kad je riječ o degustaciji oni su moji najveći kritičari i kada im se svidi onda sa sigurnošću znam da je to to.

Volite li eksperimentirati? Kombinirati namirnice i recepte?

Ja sam neko ko ne voli pretjerano eksperimentisati već se trudim da se uvjek držim nekih provjerenih recepata. Osim naravno u slučaju kada kupac izrazi želju za nekom posebnom kombinacijom.

Kakva kuharska iskustva želite sebi priuštiti u budućnosti?

Što se tiče nekih budućih kuharskih iskustava ne postoji sad nešto posebno, ali smatram da je nadograđivanje kulinarskog umjeća veoma bitno i da se stalno treba raditi na tome jer čovjek se uči sve dok je živ.

Imate li neku osobu koja vam je uzor kad je riječ o izradi torti?

U principu nemam neku posebnu osobu koja mi predstavlja uzor jer smatram da svaki pojedinac posjeduje svoje kvalitete i da je na neki način poseban.

Ima li neka torta koja vam je lično draga, ne kao kuharu, već kao nekom ko to jelo jede i uživa u njemu?

Ja lično nemam neku posebno omiljenu tortu, bitno je samo da to bude neka čokoladna i jako kremasta.

Možete li nam ukratko opisati ono što osjećate u momentima dok pravite Vaše torte?

U momentima kada pravim torte osjećam se odlično jer radim nešto što iskreno volim i što me ispunjava u potpunosti. To je jedinstvena prilika kada do kraja mogu ispoljiti i realizovati svoju kreativnost i izraziti i tu svoju umjetničku stranu ličnosti.

Gdje se mogu pogledati i kako poručiti Vaše torte.

Moje torte možete pogledati na facebook stranici Torte i figurice od fondana Sanda.

Leave a Comment