Objavljeno: 07/09/2022 Objavio: admin omentari: 0

Ako ste u potrazi za toplim, mekanim, kvalitetnim i ručno rađenim dekicama za sve članove vaše porodice, preporučujemo vam da pogledate Instagram profil @dekice_sa, odnosno Facebook profil @dekice/blankets. Iza ova dva profila stoji četrdesetdevetogodišnja Alma Adilović iz Sarajeva. Alma je ekonomski tehničar po struci, a spletom okolnosti nakon 25 godina rada ostaje bez posla. Trenutno je nezaposlena, ali ne i besposlena.
Alma se bavi pletenjem, tačnije ručno rađenim dekicama za sve uzraste. Ovim poslom se aktivno bavi već godinu dana, a dekice izrađuje sama.
Godinu dana nakon što je dobila otkaz shvatila da ima dosta slobodnog vremena i željela ga je nekako ispuniti. Ideju da se počne baviti izradom dekica dobila je od kćerke njenog muža koja je u to vrijeme imala malu bebicu. Prve napravljene dekice je poklonila muževoj kćerki za njenu bebicu.
“Ako se radi o maloj dekici za bebe, mogu je napraviti za jedan dan, a ako je u pitanju velika dekica, onda mi treba od četiri do šest dana, zavisno od dimenzije”, koliko vremena utroši za dekice ispričala je za naš portal Alma.
Jeste li u momentu kada ste krenuli s ovim poslom imali ideju da ćete postići uspjeh kojim se danas možete pohvaliti?
Na početku sam plela puno raznobojnih dekica kao da ću ih sve prodati i kao da su sve naručene i zaista… sve sam ih prodala. Vjerovala sam od početka u svoju ideju.

Osim dekica u Alminoj ponudi možemo naći i prekrivače za krevete, prostirke za kauče, jastučiće, trakice za kosu, kape, šalove, a za sve to Alma kaže da je prepoznatljivo prvenstveno po kvaliteti proizvoda, raznovrsnosti boja te mustri dekica i da je to jedan od razloga što joj se njeni stari kupci ponovo vračaju po još, a svakog dana pristižu i novi.
Iako mnogo toga već ima u svojoj ponudi svaki dan nastoji uvoditi nove mustre tj. biti kreativnija da dekice budu interesantnije i šarolike.
Po čemu se Vaše dekice ili vaš rad razlikuju od nekih sličnih proizvoda na tržištu, tačnije zbog čega bi kupci trebali da uzimaju baš Vaše dekice?
Smatram da ih jako uredno radim, što su mi i potvrdile neke mušterije. Odgovorna sam, te ispoštujem dogovor vezan za narudžbu. Pravim akcije i šaljem poklončiće uz dekice. Recimo, 2020. godine sam u 12. mjesecu trebala prodati 100. dekicu, a ja sam je poklonila.

“Imam još nekih ideja koje ću pokušati realizovati u budućnosti, a vezane su za ručni rad. Voljela bih, kada bih imala mogućnost, da proširim svoj mali biznis, a kako bih mogla izvoziti svoj ručni rad. Sve to uz pomoć još nekoliko žena koje bi mi pomogle da realizujem svoj plan”, odaje nam Alma, koja svoje proizvode opisuje kao jako mekane, tople, lijepe, lako održavajuće.
Ukratko, možete li nam objasniti vaš način rada, od narudžbe do dostave,?
Zainteresirane osobe se jave putem Instagrama, fb , preko preporuke. Dogovaramo se o narudžbi te o tome za koliko naručiocu treba dekica. Dostava je najčešće brzom postom ili lično preuzimanje ako je kupac u Sarajevu.

Almin najveći uspjeh u radu je taj što su njene dekice doše i do poznatih ljudi, a neki od njih su: naše poznate Influencerice, pjevačice i voditeljice. Hana Hadžiavdagić-Tabaković ima veliku dekicu za bračni krevet, a dječaci poznate pjevačice Slađane Mandić isto imaju dekice. Tu su i Džan, sin Verene Cerovine, kćerka Lane Lekić , Dalila Dragojević, sin Jelene Đokić, beba poznate Influencerice Darjane Milanović, kao i Alek, sin voditeljice Zvezdane Stojaković.

Almine radove možete pogledati na Instagram profila @Dekice_sa Facebook profila @FB-Dekice/blankets.

Leave a Comment