Objavljeno: 26/10/2021 Objavio: admin omentari: 0
seniha unikatne haljine pokloni

Seniha Halilčević dolazi iz malog mjesta nedaleko od grada Živinice. Iako živi u ruralnom području to je nije spriječilo da se edukuje te da kasnije I sama počinje držati kurseve za žene iz ruralnog područja. Bavi se krojenjem i šivenjem, a voli i da radi odjeću od pletiva. U suštini kaže nam I da voli sve kreativne radove iz kućne radinosti. Korisnica je projekta “Osnaživanje žena za akcije” koji djeluje na području Živinica. U udruženju “PREC” vodi obuke šivanja i krojenja za sve ljubiteljice istog. Njena poruka za sve kreativce je ta da uvijek u ono što rade unesu nešto što će biti prepoznatljivo.

Već u srednjoj školi dobila je svoju prvu mašinu za šivenje i izrađivala je lakše odjevne predmete za nju I njene prijateljice.To je bio početak njenog razvojnog puta u ovom poslu. Na samim početcima njenog rada bilo je straha, nedoumica i pitanja.

Sudbina se poigrala sa mnom pa sam kao mlada osoba dobila posao u američkim vojnim snagama SFOR i kasnije EUFOR, glavne šnajderice u bazi što je udarilo pečat na moje opredjeljenje da se bavim ovim poslom. Mislim da se zaista danas mogu pohvaliti onim što sam postigla nakon toga”. – ističe Seniha.

Dobitak tog posla za Senihu je bila odskočna daska, dobila je radionocu I priliku za edukaciju.  Njena prvobitna ideja je bila da kroz taj posao ostvari sebe I svoje ciljeve. S čime se danas zaista može I pohvaliti.

Danas Seniha ima prepoznatljiv brend. Prepoznatljiva je po unikatnim odjevnim predmetima, izradi onoga što trenutno možemo vidjeti  na modnim pistama, izradi narodnih nošnji kao i dječiji program I što je najvažnije vruhnski kvalitet.

“Svi odjevni predmeti koje radim su unikatni, rađeni tako da kroj prati građu tjela, od kvalitetnih tkanina te  prate modnu scenu. Asortiman proizvoda je raznolik. Od svega najdraže mi je raditi haljine koje su neobičnog kroja zato ih najviše i imam u ponudi”. – otkrila nam je Seniha                              

Kad pričamo u uspjesima gospođe Senihe I onome na šta ona treba da bude ponosna toga je mnogo. Ono što je na nas ostavilo veliki dojam dok smo razgovarali sa Senihom je podatak da je zajedno sa svojim polaznicama edukacije izradila slikovnicu pod nazivom “TIHA KNJIGA”, koja je namjenjena najmlađim, kao i djeci sa poteškoćama u razvoju.

A šta je to Tiha knjiga?

To je mali svijet razvojnih aktivnosti koji će educirati i zabaviti naše najmlađe. Ovaj projekat pruža mogućnost polaznicama obuke da već stečeno znanje iz šivenja primjene na neki noviji način. Žene kroz ovaj projekat mogu da pokažu svoju kreativnost I znanje”. – objašnjava nam Seniha.

Senihine radove možete pogledati na Facebook-u

Leave a Comment