Objavljeno: 10/03/2022 Objavio: admin omentari: 0

Keranje je poseban način izrade čipke običnom iglom za šivanje i tankim koncem. Ovaj zanat, jedan od najstarijih na području BiH. Kroz historiju ovako izrađena čipka ukrašavala je rubove pojedinih dijelova tradicijske nošnje, potom se koristi za izradu kragni na bluzama, žaketima, haljinama, školskim keceljama ili kao ukrasni dio umetnut ili obrubljen na stolnjacima, zavjesama, svatovskim maramicama i sl. U opremanju i dekoriranju enterijera čipka/kera se prvih decenija 20. stoljeća osamostaljuje u vidu miljea i postaje ukras na tacni, stolu, komodi, policama na vitrini, itd.

Iako polako odumire, od zaborava ga pokušavaju spasiti naše vrijedne bosanske žene. Jedna od takvih je i pedesetogodišnja Sabina Husić iz Mostara. Živi sa sinom, snahom i unucima. Sabina je po zanimanju trgovac, ali je nezaposlena te svoje dane ispunjava kreativnošću. Osim što se bavi heklanjem I pletenjem ona čuva od zaborava jedan od najstarijih zanata – keranje.

Zašto ste se odlučili za kreativni rad i kako je ukratko izgledao Vaš razvojni put?

Na nagovor svoje porodice i prijatelja, ono što sam izrađivala za njih, pokušala sam predstaviti drugim ljudima. Oni su prepoznali moju ljubav prema ručnom radu i bili mi velika podrška na tom putu. Najviše volim izrađivati stvarčice za malu dječicu, jer su oni naša najveća radost, a naravno izrađujem i za odrasle.

U momentu kad je sve počinjalo Sabina odaje kako nikad nije razmišljala to tome da bi to što radi jednog dana moglo prerasti u neki biznis. Za svoj  brend kaže da je poznat po tome što Sabina sve radi s prirodnim materijalima, te po urednosti i odgovornosti.

“Što se tiče pletenja i heklanja, radim džempere, haljinice, pape, kape, šalove, rukavice, trakice za kosu. A keranje je posebna priča za sebe. Keram nakit, i sve vrste miljea s okvirima i bez okvira, i stolnjake”, otkrila nam je ova Mostarka i dodala kako svaki komad zahtjeva posebnu pažnju i posvećenost.

Ukratko, možete li nam objasniti vaš način rada, od narudžbe do dostave,?

Narudžba zavisi od toga sta kupac zahtjeva tj. od veličine i načina izrade. Onda ide proces izrade, ako je u pitanju pletivo onda to ide brže i samim tim proizvod bude brzo i završen. A ako je u pitanju heklanje onda ide sporije jer je to takva vrsta ručnog rada koja se sporije radi od pletenja. Keranje se radi šivaćom iglom i posebnom vrstom konca, tu moram biti veoma precizna i skoncentrisana. Njegova izrada traje veoma dugo pa je samim tim i najskuplji u mojoj kolekciji radova. I na kraju kad je proizvod gotov, slijedi dostava. Na području mog grada Mostara dostavu vršim lično, a u ostale gradove u BIH šaljem brzom poštom.

Inspiracija kod Sabine je nešto kod nje dolazi samo od sebe, u njenoj glavi i onda ona to pretoči u gotov proizvod. U planovima za neki budući period je jako skromna te za naš portal istakla kako želi samo da joj se broj dosadašnjih narudžbi barem udupla.

Ono što osjeća prilikom izrade svojih radova opisala je na jedan vrlo zanimljiv način:”Moji osjećaji su zaista predivni, puni ljubavi, strpljenja i sreće jer znam da će to što ja radim zaista usrećiti nekoga i izmamiti mu osmijeh na lice. Stvarno se osjećam presretno I uživam u onome što radim”.

Odala nam je kako je najveće uspjehe postizala u izradi radova namijenjenoj djeci, posebice u ovom prohladnim danima kad svi roditelji žele nešto toplo i udobno za svoje mališane.

“Moja poruka bi bila da svi radimo ono sto volimo i sto nas čini sretnim, da bi prestali razmišljati o svakodnevnici koja nas je snašla”, Sabinina poruka za kraj razgovora, a njene radove možete pogledati na njenom Facebook profilu. 

Leave a Comment