Objavljeno: 28/11/2021 Objavio: admin omentari: 0

Enkaustika (grč. enkaiein – paliti) antički način slikanja pomoću voska. Smrvljene boje se miješaju sa ugrijanim voskom. Nekada se taj vosak zagrijavao usijanim željezom, a danas se ovaj postupak obavlja običnom kućnom peglom. Danas se uz vosak koriste i tempere sa kojima se dobiva čitav spektar boja. Slikanje vrućim voskom pruža nevjerovatne mogućnosti za iskazivanje umjetnosti. Enkaustika je novonastala likovna tehnika koja je uistinu spektakularna. Gledajući umjetnine slikane ovom tehnikom, morate se udubiti u sam srž umjetničkog djela. Umjetnički koraci, njegova mašta i talent stvaraju slike koje odišu jednom posebnom vrstom slobode. Slobode koje mogu pružiti samo slike slikane ovom tehnikom.

Ovom tehnikom tj. načinom slikanja bavi se Emira Kablar iz Viteza koja za sebe kaže da je kreativna, društvena, ustrajna u svojim namjerama, optimistična i pozitivna.

Emira Kablar živi u Vitezu, udata i majka dvoje djece. Po zanimanju je medicinska sestra. Neka od njenih interesovanja su slikanje na svili, dekupaž, rad na alu foliji, vez. Učestvuje u edukativnim radionicama na kojim je naučila razne kreativne tehnike i izrade ručnih radova. Edukativno- kreativne radionice su se održavale u Sarajevu, Travniku i Zenici. Na radionicama je upoznala divne, kreativne i humane osobe. Zovoljela taj svijet kreativaca koji joj je otvorio nove vidike i pružio mnoge mogućnosti.

Svoj interes za kreativnost, svoje početke i svoj razvojni put do danas opisuje na sljedeći način: ”Još kao djevojčica sam bila kreativna i bila talentovana za crtanje .Ja sam zapravo umjetnička duša. U jednom periodu mog života kada nisam mogla naći posao u svojoj struci i kada sam postala majka odlučla sam da mi treba neka zanimacija koja će mi pomoći da steknem neko vlastito zadovoljstvo neko vrijeme samo za mene . Iako sam bila presretna što sam majka dva predivna nestašna dječaka imala sam potrebu da se ponekad odmorim i napunim energijom. Zainteresovala sam se za radionicu slikanja na svili koja se održavala u Sarajevu. Jednostavno sam bila oduševljena s tim radom na svili da je moja volja savladala sve prepreke do ostvarenja moga cilja tj. da naučim slikati na svili. Savladala sam nekoliko tehnika slikanja na svili i jednostavno sam to zavoljela. Svoje radove sam počela objavljivati na svom facebook profilu i privukla veliko interesovanje”.

Prije 7godina kad je nekako tek uplovila u taj svijet kreativnaca nije  mogla ni zamisliti da će danas biti tu gdje jest. Nije očekivala da će tako brzo naći kupce. Ali danas njene ručno oslikane svilene marame našle su se kod dama u raznim gradovima BiH, ali su mnoge našle svoje mjesto u Turskoj, Njemačkoj pa čak i u Australiji.

U Emirinoj ponudi proizvoda mogu se naći osim ručno oslikanih svilenih marama i drugi proizvodi. Neki od njih su predmeti rađeni dekupaž tehnikom, slike na alu.foliji, vez. Odaje nam kako trenutno ima mnogo ideja i projekata koje planira realizovati jer smatram da se ne treba ograničavati već treba da kontinuirano radimo na sebi. Stalno radi na otkrivanju nekih novih tehnika kreativnog i ručnog rada. Želi da svoje znanje prenese na druge žene kroz edukativno – kreativne radionice. Trenutno je edukator i organizator raznih kreativnih radionica za djecu i žene. Svoje znanje nesebično prenosim na druge.

Ono što Emira stvara opisuje na sljedeći način: “Svaki proizvod je dio duše prenesen u momentu stvaranja. Emocije i osjećaji utječu na realizaciju tako da je svaki proizvod unikatan i jedinstven”.

Dok izrađuje radove bilo po želji kupaca ili po sopstvenoj zamisli Emira kaže da u tim momentima zaboravlja na sve probleme i poteškoće na koje nailazi običan čovjek u današnje vrijeme.

Neke od njenih radova moći ćete pogledati na facebook profilu.

Leave a Comment