Objavljeno: 03/01/2022 Objavio: admin omentari: 0

Nedim Balta iz Sarajeva je samouki kreativni stvaralac. Za sebe kaže da je ambiciozan i optimističan i neko ko je od svoga hobija u kratkom periodu napravio mali, ali uspješan biznis. Bavi se crtanjanjem. Ono čime se ovaj Sarajlija može pohvaliti su mnoge nagrade osvojene na raznim takmičenjima, rad na raznovrsnim projektima kao i rad za brojne klijente od kojih su neki iz javnog života. Ovaj samouki biznismen nam je poslao svoju priču, u kojoj je napisao zanimljive stvari o sebi kao I o svom biznisu.

“Moje ime je Nedim Balta i dolazim iz Sarajeva. Samouki sam kreativni stvaralac, karakterno ambiciozan i optimističan i neko ko je od svoga hobija u kratkom periodu napravio mali, ali uspješan biznis. Gledajući tu moju kreativnu stranu odnosno ono čime sa ja bavim, jednostavno i jedinstveno je označeno kao crtanje i slikanje.

Od malena sam vezan za ovu specifičnu sferu kreativnog stvaralaštva. To jednostavno nije nešto za što se odlučite, to je nešto što imate ili nemate u sebi, a na vama je samo koliko ste odlučni uložiti u razvoj i usavršavanje svog kreativnog izričaja.

Što se tiče samog crtanja, u pitanju je crtanje na svim vrstama papira, svih dimenzija, kao i različitim tehnikama, od jednostavnog crtanja grafitnom olovkom do rada bojicama različitih proizvođača. Sa druge strane, slikanje podrazumijeva stvaranje djela akrilnim bojama na platnu različitm tehnikama.

Razvojni put mog talenta je započeo još u ranoj fazi djetinjstva, svakodnevno crtajući razne figure, oblike, pokušavajući “prenijeti” na papir ono što vidim. Vremenom je sve to postajalo bolje. Više vremena sam ulagao u usavršavanje i oblikovanje svog talenta, što je rezultiralo osvajanjem nagrada na takmičenjima kroz školsko obrazovanje, a onda i do ovoga gdje sam danas, da sam od svoga kreativnog izričaja mogao pokrenuti sopstveni mali biznis.

Naravno u momentima kad sam tek počinjao nisam mislio da ću postići ovo što sam postigao i doći do ovoga do čega sam došao. Sve što sam radio od početka samog razvoja talenta radio sam za svoju dušu, jer je to jedna vrsta moje antistres terapije, nešto što mene opušta i ispunjava, a samim tim i čini sretnim. Rezultat rada na sebi i usavršavanju ovoga što radim stigao je u vidu mog “hobi-posla”, u kojem komadićem umjetnosti mogu usrećiti druge ljude.

Kad je riječ o prepoznatljivosti, prepoznatljivost mog brenda ogleda se u dašku jedinstvenosti i unikatnosti koje predstavlja, s obzirom na tehnike kojim se radovi rade, od motiva po želji na papiru do radova na platnu. Ono što nudim svojim klijentima su potpuna sloboda u izboru izrade rada, gdje se upravo i ogleda ta jedinstvenost i unikatnost mog brenda. Sve što neko može zamisliti u svojim mislima, svojoj masti, što može spojiti u riječi i to prenijeti meni kao želju da se prebaci na papir ili platno, to postaje stvarnost, kao komad umjetnosti koji će uvijek imati na dohvat ruke i koji će im uljepšavati dom ili kojim će usrećiti svoje prijatelje i bližnje.

Svi prozvodi proizašli iz brenda kojeg predstavljam su na svoj način jedinstveni i unikatni, baš kao što je i svaka osoba jedinstvena i unikatna na svoj način. Nudim širok asortiman proizvoda u vidu portreta različitih dimenzija, rađenih grafit tehnikom ili tehnikom u boji, hyperrealism portrete (kao meni omiljeni proizvod i omiljenu tehniku), zatim različite vrste karikatura, slike mrtve prirode na platnu, slike kućnih ljubimaca, šablona za tetovaže…

Najveća inspiracija u mom radu mi je povjerenje koje mi ljudi iskažu prilikom narudžbe, kao i povratna reakcija i emocija prilikom preuzimanja rada. To je ono što svakoga ko se bavi bilo kojom vrstom umjetnosti najviše inspiriše i motivira da radi još jače i još bolje na unapređenju sebe i svojih budućih kolekcija.

U narednom periodu na poslovnom planu očekujem mnogo više nego što je to bilo ove godine. U planu mi je proširenje asortimana i razvoja drugih tehnika, zatim održavanje poslovnog kontakta sa već postojećim klijentima, kao i konkretniji izlazak na inostrano tržište i porast broja zadovoljnih klijenata.

Za kraj moja poruka za svakoga ko ima talenta i bavi se ručnim radom je: Vjerujte u sebe, ne podcjenjujte se nikada, usavršavajte svakodnevno talenat, jer to je ono sto vas čini posebnima, unikatnima, nemojte se plašiti iskazati, rizikovati i napraviti biznis od toga ,uvijek pokušavajte usavršiti rad/proizvod, radite to prvenstveno iz razloga što volite i što vas ispunjava, i ono najbitnije, bez obzira na sve nemojte nikada prestati sa tim, bez obzira koliko godina imali, to je vaš mali svijet i ono što vas, opet, čini posebnim”.

Svi zainteresovani za Nedimov rad,mogu se informisati na društvenim mrežama : Facebook Nedim Balta , Instagram : @nedimneda21

Leave a Comment