Objavljeno: 30/03/2022 Objavio: admin omentari: 0

Bakir Mušić sedamnaestogodišnjak dolazi iz malog mjesta u blizini Maglaja. Artist je već duži vremenski period, talenat za umjetnost su otkrili njegovi roditelji još dok je bio mali dječak kroz njegove likovne radove u školi.
“Svoj svijet sam posmatrao kao jednu bajku bez kraja, baš kao i umjetnost, za rad mi je potrebna motivacija koju pronalazim svuda oko sebe”, odaje ovaj mladi artist na samom početku razgovora.
Bakir se od svoje devete godine bavi slikanjem portrete kroz koje najviše iskazuje svoju kreativnost. Aktivno bavljenje odnosno prodajom istih počeo je prije tri godine. Pored portreta radi i druge tehnike slikanja, ali crtanje portreta su njegova prva ljubav.
Zašto ste se odlučili za kreativni rad i kako je ukratko izgledao Vaš razvojni put?
Sami početak mog rada je bio u ranom djetinjstvu u osnovnoj školi, kada su moji roditelji zapravo shvatili da ja imam talenat za slikanje Prije nego sto sam svoj hobi pretvorio u posao, počeo sam s crtanjem različitih stvari, iz druženja, zatim sam počeo slikati javne ličnosti, gdje sam zapravo shvatio da sam naročito talentovan za portrete. Ono što me najviše potaknulo da svoj hobi pretvorim u posao bile su mnogobrojne nagrade koje sam osvojio na različitim takmičenjima.

Jeste li u momentu kada ste krenuli s ovim poslom imali ideju da ćete postići uspjeh kojim se danas možete pohvaliti?
Nisam se nadao da ću doći do ovog stepena ali naravno u dubini duše, sam iskreno vjerovao u sebe i trudio se svakim danom da budem sve bolji.
Za svoj brend Bakir je istkao da je prepoznatljiv prvenstveno po autentičnosti; svaki detalj bude identičan kao na slici koju “kopira” U ponudi pored portreta koji su glavni dio njegovog brenda kupci mogu pronaći slike u boji različitog sadržaja odnosno može da uradi sve što Vi zamislite. Sve ono što se može naslikati rukom, perom, olovkom.
Kada biste proizvode koje imate u ponudi trebali da predstavite u kratkim crtama, šta biste o njima rekli?
Kada bih predstavljao svoje proizvode ono što bih istakao jeste čista originalnost i ništa osim toga.

Ono što sa sigurnošću možemo reći da se Bakirov rad se prvenstveno zasniva na profesionalnosti od ljubaznosti pri dogovaranju, do detalja i ispunjavanja svih želja naručitelja. Od biranje dimenzija portreta, sam proces slikanja i na kraju slanje do kupca koje u njemu odaje nam stvara pritisak. “Sve dok ne dobijem povratnu informaciju od kupca ne znam hoće li dobiti sliku neoštećenu jer sam se nebrojano puta susreo sa neodgovornošću i neozbiljnosti dostavljača”, govori Bakir.
S obzirom na to da crtate sve i svašta da li ste se do sad susreli s nekom posebnom željom koja je izazvala emocije?
Često se susrećem sa željom spajanja slikom naručitelja i onih koji više nisu među nama, Rad na koji sam najponosniji i koji bih istakao mimo svih jest upravo rad koji sam završio i ispunio želju jednoj djevojci koja, zahvaljujući meni ima sliku sa svojim ocem kojeg nikada nije vidjela. Naime djevojka je u prethodnom ratu izgubila svog oca s kojim nema ni jednu uspomenu , poželjela je da je njen otac drži u naručju i ja sam pomoću dvije različite slike spojio oca i kćerku i stvorio jedinu uspomenu na roditelja.

Najveća inspiracija je kako kaže sam sebi, ali ideje za rad često pronalazi kod svojih kolega Artista. Za neki naredni period istakao je da će nastojati da svoj rad dovede do savršenstva i naravno nada se što većem broju uspješnih saradnji kako sa klijentima tako i saradnji sa različitim medijskim kućama kako bi za njegovo ime i rad čulo što više ljudi.

Bakirova poruka za sve ljude koji se bave ručnim radom. “Ljudi, budite svoji, budite prepoznatljivi po vašoj originalnosti, budite ono što svako cijeni.”
Radove ovog izuzetnog mladog artiste možete pogledati na Facebook stranici; “Naruči Portret Bakir” i na instagram stranici @rikabm_art_15

Leave a Comment