Objavljeno: 13/01/2023 Objavio: admin omentari: 0

Medina Gosto Bakić, diplomirana ekonomistica iz Mostara, uslijed nedostatka posla u struci, odlučila se na uzgoj smilja. Kada je njegova cijena bila mizerna i otkup stao, počela je sa preradom biljaka u eterična ulja, mehleme i drugu prirodnu kozmetiku. Medina veliki je zaljubljenik u prirodu i pobornik zdrave hrane i kozmetike. Proizvode pravi po narudžbi u manjim količinama, jer oni ne sadrže alkohol, parabene, emulgatore, vještačke konzervanse pa voli da su svježi. Do sada ih je predstavljala na mnogim sajmovima u BiH , izložbama i promocijama zdravih i prirodnih proizvoda u Mostaru. Ova izuzetna zaljubljenica u prirodu za naš portal je napisala svoju priču
“Zovem se Medina Gosto Bakić i živim u naselju Kočine u Mostaru. Nakon završenog fakulteta ekonomije i poslovnog menadžmenta zbog nepronalaska posla počinjem se aktivnije baviti ljekovitim biljem što je oduvijek moja ljubav prema prirodi i svemu što je zdravo.
2015. godine smo zasadili malu plantažu smilja (2000 sadnica) ispred kuće jer smo imali i višak zemljišta. Kao zaljubljenik u bilje i zdravu hranu u tom periodu sam radila promociju i prodaju preparata za zdravlje domaće firme sa kojima i danas surađujem na obostrano zadovoljstvo. Radeći taj posao nisam gubila vrijeme već se posvetila učenju o ljekovitom bilju koje raste oko nas. Puno sam novog naučila o ljekovitim eteričnim biljkama koje se uzgajaju ili su samonikle na području Hercegovine (smilje, kadulja, lavanda, ružmarin, vrijesak, iva ,..)
Kada je moje smilje bilo spremno za prvo branje otkup smilja je stao ili bio po mizernoj cijeni. Odlučila sam se na destilaciju da dobijem eterično ulje od tih zlatno žutih cvjetova. Dobila sam oko 1/2 kg eteričnog ulja. Inače je tona sirove mase potrebna za oko 1 kg eteričnog ulja. Kako sam ja za sebe pravila macerate nekih biljaka (kantarion,neven,kadulja,..) odlučila sam da napravim mehlem sa eteričnim uljem smilja. Bio je to moj prvi proizvod koji sam rado podijelila sa meni bliskim ljudima i dobila veoma pozitivne povratne informacije i brojne preporuke širom BiH. To je bio meni vjetar u leđa da tražim više znanja za izradu i drugih proizvoda kako od smilja tako i drugog bilja. Povezala se sa aromaterapeutima iz Hrvatske i odslušala nekoliko seminara i radionica, uz naplatu, naravno.
Nabavila mini destilator da proizvodim hidrolate i ulje za svoje potrebe. Tako sam pored smilja počela da destiliram kadulji, lavandu, ružmarin, vrijesak, kunicu,..sve što bi stigli ubrati za vrijeme sezone. Moram istaći da bilje beremo muž i ja zajedno, također smo zasadili oko 100 sadnica lavande i kadulje na parceli, neven, slatki pelin, sijemo svake godine. Eterična ulja i hidrolate koji su nusproizvod destilacije o kojima se inače malo kod nas zna koristim isključivo za svoje potrebe proizvodnje prirodnih krema, tonika ,…
Od proizvoda trenutno imam : mnoge vrste mehlema od pojedinačnog bilja do mješavina. Hidratantne kreme od smilja, lavande , nevena, ruže, krema za suhu kožu. za problematičnu kožu za koje sam recepte sama osmislila na osnovu najboljih ulja. Hidrolate za čišćenje kože koji se koriste kao tonik i brojne kožne probleme bez konzervansa. Balzame za usne, prirodne dezodoranse, prirodne vaginalete, ulja za masažu, glicerinske sapune sa ekstraktom bilja i pojedinačne čajeve od svakog bilja kojeg prikupljam.
Proizvodim u manjim količinama i po narudžbi , uvijek svježe , jer su to proizvodi bez alkohola, parabena, emulgatora, vještačkih konzervansa. Svoje proizvode sam do sad predstavljala na mnogim sajmovima u BiH, izložbama i promocijama zdravih i prirodnih proizvoda u našem gradu. Promovišem se putem svoje Facebook grupe i Instagrama. Na mojoj Facebook grupi pod nazivom Sve od ljekovitog bilja(Medina natural ) rado sa članovima grupe dijelim savjete i iskustva u vezi njegovog blagotvornog djelovanja.
Moje proizvode promovišu i moji kupci kako u BiH tako i dijaspori.
Što se zarade tiče ja sam zadovoljna, ima ulaganja i posla, ali kad radimo šta volimo ništa nije teško. Registrirala sam svoj obrt “Medina natural “.
Potrebna je puno veća podrška ljudima sa idejama i koji rade konkretne stvari, a posebno ženama koje pored svih obaveza se odluče na pokretanje posla. Ljekovito bilje treba da nam bude kao dodatak ishrani i preventiva, a za prirodnu kozmetiku često kažem “sve što ne možeš pojesti nemoj ni stavljati na kožu” jer sve što nanesemo na kožu uđe u naš krvotok u roku od deset minuta .
Moja poruka je da čuvamo prirodu , pokušamo živjeti što više u skladu s prirodom jer smo mi jedno. Priroda je nama amanet svima čuvajmo je i iskoristimo njene blagodati.
Iako je pandemija usporila prodaju, spriječila dolazak ljudi iz inostranstva, mnoge sam potakla da dođu na kućnu adresu, vide to mirišljavo bilje i kupe proizvode koji su im se pokazali provjerenima.
U 2023 namjeravam povećati količinu proizvodnje jer su moji proizvodi već našli mjesto u radnjama gdje se nude domaći proizvodi i rukotvorine turistima . Također ću imati svoje prodajno mjesto u blizini starog grada u Mostaru koji je već u pripremi .
Cilj domaćih proizvođača jeste da stranci nose naše kvalitetne, prave proizvode , a ne uvezenu i robu i proizvode loše kvalitete . Sve proizvode koji se mogu naći kod mene možete vidjeti na Facebook grupi

“Postoji izvrstan učitelj, ako ga razumijemo: to je priroda.”

Kleist

Leave a Comment