Objavljeno: 19/09/2023 Objavio: admin omentari: 0

“Amaryllis” brend koji se zasniva na izradi personalizovanih poklona za sve prigode. Nastanak ovog brenda vezuje se za izradu nakita koji je nastao neplaniranom kupovinom nakita. Vlasnica ovog brenda zove se Aida Dedić. Aida je rođena u Tešnju gdje je provela veći dio svog života i odakle nosi one najdivnije uspomene. Najljepše đačke dane provela je u Osnovnoj školi “Huso Hodžić” u Tešnju, a srednjoškolske u Srednjoj medicinskoj školi u Tešnju. Već u srednjoj školi počela se baviti izradom nakita, na taj način ispoljavajući svoju kreativnost. Rođena je 2001. godine i studentica je druge godine Medicinskog fakulteta UNSA.  Za sebe kaže da svo slobodno vrijeme koje ima između spremanja ispita i bavljenja njenim brendom voli da provodi u svom Tešnju sa porodicom i prijateljima.
Aidina kreativna strana se ispoljavala još dok je ona bila dijete. Na sve načine ova mlada kreativna studentica je ispoljavala svoju kreativnost, sve do momenta dok nije odlučila da pokrene njen vlastiti biznis.
“Amaryllis handmade djeluje već pet godina, a njegova priča kao što smo prethodno rekli započela je neplaniranom kupovinom repromaterijala u Mostaru. Tom neplaniranom kupovinom repromaterijala nastaju prvi komadi nakita za koje kreatorica istog još uvijek nije znala da će prerasti u biznis sa imenom.
Nekoliko mjeseci kasnije od kreiranja prvog nakita Aida osvaja treće mjesto na literarnom konkursu te je dobila novčanu nagradu. Taj dobiveni iznos novca odlučila je u cjelokupnom iznosu potrošiti na kupovinu repromaterijala. Tad donosi odluku da otvori instagram profil te se kako kaže dugo krila iza naziva “Nakit Amaryllis”.
Vremenom je Amaryllis postao sve drugo samo ne ono što je bio na
početku. Aida se više nije bavila samo izradom nakita. Asortiman se lagano, ali sigurno širio.
Nakon nekog vremena, njen mali brend je preimenovan u “Amaryllis handmade”, koji u svojoj ponudi ima personalizirane postere, ručno oslikano posuđe, pletene dekice, mini poklončiće, proizvodi od epoxy smole, personalizirane čokoladice, a nudi i usluge dekoracije svadbi. Također se bavi i dizajnom. Za svoj biznis Aida lično sama dizajnira i sama printa promotivni materijal.
U vrijeme Aidinih početaka bavljenjem kreativnim radom sve je bio samo način kvalitetnog iskorištavanja slobodnog vremena, ali danas je sve to preraslo u jednu zaokruženu priču koja je postepeno rasla, ali koja će još rasti.
Na pitanje da li je na samom početku svog rada očekivala da će ostvariti uspjeh koji danas ima Aida je skromno odgovorila kako ona još uvijek ne misli da je postigla mnogo, ali s druge strane naglasila je kako je zadovoljna oni do sad postignutim.  
“Mislim da najsjajniji dani Amaryllisa tek dolaze, ako Bog da”, kazala je za naš portal Aida dodajući kako je najviše je ponosna na samu sebe i činjenicu da sve što je postigla, postigla sama. Novac za ulaganje u biznis je zarađivala sama.
Najveći izazov joj je bio taj što je ona bila jedna jedina koja je vjerovala u uspjeh tog biznisa. Njeni roditelji su koj govorili kako je dobiveni novac mogla korisnije potrošiti, ali poslije su i oni sami shvatili da je Aidina ideja zapravo bila odlična ideja. Radi ono što voli, što je ispunjaje, a pri tome i samostalno zarađuje.
Aidina najveća inspiracija je činjenica da će ono što je ona svojim rukama napravila nekome izmamiti osmijeh na lice i usrečiti ga. Njeni kupci joj često znaju reći da njihovi voljeni kojima su poklonili neki njen urađeni komad posuđa čuvaju kao ukras. Samo čuvanje posebno urađenog posuđa na komodama ili ormaričima datira još od davnih vremena i jedan je od bosanskih običaja, a Aidi je kako kaže itekako drago da je njeno unikatno posuđe u nečijem domu kao ukras.

Po čemu je Vaš brend prepoznatljiv?
Ako pričamo o prepoznatljivosti, nisam sigurna šta je ono po čemu drugi prepoznaju
Amaryllis. Ono što se ja trudim da svaki Amaryllis proizvod ima je ljubav i posvećenost. Po prirodi nisam neko ko bilo šta radi tek onako. Niti jedan proizvod nije savršen i nikad neće biti, ali svaki proizvod je najviše i najbolje što sam u trenutku izrade znala, mogla i umjela. Upravo zbog toga je svaki proizvod jedinstven i ne postoje dva ista, a sve to su  arolije ručnog rada.

Koji proizvod je vama lično omiljeni?
Moji lični favoriti se mijenjaju i uvijek mi je nekako najdraže ono što je najnoviji dio
Amaryllis ponude. Trenutno su to proizvodi od epoxy smole. Izrada ima terapijski učinak na mene i najveća prednost je što nije problem ni kada se nešto pogriješi. Uvijek postoji način da se popravi ili čak izgleda i bolje nego što je planirano.

Ukratko, možete li nam objasniti vaš način rada, od narudžbe do dostave,?
Vjerujem da moj način rada nije posebno drugačiji od rada drugih kreativaca. Svaki
ručni rad je unikatan proizvod i započinje idejom kupca, a završava našim trudom da tu ideju ostvarimo. Naravno, svaki rad ima neki lični potpis autora, ono što nas čini
autentičnima.

Šta očekujete da ćete postići na poslovnom planu u narednih godinu dana?
Za Amaryllis u budućnosti imam velike planove ako Bog da. Planiram proširiti
ponudu i obogatiti postojeću, ali sve u svoje vrijeme.

Imate li posebne uspjehe u radu do sada koje biste mogli podijeliti sa našim čitaocima?
Najveći uspjeh je za mene isto što i najveća inspiracija, usrećiti onoga kome je proizvod namijenjen.
Možete li nam ukratko opisati ono što osječate u momentima dok pravite Vaše radove?
Za vrijeme izrade proizvoda moj spektar emocija je jako širok. Od sreće, radosti i
nekog mira koji osjećam dok radim to dolazi do ljutnje, frustracije i bijesa kad nešto ne ide onako kako sam zamislila. Naročito je to izraženo u vrijeme praznika kada broj
narudžbi premaši moj kapacitet. Tada zaista dugujem zahvalnost svim ljudima u mom okruženju koji trpe sve moje promjene raspoloženja. Na kraju je to sve jedna ogromna zahvalnost što imam priliku da radim ono što volim.

“Nikada nemojte odustati od svojih snova zbog straha od neuspjeha ili tuđeg mišljenja. Na samom početku ni ja nisam imala podršku svih bliskih ljudi upravo zbog njihovog straha od neuspjeha. Ako se i desi da ne ostvarite sve što ste željeli uvijek ćete znati da ste pokušali i dali sve od sebe. Može se desiti i da ostvarite puno više od onoga što ste prvobitno željeli”, poručila je na kraju razgovora Aida, a njene radove možete pogledati na njenoj Facebook stranici te Instagram profilu.