Objavljeno: 15/06/2022 Objavio: admin omentari: 0

Amina Bilčević-Begović, ima 24 godine i mama je bebe od 9 mjeseci. Sa svojom porodicom živi u Sarajevu. Završila je Biohemiju i fiziologiju, ali trenutno ne radi u struci. Bavi se izradom predmeta macramé tehnikom već od prilike šest mjeseci. Osim predmeta od macramé tehnike bavi se izradom boho jastučnica tehnikom punch needle, koja je manje zastupljenija kod nas. Njen prvi rad macramé tehnikom je bila vezica za dude za njenu bebu.

Zašto ste se odlučili za kreativni rad i kako je ukratko izgledao Vaš razvojni put?
Oduvijek sam imala afinitete prema ručnom radu ali zbog školovanja nikad nisam pronašla dovoljno vremena da se istom posvetim. Kada sam prije nepunih 9 mjeseci postala mama, pronašla to vrijeme I odlučila ga iskoristiti na najbolji način. Sve je počelo kada sam svojoj bebi htjela napraviti neku sigurnu vezicu za dude koja nije napravljena od perlica, koje su po meni izgledale opasne za bebe.

Jeste li u momentu kada ste krenuli s ovim poslom imali ideju da ćete postići uspjeh kojim se danas možete pohvaliti?
Iskreno nisam, iako sam od početka voljela ustrajati u ovome, nisam mislila da će postati popularno I zanimljivo ljudima. I sada kada se vraćam nekako na same početke, gdje sam počela sa 3 boje konca I gdje sam sada, bude nekako ponosna na sviju ustrajnost u ovome.

Ovo što radi ova mlada majka, njen biznis je prepoznatljiv po makrame podmetačima i boho jastučnicama, koje su kako kaže najprodavaniji proizvodi iz njene male radionice.

Pored njih asortiman male Aminine radionice čine: mali podmetači, držači za zavjese, razne vrste zidnih dekoracija, vezice za dude, privjesci, dekoracije za dječju sobu…naravno tu je i da ispuni svaku vašu želju. Amina nam je otkrila kako su njoj najdraže boho jastučnice, na kojima ima baš veliku mogućnost kombiniranja dezena i boja.

“Za moje radove mogu reći da su to zaista unikatni radovi, jer svaki kreativac radi na svoj unikatan način I ima neku svoju metodu. Ono sto je bitno za moje radove je to što koristim prirodne i eco friendly materijale, kao sto su pamučni konci, lan, drvo”, opisuje Amina svoje radove i dodaje kako svoju inspiraciju pronalazi na Pinterestu I Instagramu, trudi se pratiti sve novitete I vidjeti radove drugih kreativaca iz iste oblasti.

Ukratko, možete li nam objasniti vaš način rada, od narudžbe do dostave?
Kada mi se potencijalni kupac javi, trudim se posvetiti maksimalno kako bi objasnila vezano za proizvod sve, ali I vidjela koje su to njihove želje I da probam uklopiti u njihovu narudžbu. Imam veliki izbor boja kao I dezena, pa pustim da kupac izabere sam šta im najbolje odgovara. Nakon toga ide nabavka materijala ukoliko isti već ne posjedujem, te izrada, koja opet potraje u zavisnosti šta je kupac poručio I koju količinu. Po završetku, slikam I šaljem slike kupcu da vidimo da li je to što su htjeli, ako sve odgovara, pakujem narudžbu I radimo dostavu onako kako se dogovorim sa kupcem.
U sljedećih godinu dana Amina ističe kako planira proširenje asortimana te da već sad iako je sam početak godine već ima par ideja koje bi voljela sprovesti u djelo kad dođe vrijeme za njih. Odala nam je da prilikom izrade svojih radova osjeća smirenost jer macramé tehnika je takva vrsta tehnike koja djeluje poprilično opuštajuće.

Imate li posebne uspjehe u radu do sada koje biste mogli podijeliti sa našim čitaocima?
Uspjeh svi različito percipiramo, za mene je uspjeh I moja ustrajnost u ovome, iako sam poprilično kratka sa vremenom I to što se trudim da iznesem I uradim najbolje što mogu.

Poruka za sve osobe koje se bave ručnim radom?
Da ustraju, možda radovi nisu savršeni na početku ali sa vježbanjem I radom dolazi I napredak.

Aminine radove možete vidjeti na njenoj stranici na Facebook-u koja se zove Macramina i profilu na Instagramu – @Macramiina.

Leave a Comment