Objavljeno: 29/04/2022 Objavio: admin omentari: 0

Nadija Okan, ima 21 godinu i dolazi iz Zenice. Studentica je na Politehničkom fakultetu. Bavi izradom raznoraznih poklona kao i izradom svadbenih dekoracija. Uglavnom svako može pronaći nešto za sebe.

Ideju da započne da se bavi kreativnim radom dobila je još u srednjoj školi gledajući na internetu slike kinder tortica. Kao i većina tinejdžera i Nadija bih poželi da kupi sebi sitnice koje joj se sviđaju, a bavljenje ručnim radom joj je omogućilo da sebi zaradi džeparac za te svoje stvarčice.

Naime gledajući fotografije kinder tortica i diveći se istim došla je na ideju da sama izradi jednu. Na početku joj je bilo teško dok nije shvatila kako i šta ide. Poslije je polako dodavala još stvari, a najviše jer ju je zanimalo da vidi hoće li se moći snaći u tome. Porodica i prijatelji su joj bili velika podrška kako na početku tako i sad.

Nažalost na samom početku prodaja i nije išla tako dobro, te je na neko vrijeme stala sa radovima, ali to nije umanjilo njenu ljubav za kreativnim radom nit želju da jednog dana nastavi.

Danas kod Nadije u ponudi možemo naći: kinder torte, čokoladice sa natpisima, ljubavne kutije, flowerboxovi, posteri, pokloni sa alkoholom, ruže pod staklenim zvonom, rad na staklu, čokoladni/slatki buketi, cvjetne mede, mini kutije sa slikama. Potom nakit: ogrlice, naušnice, narukvice, nanogice, ukrasi za kosu. Od nedavno u ponudi su svadbene dekoracije i scrunchie gumice koje su rađene od satena i u kombinaciji saten-til.

Jeste li u momentu kada ste krenuli s ovim poslom imali ideju da ćete postići uspjeh kojim se danas možete pohvaliti?
Iskrena da vam budem, nisam mislila uopće da ću doći ni blizu ovoga. Mislila sam da će sve pasti u vodu nakon malo vremena, pogotovo jer se mnogo osoba bavi istim stvarima kao i ja. Imam neopisivu želju da jednoga dana otvorim svoju radnju za izradu poklona, a trenutni cilj mi je da se aktivnije vratim pravljenju poklona jer osjećaj koji imaš kada vidiš osmijeh na licu osobe kojoj je poklon namijenjen ili kada dobiješ poruku zahvalnosti je neopisiv. Divno je biti dio nečije sreće.

Po čemu je Vaš brend prepoznatljiv ?
Većina prijatelja i poznanika me znaju po Kinder torticama, a neki po magnetnim narukvicama za parove. Meni lično su najdraže tortice pogotovo jer se mogu raditi u različitim veličinama, od raznih slatkiša i oblika. Obično sa kupcem gledam da nađem poklon koji bi odgovarao za određeni događaj, da sadrži ono što bi se svidjelo osobi kojoj je namijenjeno, bilo to za rođendan, godišnjicu, Valentinovo, Dan žena i slično, ili naprosto znak pažnje.

Za ono što radi Nadija je istakla da u svaki poklon utroši mnogo truda, vremena, pažnje, a sve to začini sa mnogo, mnogo ljubavi.

Pokloni kod Nadije su zaista namijenjen za svačiji džep jer kako ona kaže najvažnije joj je su kupci zadovoljni.

Ukratko, možete li nam objasniti vaš način rada, od narudžbe do dostave,?
Pošto su me ljudi par puta, hajdemo reći, izradili tj. naruče tortu sve bude uredu, dogovorimo se za preuzimanje i na dan preuzimanja se ne pojave, a poslije ne odgovaraju ni na poruke ni pozive, promijenila sam način rada. Ako su u pitanju pokloni (torte, ljubavne kutije, flowerboxovi itd) onda radim na principu da se plati pola unaprijed, jer od te polovice kupujem materijal i ostale potrebne stvari. To mi je u jednu ruku i osiguranje da me neće prevariti i da na kraju ja neću biti u minusu. Većina kupaca kupi ono što se njima sviđa i što njima odgovara tako da se rijetko mogu prodati proizvodi koji su napravljeni od neuspjele narudžbe. Druga polovica novca se daje na dan preuzimanje. Naravno, ovo važi za osobe koji su iz Zenice jer na području Zenice preuzimanje je lično. Za ostale gradove narudžba se šalje brzom poštom, a novac se uplaćuje na račun. Nakit i scrunchie gumice većinom imam unaprijed gotove tako da plaćanje za to ide lično, ali ako je slanje poštom (jer za ovo dvoje šalje se preporučenom) novac se uplaćuje na račun

Šta je Vaša najveća inspiracija u radu uopćeno i kako se pripremate za nove kolekcije?
Inspiraciju nalazim na internetu. Često imam želju isprobati nešto novo, ali isto tako često nisam ni u mogućnosti. Trudim se da sve što radim u slobodno vrijeme tako ide i spremanje nove kolekcije.

Za neki naredni period, tačnije za ovu godinu ima samo jednu želju a to je da bude bolja nego prethodne dvije, da poraste potražnja za njenim ručnim radovima, a samim tim i broj narudžbi da poraste.

Imate li posebne uspjehe u radu do sada koje biste mogli podijeliti sa našim čitaocima?
Mislim da bih tu uvrstila najviše tortu na četiri sprata, ljubavne kutije, prvi bidermajer, kao i scrunchie gumice jer kada sam ih počela raditi nisam znala ništa oko mašine.

Poruka za sve osobe koje se bave ručnim radom?
Možda djeluje teško ili za vas nemoguće, ali nikada nećete znati dok ne probate. Pokušajte naći inspiraciju i počnite s malim stvarima dok se ne uhodate. Zapamtite da je čar u tome što ne možete napraviti dva puta isto. Svaki ručni rad je unikatan i upravo to mu daje onu jedinstvenost.

Nadijine radove možete pogledati na njenim stranicama na Instagramu @luciena.nakit, @luciena.scrunchies i @dekoracije.by.luciena

Nakit
Scrunchies
Dekoracije

Leave a Comment