Objavljeno: 07/06/2023 Objavio: admin omentari: 0

Katarina Grđan dolazi nam iz malog sela Zbjegovači u Hrvatskoj. Diplomirani je upravni pravnik, ali ne radi u struci. Katarina je porodična žena majka dvije djevojčice. Za sebe kaže da voli da čita, šeta, boravi u prirodi, da voli sunce, more, druženje s porodicom i prijateljima, jednostavnost i jednostavne ljude.
Iako se okušala u raznim kreativnim stvarima mi možemo reči da je Katarina našu pažnju kupila svojim hobijem – restauracija starog namještaja. Istakla je kako voli da spašava drvene komade od bacanja. Te drvene komade umjesto da baci reciklira ih, da im novi izgled kako ona kaže produži im život. Osim restaruacijom namještaja Katarina se bavi izradom personalizovanih poklona.
“Za kreativni rad sam se odlučila u vrijeme nezaposlenosti, kad su djeca bila mala i bila sam doma, na porodiljnom. Htjela sam pokušati raditi nešto od kuće i tako osigurati dodatan izvor prihoda u kući. Sad kad vrtim film, ne mogu se sjetiti točno otkud ideja baš za to, ali krenula sam prvo s decoupage tehnikom. Moj najveći učitelj je bio youtube, tamo sam upijala znanje, kako za decoupage , tako i za druge tehnike. Zatim sam krenula sa izradom nakita, pa izradom krunica, prirodnih balzama za usne, ukrasnih okvira za razne prigode, adventskih vijenaca, kuglica za bor…i tako stigla do namještaja. Uglavnom, zanima me sve što ima kreativnog duha, volim učiti nove stvari i širiti svoje znanje na kreativnom polju. Trenutno se najviše bavim obnovom namještaja”, ispričala nam je ukratko Katarina i dodala kako u samim početcima svog rada nije očekivala da će postići sadašnji uspjeh. Jednostavno sve što je radila, radila je iz zadovoljstva, igrala se probavala i otkrivala šta joj “leži”.
Osim restauriranog namještaja u asortimanu ponude kod Katerine možemo pronaći: keramičke šoljice sa natpisima, nakit, drvene kutije, razni predmeti od drveta, a ona najviše uživa u spašavanju drvenih komada od bacanja.
Za svoj rad ističe da je prepoznatljiv po kvaliteti, urednosti i unikatnosti. Najbitnije u njenom radu joj je da je kupac zadovoljan. Ono što je još istakla kao prepoznatljivost je to što sav namještaj boji kistovima, ručno. Još nikad nije obojila ništa kompresorom iz razloga što rukom može izvući željeni efekt. Kist joj kako kaže daje priliku da se igra bojama i raznim dodacima te na taj način dobije zaista unikatan komad namještaja.
“Moj najveći uspjeh je kad se netko zaljubi u moj rad na prvu, najljepše mi je bilo u doba kad sam svoj rad prezentirala u trgovini svog prijatelja, ljudi su se divili radovima i svaki komad koji je stigao u izlog nakon kratkog vremena je pronašao svoj dom”, kazala je za naš portal Katarina.
Kad je riječ o zaprimanju narudžbi i dostavi Katarina praktikuje da sve detalje oko narudžbe dogovara putem poruka i poziva. Kod dostave namještaja za restauraciju klijent do nje dostavi namještaj ili ga ona preuzme zavisno od dogovora. U većini slučajeva klijent već ima ideju šta želi da mu od istog napravi kako da ga personalizira, ali i kad nema Katarina je tu sa svojim prijedlozima im idejama. Kod kupovine drugih personalizovanih poklona je stvar mnogo jednostavnija, mada i tu dođu različite želje, ideje od strane kupaca koje se Katarina trudi ispoštovati do samog kraja. Što se tiće slanja sve što radi šalje ili brzom poštom ili dogovara lično preuzimanje ako je kupac negdje bliže njoj.
Kad smo Katarinu pitali odakle crpi inspiraciju za sve te divne stvari koje radi, ona nam je rekla ovako: “Inspiracija dolazi sama…ima dana kad gledam u komodu satima i nemam ideje, a onda ideja dođe u jednom trenutku i čarolija se desi…za neke stvari znam kad ih vidim što ću s njima, a ima i situacija kad krenem nekako i onda putem dođe ideja”.
U momentima dok pravi svoje radove, isključi se iz realnosti i ide u svijet mašte i kreacije, kao malo dijete dok se igra. To je vrijeme kad joj misli staju i nešto divno počinje i traje.
“Svima koji se bave ručnim radom poručujem da samo nastavite s tim. To je dar koji nemaju svi, i treba ga njegovati. S  razlogom ste dobili taj dar i treba ga pokazati svijetu”, poručila je na kraju razgovora Katarina čije radove možete pogledati na Facebook stranici