Objavljeno: 06/12/2021 Objavio: admin omentari: 0

Zemka Seferagić po zanimanju profesor književnosti je 1993. godine odlučila da školski dnevnik zamijeni vojnom uniformom i peromte da tako pomogne svojim sugrađanima i prijateljima. Nakon toga postaje pripadnik Vojske Federacije BiH, da bih bila penzionisana kao pripadnik Oružanih snaga BiH. Nakon penzionisanja  otkrila se na polju kreativnosti i danas je vlasnik obrta „ZemkaArt“ gdje je našla divan način ispoljavanja sebe.

Za sebe kaže da je vedra, humana, odana porodici I prijateljima, odgovorna, pouzdana. Zemka se bavi slikanjem na drvetu, dekupaž u kombinaciji sa slikanjem akrilnim bojama, restauracijom i oslikavanjem drvenih predmeta. Tu je također i rad  na foliji – bakrorez.

“Prije odlaska u penziju sam na FB profilu moje prijteljice vidjela divne i neobične kutije i njeno objašnjenje da je to naučila na nekom kursu. Odmah sam i ja željela na taj kurs i tako jedan, drugi, treći… Do sada sam završila najmanje deset ciklusa raznih kurseva („Lalek“, Marif“, „Berise“) i svaki put bih naučila nešto novo. Bilo je tu i slikanje na svili i filcanje vune, ali me to definitivno nije privuklo. Ljubav su – drvo, akrilne boje, dekupaž tehnika i folija”, ovako nam je Zemka opisala svoj put kroz kreativni svijet.

Također je istakla da svoje slobodno vrijeme, kojeg bas i nema mnogo danju jer volontira, koristi za svoj kreativni svijet. “Počnem raditi uveče, mislim – malo ću, pogledam na sat, a ono dva-tri iza ponoći… jednostavno vuče, vuče… Još ovo i još ovo i još ovi i – tako u nedogled”, odaje Zemka.

Kad je riječ o kreativnosti, Zemka nije jedini kreativac u porodici. Njena kčerka koja je student također je uplovila u kreativni svijet i bavi se izradom vezice za dudu, glodalice, postere za bebe…

Na početku svog rada Zemka je svoje proizvode uglavnom poklanjala  rodbini, prijateljima, poznanicima, bili su to njeni pokloni za razne prigode. Znala je da njihov sud nije objektivan, jer je oni vole i ne mogu objektivno prosuditi, ipak su joj kako kaže bili ogroman vjetar i leđa.

2019. godine registrirala je svoj obrt, a danas je prisutna u lancu knjižara „Svjetlost komerc“ U Sarajevu i Bihaću i dva maloprodajna objekta u Cazinu. Trenutno s prijateljicom radi na otvaranju zajedničke radnje na pijaci „Sirano“ u Sarajevu, što bi trebalo biti u prvoj polovini decembra. A posebna joj je želja da njene tacne/poslužavnici sa motivom ćilima i Sarajeva te motivi Bosne I Hercegovine budu dio ponude na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu.

Kao svoju jedinu grešku kad je riječ o poslovanju ističe to što je svoje radove na specijaliziranim sajmovima prodavala po cijeni po kojoj je to radila nazovimo “konkurencija”. Ali kroz razne edukacije kroz koje je prošla I kroz koje još prolazi, naučila je mnogo toga, između ostalog i kako formirati cijenu da nije na gubitku.

Zemka je svoju interesantnu priču kako o sebi tako i o onome s čime se bavi završila sljedećim rečenicama:” Kad počnem nešto raditi, ja ne znam kako će to izgledati na kraju. Nekad bude i ljepše nego što sam zamislila, nekad mi se uopće ne dopadne i – radim ispočetka. Sretna sam što svaki put izazovem osmijeh na lica mojih kupaca, što u njima budim nostalgiju, sjećanje na djetinjstvo, što su moji radovi ljubav”.

Njena facebook stranica je Handmade ZemkaArt i Instagram stranica @hanmadezemkaart.

Zavirite na Zemkine stranice i naći ćete mnogo toga lijepog i zanimljivog.

Leave a Comment