Objavljeno: 18/07/2023 Objavio: admin omentari: 0

“Sreću najčešće možemo pronaći u sitnicama, da li to bio osmijeh ili pogled drage osobe ili možda neki mali znak pažnje, omiljena čokoladica, cvijet, pisana riječ… Sitnice trebamo naučiti da cijenimo i prihvatimo, jer sreću ne čini jedna stvar, nego više njih. Sitnice su bitne. Tražite radost u njima, one nam puno znače u životu. Sreća dolazi u malim stvarima, u sitnicama”, stoji u opisu facebook stranice SITNICE. iza ove stranice stoji Vanja Zečević.
Vanja Zečević rodom je iz Jajca, a trenutno sa svojom porodicom živi u Brodu. Njen hobi je uzgoj kaktusa, sukulentnih biljaka, trajnica i jednogodišnjih biljaka. Ima ih preko 400 komada. Kad je riječ o kreativnom radu Vanja je našu pažnju pokupila njenim unikatnim nakitom koji radi od fimo mase. Za fimo masu Vanja kaže da je veoma lagana za nositi i ono što je najbitnije nije toksična.
Njena najveća inspiracija su cvijeće, priroda, bajke knjige, a što nam je još Vanja ispričala o sebi i svom biznisu možete pročitati u intervju.
Zašto ste se odlučili za kreativni rad i kako je ukratko izgledao Vaš razvojni put?
Nikad se nisam smatrala kreativnom osobom, pogotovo da bih mogla izrađivati nakit. Nezaposlena sam, mlađi sin ima sindrom Down, on nije samostalan i većinu vremena provodim sa njim. Trenutno nisam u mogućnosti da tražim posao. Zadnjih mjeseci mi je stalno bilo na umu da nešto počnem da radim od kuće onako za svoju dušu. Pratila sam neke stranice na društvenim mrežama koje se bave izradom nakita i naručim jedne naušnice. Kada sam dobila paket i vidjela naušnice odmah je sve sjelo na svoje mjesto. Sama sebi sam rekla da želim pokušati napraviti sebi jedne. Naručila sam potreban materijal i tako je sve krenulo.

Jeste li u momentu kada ste krenuli s ovim poslom imali ideju da ćete postići uspjeh kojim se danas možete pohvaliti?
Nisam ni razmišljala o nekom uspjehu, bilo mi je bitno samo da me rad čini srećnom. Uspjeh će doći kasnije kao nagrada za trud.

Po čemu je Vaš brend prepoznatljiv i koje proizvode naši čitaoci mogu naći u vašoj ponudi?
Najviše je prepoznatljiv po unikatnoj izradi, ni jedan komad se ne može ponoviti, može biti sličan, ali isti nikad. U ponudi imam najviše naušnice, broševe, privjeske, magnete, držače kesica za čaj… U potrazi sam i za drugim proizvodima koje mogu raditi.

Koji je vama lično omiljeni proizvod iz asortimana?
Svi su mi omiljeni nekad mi se od nekih bude baš teško odvojiti. Možda za mrvicu omiljeniji od drugih mi je sve što ima veze sa Fridom.

Kada biste proizvode koje imate u ponudi trebali da predstavite u kratkim crtama, šta biste onjima rekli?
To su proizvodi veoma lagani za nositi i za održavanje, nisu lomljivi, unikatni su, jednostavni i najbitnije ručni rad.

Ukratko, možete li nam objasniti vaš način rada, od narudžbe do dostave,?
Kad dobijem narudzbu odmah se posvetim njoj, jer želim da što prije stigne u ruke kupaca. Veoma je bitna priprema radnog mjesta, sto za rad i pribor moraju biti 100% čisti ili u protivnom se sve nečistoće prenesu na proizvod. Onda kreće rad i to je onaj najljepši dio ovog posla, posvećenost svakom detalju izrade. Prije pakovanja ostane da se proizvod ispeče, ako ima negdje viška ili neravnina malo se ošmirgla, opere, obavezno slika i onda upakuje sa puno nježnosti i ljubavi. Svaki kupac kao znak zahvalnosti dobije i mali poklon.

Šta je Vaša najveća inspiracija u radu uopćeno i kako se pripremate za nove kolekcije? Najveća inspiracija mi je ono što lično ja volim, cvijeće, priroda, bajke knjige. Inspiraciju je lako naći, dovoljno je samo pogledati oko sebe i u svemu se može naći nešto zanimljivo i vrijedno divljenja.
Šta očekujete da ćete postići na poslovnom planu u narednih godinu dana?
Ne očekujem nešto previše, ne volim tako daleko razmišljati, više mi je bitna sadašnjost i moje zadovoljstvo i mir dok se bavim izradom.

Imate li posebne uspjehe u radu do sada koje biste mogli podijeliti sa našim čitaocima?
Moj najveći uspjeh je kada mi se ponovo vrate kupci koji su već nešto kupili od mene. Dok se god oni vraćaju znači da radim dobro i uspješno.

Možete li nam ukratko opisati ono što osječate u momentima dok pravite Vaše radove?
Dok se bavim izradom najbitnije mi je to što me sve ovo ispunjava srećom, što mi donosi mir i uživanje u svakom trenutku od početka izrade, pa sve do pakovanja.

“Ako vas vaši proizvodi čine srećnim onda ste uvijek na pravom putu”, poručila je Vanja, a njene radove možete pogledati na njenoj Facebook stranici kao i na Instagram profilu.