Objavljeno: 30/12/2022 Objavio: admin omentari: 0

Zoran (1980) dolazi nam iz mjesta Bratunac. Po zanimanju je inženjer telekomunikacija. Zoran se okušao u mnogim poslovima, a sebe je istinski pronašao u izradi predmeta od drveta. Njegov lični pečat i ono po čemu je prepoznatljiv jeste njegov prvi proizvod – drvena krigla za pivo. Zoran u svom Bratuncu ima i radnju gdje možete pogledati njegove zaista divne umjetnine od drveta. Šta se to još osim krigla za pivo može naći kod Zorana saznat ćete ako pročitate njegovu priču do samog kraja.

“Moje ime je Zoran Radović. Živim i radim u Bratuncu u Bosni I Hercegovini. Rođen sam 1980.godine. Po zanimanju sam inženjer telekomunikacija. To zvanje sam stekao studirajući u Beogradu gdje sam 2001.godine i diplomirao. Po povratku sa studija počeo sam sa radom u svom servisu za servisiranje mobilnih telefona i ostale elektronske opreme. Taj posao sam radio do 2016.godine.

Zbog prezasićenosti tim poslom kao i nekih zdravstvenih problema, prestao sam time da se bavim i nastavio sa poslom koji je moj pokojni otac radio a to je izrada namještaja. Taj posao sam radio do 2019.godine, a onda se u meni javila ideja da počnem izrađivati nešto što me ispunjava i što je neobično.

Tako su počeli da nastaju proizvodi od drveta, ručne izrade, unikatni i mogu reći jedinstveni na tržištu. Prvi proizvod koji sam uradio bila je drvena krigla za pivo. Ona predstavlja jedan vid moje lične karte po kojoj sa prepoznatljiv prije svega u svom gradu, a sada i šire.

Krigla je jedan neobičan proizvod za današnje vrijeme. Dugo mi je trebalo da taj proizvod dovedem do oblika i izgleda koji danas ima. Bile su tu razne dorade i prepravke kako u procesu izrade, tako i u dizajnu jer je to jednostavno neminovan put ako se želi postići neki uspjeh. Danas taj proizvod ima oblik i dizajn kojim sam prije svega ja zadovoljan, a i mnoge mušterije.

Nakon ovog proizvoda, počeo sam da izrađujem i druge proizvode od drveta. Pojavile su se tu prvo drvene šoljice za kafu ili čaj (kukse), koje se izrađuju iz jednog komada drveta. Taj proizvod potiče iz skandinavskih zemalja, a koriste ga uglavnom ljudi koji dosta borave u prirodi ili se bave nekim sportom vezan za boravak u prirodi.

Poslije su se javile i druge ideje pa sam tako počeo i izradu drvenih tabakera za cigarete. To je jedan od proizvoda koji je u današnje vrijeme dosta tražen.

U zadnje vrijeme počeo sam izrađivati i drvene „flaše“, to su ustvari staklene boce od 0,5 i 0,75l koje su obložene drvetom,sa vjerskim ili drugim motivima na sebi.

Pored toga radim i drvene satove sa dizajnom iz 60-tih godina koji se meni jako sviđaju.

U svaki od proizvoda koje sam naveo, 90% je ručni rad, ali ono što je najvažnije i što ih čini takvim kakvi jesu, jeste ljubav koju ulažem u svaki komad koji napravim.

Kada se javi prezasićenje sa radom u radionici, onda se povlačim iz nje u neki svoj svijet gdje polako počinjem, najprije u svojoj glavi, a onda i na papiru, da stvaram i izmišljam neke nove proizvode trudeći se uvijek da imaju pored estetske i upotrebnu vrijednost.

Najveći uspjeh mi je kad vidim oduševljenje na licu mušterije koja je dobila, ili kupila neki od mojih proizvoda kao i poruke zadovoljstva koje mi pošalju nakon što na svojoj adresi dobiju proizvod koji su poručili. Sve dok me to osjećanje drži i nosi u ovom poslu ja ću ga raditi jer mi je to važnije od materijalne dobiti.

Kako vrijeme odmiče moji proizvodi polako dobivaju sve veći broj korisnika pa se i moj posao polako širi i napreduje. Mislim da ću u ovom poslu ostati dugo vremena jer je to nešto što je u meni samom, i čime sam ispunjen i zadovoljan.

Svi oni koji se bave nekim ručnim radom ili bilo kojim drugim radom koji vole, znaju da je samo ljubav prema tom poslu ono što ih tjera na uspjeh, jer ako nemate ljubav prema onome što radite tu nema prije svega ličnog zadovoljstva a onda i poslovnog uspjeha”.

“Uzmi jednu ideju. Učini je svojim životom – misli o njoj, sanjaj je, živi tu ideju. Pusti da mozak, mišići, nervi, svaki dio svog tijela bude pun te ideje i pusti sve druge ideje na miru. To je put ka uspjehu”.
Šami Vivikenanda

Svi oni koji su zainteresovani da pogledaju Zoranove radove, a nisu u blizini Bratunca iste mogu pogledati na njegovoj Facebook stranici sigurni smo da ćete pronaći nešto za vas i vaše najdraže.

Leave a Comment