Objavljeno: 15/05/2024 Objavio: admin omentari: 0

Mali brend imena “L&A Artora”, je plod zajedničkog rada dvije sestre Amine i Lejle Alić. Ove dvije mlade, ali u svom biznisu uspješne djevojke žive u Hadžićima. Lejla ide u treći razred gimnazije – Srednja Mješovita škola Hadžići, a Amina sa kojom smo i razgovarali je diplomirala na Poljoprivredno prehrambenom fakultetu 2019. godine.
Naziv njihovog mladog brenda dobio je ime kao spoj početnih slova njihovih imena – Lejla i Amina, a art-ora kao umjetnost.
Njihova kreativnost obuhvata veoma širok spektar ručnih radova tako da jednom riječju možemo kazati da se ove dvije mlade djevojke bave izradom personaliziranih poklona za svaku prigodu. Svaki proizvod je pažljivo osmišljen i izrađen s ljubavlju i pažnjom prema detaljima.
Sam početak njihovog ulaska u kreativni svijet kaže Amina bio je pun neizvjesnosti, ali one su vjerovale u svoju strast i ljubav prema ručnom radu, kao i u to da će njihovi proizvodi pronaći put do kupca.
Za njihov brend kažu da je prepoznatljiv po ljiljanima. Ljiljani su u posljednje dvije godine zaista tražen proizvod kod Amine i Lejle. Također veliku pažnju kupaca dobivaju i kitanje za mladu i mladoženju.
Osim ljiljana i kitanje za svadbu u njihovoj ponudi možemo naći: tespihe, vezice za dudu, narukvice, cvjetove Srebrenice i broševe po narudžbi raznih oblika.
Njihova najveća inspiracija dolazi iz osmijeha njihovih kupaca. Radost koju vide na kupcima kod sestara stvara još veću želju i inspiraciju da budu još bolje. Za nove proizvode pripremaju se tako da istražuju različite tehnike izrade ručnih radova, motive koji će unijeti svježinu u njihovu ponudu te osmišljavanjem originalnog dizajna proizvoda.
U procesu samog stvaranja radova Amina ističe kako se osjećaju ispunjeno i inspirisano. Veliki fokus je na detaljima, te svaki detalj pronađe svoje mjesto. Osim ispunjenosti i ispirisanosti tu je naravno osjećaj sreće i zadovoljstva koji je neizostavan kod svih zaljubljenika u ručni rad bilo da ga prave ili kupuju.
Zašto ste se odlučili za kreativan rad i kako je ukratko izgledao Vaš razvojni put?
Od malena sam voljela stvarati svojim rukama, a to su bile stvarčice za barbike, crtanje, pravljenje narukvica za drugarice, privjesaka od žice i slično. U 2019. godini, prijateljice su imale želju da nabave tespihe za sebe i svoju porodicu pa su tako htjele da mi daju ideju da ja budem ta koja će napraviti. Tako je sve krenulo. Za početak su to bili najviše tespihi, a prema željama kupaca i prijatelja smo počele praviti cvjetove Srebrenice, dekice, vezice za dudu. Broševi su došli na ideju nešto poslije. Bilo je raznih pokušaja da napravimo nešto da bude kako treba i lijepo, a naravno i dobro urađeno, da bude dugotrajno. Tako da sada imamo u ponudi i širok asortiman broševa, ali nam je najtraženiji proizvod i fokus na ljiljanima.

Kakav je Vaš asortiman proizvoda? Koji je vama lično omiljeni?
Naš lično omiljeni proizvod je ljiljan, jer opisuje našu ljubav prema domovini.
Radimo po narudžbi, tako da asortiman nije ograničen samo na tespihe, cvjetove i ljiljane.

Kada biste proizvode koje imate u ponudi trebali da predstavite u kratkim crtama, šta biste o njima rekli?
Naši proizvodi su jedinstveni, pažljivo izrađeni i inspirirani tradicijom i ljepotom Bosne i Hercegovine. Svaki komad ima svoju priču i simboliku koja čini naše proizvode posebnim.

Ukratko, možete li nam objasniti vaš način rada, od narudžbe do dostave?
Naš način rada počinje s pažljivo izabranim materijalima, željama naših mušterija, a još više tim što svaku perlicu šijemo sa uživanjem baš zato što su te iste mušterije nas izabrale da budemo dio njihovih poklona i ukrasa na odjevnim kombinacijama. Sto se tiče dostave, za nas grad Sarajevo dostavu vršimo besplatno po dogovoru sa kupcem, a za druge gradove šaljemo postom.

Šta očekujete da ćete postići u poslovnom planu u narednih godinu dana?
U narednoj godini očekujemo, naravno, daljnji rast i razvoj našeg biznisa. Planiramo proširenje asortimana proizvoda i potrudit ćemo se da budemo specifične u onome što radimo.

Imate li posebne uspjehe u radu do sada koje biste mogli podijeliti sa našim čitaocima?
Meni lično najveći uspjeh jesu ljiljani za svadbe kao kitnja za mladu i mladoženju. To mi je bila posebna čar raditi, a još veće zadovoljstvo je dobiti fotografije mladenaca sa ljiljanima, gdje su se potrudili da i oni dođu do izražaja i u tome svemu se sjetiti da nam dočaraju taj momenat.

Da li imate neku poruku za kraj razgovora?
Poruka koju želimo podijeliti sa svima koji se bave ručnim radom je da nikada ne prestanu vjerovati u svoju kreativnost i strast. Svaki komad koji stvorimo nosi dio nas i našeg srca, i to je ono što čini naš rad posebnim.

Radove ove dvije sestre možete pogledati na njihovoj Facebook stranici https://www.facebook.com/laartora te Instagram profilu https://www.instagram.com/la_artoraa/