Objavljeno: 13/12/2021 Objavio: admin omentari: 0

Newborn fotkanje ostat će u sjećanju zauvijek, a divne fotke postaju vječni materijal za zidove svih članova obitelji. Čak i kada mislite da je neobično pustiti stranca u dom u tom ranjivom trenutku, kada se ne osjećate kao vi u vlastitoj koži, kada još niti ne postoji rutina, a malog čovječuljka u rukama jedva da ste i upoznali, uspomene koje ostaju od tog fotkanja vrijede svake sekunde.

Danas vam donosimo intervju sa Belmom Ćorbo iz Sarajeva, profesionalcem u newborn fotkanju. Ideju o bavljenju newborn fotografijom nosi u sebi već duži niz godina. S oduševljenjem je gledala fotografije za nju inspirativne Anne Geddes. Belma konačno svijetu tek rođenih bebica, njihovih voljenih, trakica, mašnica, plišanih igračaka, krpica  uživa maksimalno.

„Fotografisanje mrvica je čista ljubav. Ukazano povjerenje da se družite sa njihovim tek rođenim mrvicama, prevelika je i veličanstvena. Moja veza sa bebama je posebna. To primjete i roditelji, pa me je jedan otac prozvao “Šaptačica bebama”. Gledati ih kako se mirno i spokojno prepuste je posebno i zaista veličanstveno“, između ostalog kazala je Belma, a šta nam je to sve Belma ispričala o sebi i svom biznisu možete pročitati u intervju.

Recite nam nešto o sebi!

Ja sam Belma Čorbo, supruga i majka troje odrasle djece. Živim i radim u Sarajevu.

Čime se bavite – kojom kreativnošcu ?

Ja sam fotografkinja specijalizovana za fotografisanje novorođenčadi, djece i porodica.

Ukratko nam ispričajte priču o tome kako je počelo Vaše intersovanje za kreativnost ?

Ponekad imam osjećaj da sam u fotografiji cijeli svoj život.  Još krajem 90-tih godina susrela sam se sa fotografijama slavne Anne Geddes i njenih mališana u saksijama. Već tada se probudila ideja za fotografisanjem malenih manekena. Naravno, kroz majčinstvo su nastajale divne fotografije mojih mališana u svim periodima njihovog odrastanja.

Trend fotografisanja novorođenčadi na zapadu postoji u zadnjih petnaestak godina. Imala sam želju da ponudim tu uslugu našem tržištu, ali zbog tradicionalnog odnosa u kojem se novorođenče drži skriveno od pogleda, izolovano od svijeta bar prvih 40 dana, nailazila sam na zatvorena vrata domova mladih roditelja.

Na moju sreću, stigla je mlada generacija roditelja koji sa zadovoljstvom pokazuju svoje mrvice i bilježenje prvih uspomena kroz fotografiju im je vrlo važan segment u prvim sedmicama života svoje bebice.

Zapravo je počelo sasvim slučajno i u samim početcima sam fotografisala najviše  bebice svojih prijatelja i poznanika. Naravno, društvene mreže su učinile svoje  i na tome sam posebno zahvalna. Fotkice mojih malenih manekena rado se objavljuju i dijele.

Kako Vaši ukućani i Vaša okolina reaguje na Vaš rad?

Mislim da su na samim početcima svi bili pomalo skeptični, ali su me na svu sreću podržavali u mom odabiru. Vjerujem da su danas ponosni na moj uspjeh.

Da li je ovo što radite samo hobi ili ste pak razvili biznis ?

Moj hobi je vrlo brzo prerastao u biznis.

Ko ili što je bila Vaša najveća motivacija da se počnete baviti kreativnim radom ?

Već sam spominjala svoj prvi uzor, Anne Geddes i njene bebice. Tu je još mnogo jakih i spomena vrijednih žena iz svijeta newborn baby fotografije kao što su Ana Brant, Kelly Brown i druge.

Šta očekujete da ćete postići na poslovnom planu u narednih godinu dana?

Ja sam, na svu sreću, prilično samokritična i uvijek težim da moj rad bude samo kvalitetniji. Imam dosta planova, koji su za sada još uvijek samo u vidu ideja za daljnji razvoj. Na prvom mjestu je daljnje usavršavanje, zatim možda, kreiranje prvog specijalizovanog Studia za fotografisanje novorođenčadi, te jos neke ideje koje su tek u nastajanju.

Koja je Vaša najveća poslovana greška i šta ste iz nje naučili?

Ja sam osoba koja u svaki posao ulazi sa puno srca, pa sam u jednom momentu doživjela da su moji bivši poslodavci odlučili da me jednostavno zamjene drugom osobom, ne zbog mojih greški ili neadekvatne realizacije dogovorenog posla, nego njihovih ličnih razloga. To me je strašno pogodilo i naučila sam važnu lekciju u životu: Jedino ako radite za sebe niste zamjenjljivi! Boli, ali je vrijedna lekcija.

Možete li nam ukratko opisati ono što osjećate u momentima dok pravite Vaše radove?

Fotografisanje mrvica je čista ljubav. Ukazano povjerenje da se družite sa njihovim tek rođenim mrvicama, prevelika je i veličanstvena. Moja veza sa bebama je posebna. To primjete i roditelji, pa me je jedan otac prozvao “Šaptačica bebama”. Gledati ih kako se mirno i spokojno prepuste je posebno i zaista veličanstveno.

Šta Vam je blio najteže u početnom periodu i kako ste to prevazišli?

Rad s djecom zahtjeva mnogo srpljenja, ali i iskustva. Strpljenje sam uvijek imala, ali je za iskustvo bilo nephodno da prođe vrijeme. Toga sam bila svjesna pa nisam sebi stvarala pritisak i stres.

Navedite pet svojih karakternih osobina?

Mislim da je uvijek nezahvalno pričati o sebi, tako da bi vjerovatno moji prijatelji i članovi porodice mogli bolje da odgovore na ovo pitanje. Ipak, mislim da je veliko strpljenje, želja za svakodnevnim napredovanjem i učenjem, odmjerenost, otvorenost i ljubav prema ljudima ono što bi mogla navest kako svoje adute.

Gdje bih se mogli pogledati Vaši radovi i da li možete priložiti 4 – 5 slika Vašeg rada?

Moje fotografije se mogu naći na društvenim mrežama pod nikom BelmaArt kao i na istoimenom web sajtu.

Leave a Comment