Objavljeno: 20/10/2021 Objavio: admin omentari: 0

Melika Behlo (35) dolazi nam iz malog, ali prelijepog Gornjeg Vakufa – Uskoplja. Melika je udata i majka je dva prekrasna dječaka.  Magistar je farmacije. Melikina priča datira još iz vremena njenog djetinjstva. Njenu iskrenu ljubav prema prirodi prirodnim stvarima u nju su usadili njeni roditelji. Njena mama pored svih prirodnih preparata koje sama pravi, bavi se i eko uzgojem ruža prekrasnih boja i mirisa.  Posebnu pažnju svih posjetioca koji dođu da kupe eko uzgojenu šipu Melikinog oca i sestre magistra agroindustrije, plijeni ruza Đulbešećer, od koje njena mama pravi sok. Sok je izvrsnog okusa i mirisa.

Uživotu ništa nije slučajno

Nakon završetka srednje škole, Gimnazije u Bugojnu Melika je poželjela upisati farmaciju. Čula je razne komentare na tu temu, a između ostalog i kako je teško upasti na isti. Melika se nije dala omesti u svom naumu i kazala je: “Pa neka je, ali ako je upišem ja to radim da  i završim jer ja to volim i to je ono što želim”. Tako je i bilo. Već početkom 2011-te godine Melika je u svojim rukama imala diplomu magistra farmacije, a samo nekoliko dana kasnije počela je da radi u apoteci.

Inspiracija je porodica

Kako i nam i sama kaže prva ljubav su djeca, a najljepši posao je posao majke, Melika negdje polovinom druge trudnoće prestaje da radi te svoje vrijeme posvećuje djeci mužu i porodici. Tad u to vrijeme je položila državni ispit i stekla licencu za samostalan rad u struci. Znajući za njenu ljubav prema prirodi, njenu kreativnost, volju za radom, ali i duboko vjerujući u njen uspjeh, njen muž biva inicijator ideje da Melika pokrene vlastiti biznis u pravljenu prirodnih preparata za njegu kože i kose. Ideja je bila da konačno radi ono što voli u farmaciji.

Od ideje do proizvoda

S obzirom da su već imali prostor, nabavili su sve što je potrebno I proizvodnja je ubrzo počela. Prvo su urađeni One leaf sapuni zatim na zahtjev salona i specijaliziranih radnji uradila je balzame mirisne i ljekovite, zatim losione za lice, serume za lice i kosu. Širenje asortimana bilo je inicirano zahtjevima njenih kupaca i ljubitelja prirodnih preparata. Nakon što je prošla faza testiranja i prodaje u nekom užem krugu društva urađena je prva ponuda za program jednog poznatog lanca kozmetike i tako nastaje brend proizvoda pod jedinstvenim nazivom “One leaf”.

Melika najviše toga uradi sama ali je svakako neizostavna pomoć njenog  supruga. On joj je od samog početka velika podrška. Pomaže najčešće pri nabavci, naručivanju sirovina, zatim pri isporuci, pakovanju i osmišljavanju istog. Uradio je dizajn pakovanja  za sapune, te im je namjera isto uraditi za sve njihove proizvode.

Ne mogu reći da sam to zamislila kao hobi jer poznavajući sebe znala sam da ću to ili raditi do kraja ili nikako, ali nisam žurila, svaki proizvod sam prvo osmislila, uradila, provjerila stabilnost i trajnost, zatim kada je proizvod spreman za prodaju mora biti adekvatno upakovan i naravno skladno osnovnom pravilu proizvodnje svaki proizvod mora biti 100% prirodan”

kazala nam je Melika.

Melika za sebe kaže da je komunikativna, radoholičar, uporna, vesela, stabilna i djetinjasta, a njen životni moto glasi: “Ne čekajte da vas neko prozove da vam uruči sreću, potražite je sami jer samo vi znate kako izgleda vaša sreća, zgrabite je jako i ne dozvolite da vas iko ikada ubjedi da je vaša sreća bila neka druga.”

“Farmacija je moja velika ljubav, ali je ona opsežna i daje mi mogućnost da radim sa ljudima kroz apotekarsku praksu, ali i da privolim ljude da se vratimo prirodi što je moguće više kroz svoj rad i djelovanje” na kraju razgovora kazala nam je Melika.

Melikine proizvode mozete potraziti na njenoj Facebook stranci

Leave a Comment