Objavljeno: 28/02/2022 Objavio: admin omentari: 0

One su dvije sestre Amina i Lejla Alić. Amina ima 24 godine, a Lejla 16 i žive u Hadžičima – Sarajevo. Bave se izradom nakita, broševa, privjesaka, vezica za dudu, narukvica pa katkad i pletenja dekica i šalova. Njihova priča je počela čak prije 5  godina, kada su bile u potrazi za nekim hobijem koji će da ih ispunjava i koji će jednostavno sa uživanjem raditi, a maj 2021.god je bio prekretnica njihovog rada. Tada zvanično nastaje njihova stranica “L&A artora”.Inicijator da se ove dvije prelijepe sestre počnu baviti kreativnim radom bili su njihovi roditelji.

 “Bilo je mnogo ideja, krenuvši od dekupaža, slikanja na platnu, šaranja teglica pa do danas kada smo pažnju posvetile većinom perlicama”, odaje nam starija sestra Amina.

“Bilo nam je fascinantno gledati druge kreativce kako prodajom svojih ručnih radova zarađuju sebi džeparac i drugi im se dive. Upravo to divljenje nam je izazvalo želju da stvaramo nešto unikatno svojim rukama pa slobodno možem o reći da to upravo sada činimo”, dodaje Lejla.

Iako njihov razvojni put traje 5 godina već, tek od maja 2021. godine su uspjele isplivati na platformi mnogobrojnih kreativaca sa svojim radovima koji su obišli čitavu BiH a i šire uključujući Njemačku, Sloveniju i Hrvatsku.

U početku svog bavljenja kreativnim radom mislile su da njihovi radovi neče biti primjećeni pa čak na momente i odustale, istiću kako je početak bio trtnovit, ali da su si dale priliku I uložile veliki trud da postignu ovo što danas imaju.

“L&A artora” brend je prepoznatljiv najviše po ljiljanima, kojem boje prilagođavaju kupcima, a samim tim su unijele dašak Bosne kao modni dodatak. Također pored ljiljana L&A artora je isplivala sa prodajom tespiha, najviše tokom mjeseca Ramazana pa se tim nizom nastavilo i do sada. U njihovoj perličastoj ponudi možete pronaći broševe sa raznim motivima koje rade po želji, narukvice, privjeske, tespihe, dekice, trake i šalove, vezice za dudu.

Ove lijepe sestre su jednoglasno kazale kako im je omiljeni proizvod  broš ljiljan, i objasnile zbog čega: “Prije svega zato što smo time unijele i dašak Bosne kao modni dodatak. Boje prilagođavamo kupcima, kojim je ljiljan pokupio i najviše simpatija. Također, skoro je otputovao i u svaki gradić u Bosni i Hercrgovini”.

Njihov asortiman proizvoda iako se čini skroman, veoma je šarenolik, a ujedno i pomalo zahtjevan, zavisi sve od želje kupca. Često se zna desiti da kupac poželi neki neobičan, upečatljiv oblik koji opisuje dio određenog, proživljenog trenutka koji žele da im upravo  proizvod L&A artora-a bude sjećanje.

Amina nam je istakla kako bi se o svakom proizvodu mogla napisati kratka priča. Posebno je izdvojila broševe ljiljane koji su ujedno i najprodavaniji u njihovoj ponudi broševa i privjesaka.” Možemo za njih reći da je to djelić Bosne koji nosite u srcu, a i pored njega. Također, izdvojila bi tespihe, koji na sebi mogu imati neku posvetu, a isto tako tu posvetu nose i u sebi”.

Lejlu smo zamolili da nam ukratko opiše proces od narudžbe do dostave, a ona nam je to predstavila ovako: “Što se tiče ‘proizvodnog’ procesa svih radova iz naše ponude, različit je od proizvoda do proizvoda. Naravno sve počinje od nabavke potrebnog materijala kojeg nabavljamo u Fedi poslovnicama i u poslovnici Queen Moa. Kada obavimo osnovnu kupovinu, kreće izrada gdje se nas dvije rasporedimo. Jedna seka radi tespihe, druga broševe, tako je naše vrijeme upotpunjeno i narudžbe završimo u roku što kupcima mnogo znači. Dostavljamo u sve gradove BiH putem preporučene pošte ili brze pošte, na taj način vršimo dostavu i za druge države, mada se tu dogovorimo sa kupcem, u zavisnosti kako je drugoj strani lakše”.

Njihova najveća inspiracija su njihovi kupci. Trude se ispuniti njihova očekivanja, a isto tako nastoje im često ponuditi nešto novo. Imaju puno povjerenje u same sebe I pune su ideja i spoj ta dva elementa dovede do nove kolekcije proizvoda.

Kad govorimo o planovima za neku bližu budučnost ove dvije sestre su istakle kako bi voljele da se više pročuje za njih, njihove proizvode i njihov rad. Da potignu više pratitelja na društvenim mrežama kao jednom od vidova reklamiranja. Također nisu krile ni želju da bi rado gostovale u nekoj TV emisiji gdje bi predstavile svoj rad.  

Iako je iza njih službeno tek ne puna godina dana rada one su osim suradnje s raznim brendovima u BIH uspjele ostvariti suradnju za prodaju njihovih radova van BiH, trenutno je to u Njemačkoj, a planiraju se proširiti i u Švicarsku.

Za kraj razgovora ove divne sestrice su poslale lijepu poruku koja glasi: “Opće poznato je da je svaki početak težak, mislimo da smo naš rad precjenili, da naš i nije tako lijep kao tuđi, da nikada nećemo doći do izražaja, ali ništa ne može zamijeniti osjećaj kada se sve dogodi suprotno od toga sto smo mislili i kada dobijemo povjerenje od ljudi koji vjeruju u naš rad. Nikad ne odustajte!”, a njihove radove možete pogledati na facebook stranici L&A artora, kao i na ig profilu @la_artora.

Leave a Comment