Objavljeno: 26/10/2022 Objavio: admin omentari: 0

Nejra Turčinović, magistar građevinarstva i kreativni autor – Zeničanka. Nejra sebe opisuje kao organizovanu, odgovornu, maštovitu, kreativnu, sanjarku i neko je ko je veliku pažnju javnosti privukao Tefterićima. Radi se o bookmarksima sa ilustracijama poznatih ličnosti koje ona crta. Ono što radi jeste ilustracija, grafički dizajn, web programiranje i sl. Crta od kada zna za sebe, ali prije nekoliko godina je došla na ideju da spoji ugodno s korisnim i od bookmarksa napravi brend. O sebi, svom brendu, o onome što radi voli i u čemu uživa Nejra je pisala za naš portal.
„Moje ime je Nejra Turčinović. Rođena sam i odrasla u Zenici. Ja sam umjetnica, ilustratorica i crtam dječije knjige. Magistrica građevinarstva i buduća doktorica, te borac za zaštitu okoliša, pišem u kodu, igram se u dizajnu i veliki sam zaljubljenik u ilustraciju. Kao vječiti štreber svaki dan učim nove stvari i vještine, crtam, čitam, pišem i kreiram. Autorica bookmarkera „Tefterić“, ilustratorica mnogih dječijih knjiga, kreator i dizajner raznih logosa i web stranica. Bavim se i video produkcijom i uređivanjem, a imam iskustva i u digitalnom marketingu. Volim da radim s djecom kroz edukativne programe i volonterski rad.
Crtam od kada znam za sebe a profesionalno ilustracijom sam se počela baviti prije 5 godina. Inspiraciju pronalazim u svakodnevnom životu. Kako sam u duši još uvijek dijete, skupljam igračke, figure, karte, čitam knjige, stripove, gledam animirane i crtane filmove što mi uveliko pomaže. I djeca su ta koja me inspirišu jer su upravo ona najveći sanjari i kreatori maštovitih stvari. Pa tako i ja, sanjam, maštam i stvaram jer kada crtaš za djecu, trebaš razmišljati kao ona.
Kao prvi profesionalni angažman ilustrovanja dječije knjige bila je zbirka bajki „Još je jutro puno snova“ koju je izdala Gradska biblioteka Zenica. Do sada sam ilustrovala 11 dječijih slikovnica za hrvatsku izdavačku kuću „Shtorija – male životinjske priče“. Ilustrovala sam i predškolski list „Let kroz dječiji svijet“ kojeg je izdala izdavačka kuća „Vrijeme“ kao i prošlogodišnji kalendar u izdanju magazina “Školegijum“. Trenutno radim na ilustrovanju zbirke dječijih edukativnih knjiga koja bi trebala biti objavljena ove godine od strane COI Step by Step. Pripremam i izložbu svojih pojedinih ilustracija u Gradskom muzeju Zenica krajem Jula mjeseca ove godine.
U ponudi su i portreti i druge ilustracije po narudžbi kao i originalne i personalizovane mini čestitke. Ilustracije koje radim su originalne i unikatne. Stil uvijek prilagođavam traženom, ali uvijek imam nešto “svoje”.
Do sada sam ilustrovala i trenutno ilustrujem slikovnice za druge ali želja mi je ilustrovati svoju slikovnicu. Također voljela bih svoje proizvode plasirati i na inostrano tržište. Kao magistrica građevinarstva i sa jednom godinom radnog iskustva i umjetnošću na ne tako zavidnom nivou u našoj državi, veliki je uspjeh postići ama baš išta u ovom poslu. Pozitivni komentari na originalnost i prepoznatljivost svakako mi daju vjetar u leđa.
Mnoge su slikovnice ilustrovane a veliki broj njih još čeka. Što bi rekli: “Težak je život nas umjetnika.” Ali ne odustaj! Igraj se, bori i guraj dalje jer nikada ne znaš šta će ti život donijeti. Moj portfolio raste svaki dan jer ja bukvalno crtam svaki dan.
Moje radove možete vidjeti na „glavnoj“ web stranici www.nejra.xyz kao i svim povezanim profilima na raznim društvenim mrežama koji se nalaze u meniju na web stranici. Postoji i mnogo više radova koji nisu objavljeni. Ali budu svakako“.

Leave a Comment