Objavljeno: 07/11/2022 Objavio: admin omentari: 0

Danas vam donosimo jednu prekrasnu priču iz Viteza. Tragajući za kreativnim ljudima, put nas je odveo u Vitez. Tamo smo upoznali pedesetpetogodišnju Amru Topčić, majku dvoje već odrasle djece koji imaju i svoje porodice. Amra se u osnovi bavi dekupaž tehnikom, ali nije ograničena tako da njena kreativnost ponekad pređe i u neka druga stvaralaštva.
“Sasvim slučajno u društvu prijatelja sam čula za radionicu dekupaža o kojem u to vrijeme zaista nisam ništa znala. Zahvaljujući pretrazi na Googlu pronašla sam fotografije sa predivno ukrašenim predmetima. Obzirom da sam oduvijek volila ručni rad od šivenja, pletenja i dr., pokušala sam uraditi par stvari. Prvo su u kući stradale daske za meso, potom tegle, flaše i sl.”, objašnjava nam na početku razgovora Amra te dodaje kako je zaista bila oduševljena svojim prvim radovima dok na bazaru nije vidjela radove žena koje su već bile iskusne u tom poslu.
Tada sve urađeno Amra baca te počinje prisustvovati radionicama gdje stiče znanja o upotrebi materijala i raznim tehnikama. Također ističe kako je osim znanja stekla divna i trajna prijateljstva.
Na samom početku svog rada nije razmišljala o uspjehu , jednostavno joj je bio cilj da napravi predmete kojim će ukrasiti svoj dom. Kako je njen životni moto „Nikad ne reci nikad”, tako ni sa dekupažom ne zna gdje će je dalje odvesti.
Ono u čemu joj je dekupaž i ručni rad uopćeno pomogao je da stekne samopouzdanje, da vjeruje u sebe. Naučila je kako slušati i razumjevati ljude oko sebe.
Amra u ovom hobiju nije sama, njena porodica je velikim dijelom uključena u sve. Pomažu joj u nabavci materijala, fotografisanju i prezentaciji gotovih radova.
“Kada na radionici više nas izrađuje predmet po uzoru na zadani, interesantno je da niti jedan završni rad nije isti. Svi se razlikujemo po načinu korištenja npr. četkica za bojenje i slično, upravo zato je svaki kreativac jedinstven”, ispričala nam je ova kreativka te dodala kako se njeni radovi razlikuju po tome što voli kombinovati vrste materijala. Najdraži stil rada joj je Shaby stil jer je romantičan i pruža mogućnost kombinovanja boja od svijetlih do tamnih.
Iako svoje radove radi po narudžbama gdje sam naručilac bira vrstu predmeta, kombinaciju boja motive i slično istakla je kako su njoj lično omiljeni kuhinjski elementi i rad na njima. Zašto? Kuhinjski elementi su prije svega primjenjivi i korisni te ne stoje samo kao ukras, ali ipak krase svakodnevni životni prostor kaže Amra.
“Izborom ručno izrađenih predmeta sa tako malo možete puno da promjenite, da ukoliko birate poklon bilo kojim povodom pokažete prjateljima koliko su vam posebni jer ste upravo za njih izabrali originalnost”, procijenila je ova Vitežanka.
Amra svoje rukotvorine opisuje kao predmete koji su ručno farbani, korištenjem efekta „crackle“ tj. efekat ispucalosti, zatim efekta postarivanje i sjenčenje. Motivi koje koristi su salvetni ili print sa istanjivanjem. Svaki predmet je takođe više puta lakiran kako bi se zaštitio.
Kao i svaki drugi proizvod i ručno rađeni proizvodi su postali ovisni o digitalnoj tehnologiji. Iako se fotografijom ne može prikazati svaki detalj kao ni efekat Amra u narednom periodu planira dati veći angažman na online prezentaciji njenih poroizvoda.

Ukratko, možete li nam objasniti vaš način rada, od narudžbe do dostave?
Ukoliko se neko odluči za narudžbu dogovorimo prije svega vrstu predmeta, zatim boju i detalje. Postoji mogućnost izbora već gotovih radova što omogućuje bržu isporuku.

Šta je Vaša najveća inspiracija u radu?
Inspiracije nikada ne nedostaje, fotografija sa lijepim motivom, određeni predmet, povod su za izradu…sve su to razlozi da ponovo stvorimo nešto lijepo i jedinstveno.

Imate li posebne uspjehe u radu do sada koje biste mogli podijeliti sa našim čitaocima?
Mislim da svaki kreativac zna da je uspio kada se osvrne na početke svog rada i uporedi sa sadašnjim umijećem. Napredak je zaista vidljiv.

Možete li nam ukratko opisati ono što osjećate u momentima dok pravite Vaše radove?

Osjećaj stvaralaštva je neprocjenjiv, mogu slobodno reći da utonete u jedan svijet meditacije tj. samo je u tim trenucima bitan rad koji je pred vama. Naučite da slušate svoju okolinu, da smirenije primite svaku informaciju, stičete samopuzdanje.

“Za sve one koji se bave ručnim radom moj savjet je da nikada ne odustanu od istog, neka ih ne pokoleba kritika, neka ih ne obuzme sujeta i neka uživaju u svakom trenutku stvaralaštva jer osmijeh na licu kada završite rad i zadovoljstvo koje osjetite je neprocjenjivo”, poručila je Amra na kraju, a njene radove možete vidjeti na Facebook stranici te naInstagram profilu.

Leave a Comment