Objavljeno: 29/03/2023 Objavio: admin omentari: 0

U slučaju da u vašoj glavi postoji bogata mašta, kao i skup određenih vještina, tada se od gotovo svakog predmeta može napraviti lijepa stvar. Vrlo često ljudi prave zanate od PVC cijevi. Činjenica je da se takav materijal proizvodi u različitim promjerima i prodaje se u gotovo svakoj prodavaonici po  pristupačnim cijenama. Mnogi od nas i nisu baš maštoviti kao ni kreativni pa će se sigurno pitati šta se sve može napraviti od PVC cijevi. Odgovor je prilično opširan iz razloga što se ove cijevi se lako mogu spojiti pomoću posebnih adapterskih mlaznica. Zahvaljujući tome, zaista je moguće dobiti sasvim neobične i različite dizajne. Svi zanati od cijevi sigurni su za apsolutno sve članove porodice, uključujući i malu djecu.
Kreativne radove od PVC cijevi pronašli smo u Novom Sadu gdje smo upoznali Ladišić Melindu. Melinda je danas majka odrasle troje djece, svojevremeno je radila kao učiteljica u osnovnim školama. Trenutno radi za jednu civilnu organizaciju. Za sebe kaže da voli da čita, sluša muziku, također voli i rad sa djecom i izuzetno je kreativna osoba.
Melinda svoju kreativnost ispoljava kao što smo već spomenuli na PVC cijevima koje su već godinama popularne u primjeni u kući i oko nje. Za PVC cijevi Melinda kaže da su veoma lagane, izržljivem otoprne na bakterije te smatra kako su savršen dodatak svakoj kuči jer podižu atmosferu prostora.
Najveća inspiracija joj je kako kaže stvaranje nečeg novog, unikatnog, nečeg što nema niko drugi, njen plan je da bude prisutna na što više platformi, da bi ljude upoznala sa svojim hobijem.
Melindine radove možete pogledati na Facebook profilu i na Instagram profilu.

Zašto ste se odlučili za kreativni rad i kako je ukratko izgledao Vaš razvojni put?
Današnji život je krajnje užurban i pun je stresa. Potrebno je da pronađemo neku produktivnu aktivnost kojom možemo da uposlimo um, a ujedno da nam to čini zadovoljstvo. Oduvek sam se nečim kreativnim bavila, počevši od dekorisanja svog doma, do izrade dekorativnih predmeta, bojanja stakla, slikanja na svili. Međutim radeći sve to nisam u potpunosti osećala da je to baš to, sa čim bi volela dugoročno raditi. Pre dve godine sam na jednoj društvenoj mreži, u jednoj grupi, videla plastičnu lampu sa rupama. U tom trenutku sam rekla sebi, da to želim da naučim da radim. Odmah sam u glavi imala neke vizije, kako će moje lampe izgledati. Počela sam da istražujem i učim. Nabavila sam potrebne alate, material i uredila sam mali kutak u sobi. I krenula sa radom! Prva lampa je imala sasvim jednostavan dezen, međutim, ne mogu opisati to zadovoljstvo kad sam je završila i zasijala je punim svetlom. Jednostavno nisam mogla da se zaustavim, samo su se rađale nove i nove ideje. U početku su rupice bile nejednake, ruka je ponekad bila nesigurna, ali znamo da se vežbanjem može doći do savršenstva.

Jeste li u momentu kada ste krenuli s ovim poslom imali ideju da ćete postići uspjeh kojim se danas možete pohvaliti?
Onog momenta kada se posvetimo nekoj aktivnosti kao svom omiljenom hobiju, skloni smo tome da iako uživamo stvarajući, budemo pomalo nesigurni, da li će naš krajnji proizvod doživeti takav uspeh prvenstveno u krugu porodice, jer znamo, da je njihovo mišljenje uvek najvažnije, I da li će i ostali misliti da smo stvorili nešto lepo, što bi i oni želei imati u svom okruženju. Ja sam imala sreću, da sam od mojih najmilijih, koji su uvek krajnje iskreni, makar to nekad i zabolelo, dobila samo reči pohvale. Odmah su “naručili” lampe za sebe. Sledeći korak je bio isto tako bitan za moj rad, kad sam postavila prve slike lampi na svom Fb profilu. Dobila sam mnoštvo pohvala. To mi je dalo dodatnu snagu da stvaram i stvaram.

Po čemu je Vaš brend prepoznatljiv i koje proizvode naši čitaoci mogu naći u vašoj ponudi?

Odabrala sam tačkastu tehniku da oživim šare na plastičnoj cevi i tako stvaram nacrtani motiv sa mnogo, mnogo malih rupa umesto slikanja. Svaka lampa je unikat i napravljena sa ljubavlju!

Kakav je Vaš asortiman proizvoda? Koji je vama lično omiljeni?
Lampe radim u nekoliko dimenzija, od užih i širih cevi, visine oko 30-50cm. U početku sam farbala samo u crnu ili belu boju, međutim sad već koristim i druge boje, često po porudžbini. Dezeni su različiti, pravila sam leptire, cvetove, dezene čipki, životinja. Najnovija kolekcija su dečje lampe, Miki Maus, Mini, Hello Kitty, Tweety, Meda. Meni lično je najdraže kad pravim dezene čipki i 3d leptire.

Kada biste proizvode koje imate u ponudi trebali da predstavite u kratkim crtama, šta biste o njima rekli?
LAMPA KOJA STVARA ATMOSFERU -prelepa pvc lampa, dizajnirana u potpunosti ručno sa vidljivom ljubavlju prema detaljima. Moje ručno rađene stone lampe mogu biti harmonični dodatak svakom domu.

Ukratko, možete li nam objasniti vaš način rada, od narudžbe do dostave?
Kao što sam i napomenula, jako volim čipkaste dezene, one me podsećaju na moju baku, koja je neumorno heklala predivne stolnjake, miljee. Uvek tragam za novim dezenima koje prenosim na pvc cev i onda počinje obrada, bušenje rupica raznih dimenzija. Polako se pojavljuje krajnji dezen. Uspešno radim i 3d tehniku, razlikuje se u tome, da konture sečem i grejanjem ih izvučem iz pozadine. Tako leptiri samo što ne polete. Mogu napraviti u drugoj boji i sa bilo kojom drugom šarom, temom po zahtevu ali uz konsultaciju. Sasvim sam sigurna da ćemo uvek pronaći rešenje koje odgovara potrebama onog koji poručuje.

Šta je Vaša najveća inspiracija u radu uopćeno i kako se pripremate za nove kolekcije?
Bavljenje omiljenim hobijem može da bude izuzetno relaksirajuće i ispunjavajuće iskustvo. Najveća inspiracija je stvaranje nečeg novog, unikatnog, nečeg što nema niko drugi. Videti lica onih kojima sam do sada poklonila neku lampu za neku izuzetnu priliku, i lica onih koji su lično preuzeli naručene lampe, je dovoljan dokaz da sam na dobrom putu i to je izuzetna inspiracija da se još više razvijam. U glavi imam pregršt novih ideja, kombinacija, dezena….i nekako nema kraja tome, jer kako se usavršavam, učim od onih koji rade nešto slično sa plastičnim cevima, uvek donese novu ideju, neki novi projekat. Omiljeni deo kreiranja dizajna mi je finalni proizvod. Osećaj zadovoljstva i sreće što sam sam svoje ideje realizovala.

Šta očekujete da ćete postići na poslovnom planu u narednih godinu dana?
Mislim da je motivacija važan faktor svakog uspeha. Do sada sam uglavnom bila zaokupljena pravljenjem lampi, sa marketingom sam se bavila u nekoj manjoj meri. Kreiranjem Fb i Instagram stranice za moje kreacije uspela sam da dotaknem neku širu javnost. Međutim od nedavno sam počela da tražim i druge mogućnosti, takve online stranice koje pomažu svim kreaticima da pokažu svoje radove i daju mogućnost prodaje istih. Mislim da mogu izjaviti u svoje i u ime drugih osoba koje se bave rukotvorinama, da uloženi rad, vreme i trud jako teško realno naplatiti. Međutim, to nas neće zaustaviti da i dalje stvaramo. Mišljenja sam da je sve više onih koji znaju da cene ručni rad. Moj plan je da budem prisutna na što više platformi, da bi ljude upoznala sa svojim hobijem.

Imate li posebne uspjehe u radu do sada koje biste mogli podijeliti sa našim čitaocima?
Bila sam prisutna na nekoliko lokalnih izložbi ručnih radova, gde sam dobijala samo reči pohvale. Najviše znači povratna informacija od onih čiji dom krase ove lepo dizajnirane lampe. Kad dobijem sliku iz njihovog doma, kako su izabrali najlepše mesto za lampu. Kada kupite nešto što je neko drugi napravio, upravo vi se pronalazite u toj kupovini. Bilo da je u pitanju boja, tekstura, oblik ili samo raspoloženje u kojem ste, stvar koju je napravila osoba kao vid svog kreativnog duha postaje cenjena daleko više nego proizvod masovne proizvodnje.

Možete li nam ukratko opisati ono što osječate u momentima dok pravite Vaše radove?
To je privatno vreme koje imam samo za sebe. Kada napravite nešto, ostavljate deo sebe u njemu. Kada završite rad na nečemu, ponosni ste delom jer vidite sebe u tome. Kroz ručne radove struji energija autora, sve male nepravilnosti koje su vidljive na ručno izrađenim proizvodima su potvrda njihove posebnosti.
Svojim rukama stvarati je predivno!

Poruka za sve osobe koje se bave ručnim radom?
Svaki rad je plod tvoje mašte i na neki način je unikatan! Radite stvari koje vas čine srećnim! Podstaknite vašu maštu! Nemojte dozvoliti da vas godina rođenja sprečava da uživate u životu i da počnete sa novim hobijem koji će vašem životu dati sasvim novu i sigurno lepšu dimenziju. Ne igra ulogu da li se neko bavi tradicionalnim ručnim radom ili nekom modernijom tehnikom, jedino je važno da stvaramo, da ulepšamo kako svoj tako i nečiji život. Važno je da se osećamo srećno i ispunjeno. Ako svom radu pristupimo s ljubavlju ne postoje gornje granice kreativnosti. Izrada rukotvorina ima bitnu osobinu da nas zabavlja satima. Podiže nam raspoloženje i zbog njih ostajemo srećni, a očigledno, kada smo srećni, onda širimo isto osećanje svuda oko nas. Ovo je magija stvaranja!

Leave a Comment