Objavljeno: 13/11/2023 Objavio: admin omentari: 0

Suzana Jurišević ima 49 godina, dolazi nam iz Kragujevca. Završila je srednju ekonomsku školu, a trenutno je na drugoj godini Visoke škole stručnih studija. Zaposlena je u u računovodstvu kao materijalno finansijski službenik. Za sebe Suzana kaže da je kao osoba veoma iskrena i dobronamjerna, a svoju kreativnu stranu već pet godina ispoljava kroz tehniku dekupaž. Opčinjena je kaže činjenicom da starim i dotrajalim stvarima možete udahnuti novi život.Osim dekupaža voli cvijeće, muziku i druženje s prijateljima i porodicom. Inspiraciju za svoje radove Suzana kaže da pronalazi u svemu, u u pročitanom stihu, u lijepom danu, u osmjehu, zagrljaju djece… Također ističe da na Pinterestu postoje predivni motivi za štampu, tako da često preuzima slike i trudi se da ih kvalitetno upotrijebi.
Zašto ste se odlučili za kreativni rad i kako je ukratko izgledao Vaš razvojni put?
Najpre sam videla na netu predmete u dekupaž tehnici. Počela sam da pratim razne tutorijali i tako započela izradu sopstvenih predmeta. U početku su to bili neki sitniji predmeti kao podmetači za čaše, četke za kosu i slično. Tako odrađene predmete sam najpre poklanjala sebi dragim osobama. Na nagovor svojih koleginica odradila sam par kutija koje su ubrzo bile prodate. Ljudi su počeli da se interesuju za moj rad, pa sam oformila svoju fb stranicu. Tako su krenule porudžbine i dalja prodaja radova.

Jeste li u momentu kada ste krenuli s ovim poslom imali ideju da ćete postići uspjeh kojim se danas možete pohvaliti?
Na samom početku bavljenja dekupažom nisam verovala u sebe i uspeh. Vetar u leđa su mi davali porodica i prijatelji. Trudila sam se da zadovoljim zahteve kupaca, da radovi budu kvalitetno i pedantno odrađeni, a cena pristupačna. To je urodilo plodom.

Po čemu je Vaš brend prepoznatljiv i koje proizvode naši čitaoci mogu naći u vašoj ponudi?
Danas izrađuje gotovo sve predmete za koje su kupci zainteresovani. Najčešće su to slavske kutije knjige, poslužavnici sa podmetačima, kutije za hleb, čak sam radila i restauraciju trpezarijske komode.

Kada biste proizvode koje imate u ponudi trebali da predstavite u kratkim crtama, šta biste o njima rekli?
Za svoje radove bih rekla da su autentični, svaki je unikat, radovi sa srcem i dušom. U njima je utkani mnogo ljubavi, strpljenja, vremena

Ukratko, možete li nam objasniti vaš način rada, od narudžbe do dostave,?
Uglavnom se kupci jave sa jasnom željom o predmetu tj. znajući kakvu namenu taj predmet treba da ima. Uvek nastojim da se pre početka izrade predmeta dogovorimo sa kupcem o željenoj boji, motivu, uloženom materijalu, ceni… svim neophodnim pitanjima. I tek onda pristupamo izradi. Najpre se svaki predmet dobro ošmirgla, očisti se od sitne prašine, zatim se na njega nanosi prajmer posle kojeg opet ide šmirglanje finom vodenom šmirglom. Kad se predmet pripremi pristupa se nanošenju motiva, boje, da odatnih ukrasa, ornamenata, okova i sl. Sve u zavisnosti šta kupac želi. Odrađuju se natpisi, posvete… I na kraju sledi lakiranje predmeta koje se obavlja u 3 ruke.

Šta očekujete da ćete postići na poslovnom planu u narednih godinu dana?
Iskreno nemam neke posebne planove. Dekupaž je predivna vrsta umetnosti koju pruža neograničene mogućnosti. Ali u Kragujevcu je standard takav da ne pruža dovoljne mogućnosti za zaradu od tog hobija. Tako da na dekupaž ne gledam sa finansijske strane. Ne trudim se toliko da svoj hobi unovčim. Radim ga s ljubavlju i zato što u njemu pronalazim svoj mir. Pronalazim dodatnu mogućnost da izrazim svoje emocije: ljubav, čežnju, veru…

Možete li nam ukratko opisati ono što osjećate u momentima dok pravite Vaše radove?
Dok radim dekupaž osećam se ponosno. Znate poseban je osećaj kad od ničega stvorite nešto. Kad oživite stvari koje su do tada bile neprimetne.

“Poruka za osobe koje se bave ručnim radom je da ne odustaju od svojih snova, svojih ciljeva. Da rade ono što vole, jer se jedino ručni radovi urađeni od srca i s ljubavlju ističu i bivaju prepoznatljivi”, poručila je na kraju razgovora Suzana, a njene radove možete pogledati na njenom Instagram profilu.