Objavljeno: 05/05/2022 Objavio: admin omentari: 0

U nedostatku posla, a u moru neiskorištenog, slobodnog vremena polako dolazi do dosade. Treba naći neku obavezu, neobičnu, zanimljivu i pristupačnu,kako našim kreativcima tako i njihovim kupcima. L.K. majka je jednog divnog djeteta. Nezaposleni profesor historije znala je da ima malo kreativnosti u sebi, ali trebalo se usuditi početi i vidjeti kolika je i dokle može odvesti? I tako tražeći sebe, Nju su pronašle pinjate.
L.K se bavi izradom pinjata. Šaroliki papirni predmeti ispunjeni slatkišima i konfetima. Mnogo je modela. Ma šta mnogo- neograničeno. Dokle ide vaša mašta idu i modeli. Pored pinjata pravi okvire ili ramove za slikanje, torte od kartona, banere, pozivnice za rođendane…
Zašto ste se odlučili za kreativni rad i kako je ukratko izgledao Vaš razvojni put?
Krenula sam iz dosade i potrebe da ipak nekako se osjetim vrijednom. Razvojni put teče i sad. Krenula sam sa baš jednostavnim modelima koje sam mogla naći na internetu. Kad sam savladala osnove, onda sam polako krenula sa složenijim modelima. Obično radim modele koje kupci žele. Pošalju sliku željene pinjate i onda kreće moj posao izrade, crtanja i ukrašavanja.

Jeste li u momentu kada ste krenuli s ovim poslom imali ideju da ćete postići uspjeh kojim se danas možete pohvaliti?
Pa da budem iskrena o nekom velikom uspjehu u financijskom smislu ne mogu još govoriti, jer sam daleko od toga. Ali ako uzmem da je moj uspjeh uraditi pinjatu tako da kupac bude zadovoljan onda sam baš uspješna. Vidjeti radost na dječjim licima kad vide svoju pinjatu i zadovoljstvo roditelja koji mi daju pored novca i povjerenje da će sve biti kako žele, to je nešto neopisivo. Još kad se za neko vrijeme ponovo jave sa nekom drugom željom da li svom ili nekom drugom djetetu stvarno je onaj unutrašnji uspjeh.

Po čemu je Vaš brend poznat ?
Pinjate i ramovi za slikanje stvarno podignu svaku proslavu na neki poseban nivo. Pored djece u razbijanje pinjata uključe se i roditelji,očevi da budem preciznija . Tako da se atmosfera nekad monotonog slavlja dosta podigne i svi učestvuju.

Kakav je Vaš asortiman proizvoda?
Asortiman je raznolik. Počela sam sam sa pinjatama za rođendane, polako se to prenosilo i na druge proslave kao za kraj školske godine,za proslavu Nove godine,za neka skromna druženja,proslave djevojačke večeri, a ko zna dokle će nas naše pinjate odvesti ? Pravimo i ramove za slikanje,torte od kartona,banere,pozivnice za rođendane,zatim dobrodošlice za rođendane ili neke druge događaje.

Kada biste proizvode koje imate u ponudi trebali predstaviti u kratkim crtama,šta biste o njima rekli?
Kratko rečeno sa pinjatama imate super, super, super zabavu. Bilo rođendansku ili neku drugu. Posebno mi je zadovoljstvo kad mi se jave djevojke da na šaljiv i neobičan način uljepšamo djevojačke večeri.
Ukratko,možete li nam objasniti vaš način rada,od narudžbe do dostave?
Pretežno mi se jave preko fb i i Instagram profila. Pošalju sliku i onda idemo dalje. Prvo provjerim da li mogu napraviti željenu pinjatu. Nekad jednostavno nemam vremena za izradu i moram odbiti narudžbu. Inače za izradu pinjate nekad je potrebno i po par dana. Da, da par dana. Većina misli da je to lagan posao, ono sjedi 2-3 h i to je to. Ali to je zaista jako precizan rad, koji traži kao i sve veliku posvećenost. Kad se dogovorimo oko modela, vremena izrade, razmijenimo podatke i dogovorimo preuzimanje kad pinjata bude gotova. Za Mostar isporuka je gdje se dogovorimo, nekako gledam da koliko god mogu izađem u susret i dostavom pa čak i na kućnu adresu. U ostale gradove šaljemo običnom i brzom poštom.

Za L.K najveća inspiracija je dječja sreća. Kad su oni sretni i ona je. U svaku pinjatu unese dio sebe. Koliko god željela ne može uraditi dvije iste.. Model može biti isti,da Elsa iz Frozena je jako često motiv,ali je svaka njena Elsa nekako drugačija. Tako da je svaka pinjata unikatan rad. Kako vrijeme prolazi dolaze novi crtani filmovi,nove zanimacija tako i novi modeli pinjata. L.K samo pratiti dječje interese i pokušaje biti dio njih.

Šta očekujete da ćete postići na poslovnom planu u narednih godinu dana
Hm,šta očekujem? Pa evo ovako da ne budem pohlepna, neka bude očekivanje bar dvije pinjate sedmično da budu naručene i ja ću biti više nego zadovoljna. Možda očekujem ono negdje u dubini da se interesovanje za pinjate proširi i na pinjate za vjeridbu. Pokrila sam do sada proslave, rođendane, djevojačke večeri pa eto možda još da budemo dio jednog sudbonosnog DA, ne bi bilo loše.

Imate li posebne uspjehe u radu do sada koje biste mogli podijeliti sa našim čitaocima?
Možda ovo nekom i nije uspjeh al meni svakako jeste. Imala sam narudžbu za Njemačku. Gospođa iz BIH koja inače živi i radi u Španiji,Sve tri godine za redom je naručivala pinjate za proslave njene djece kad dođu u Mostar.

Možete li nam ukratko opisati ono što osjećate u momentima dok pravite vaše radove?
Jooooj šta osjećam. Znam šta ne osjećam, a to su prsti od velikog rezanja papirića . Pa nemam neko posebno uzbuđenje oko standardnih pinjata. Al kad dobijem neki model koji prvi put radim e tad sam jako uzbuđena. Kad sam radila Chasea iz Paw Patrol, my little pony,bager pinjatu,kućicu Maše i mede… Volim izazove i to me tjera da kopam sve dublje i dublje i otkrivam svoje mogućnosti

Poruka za sve osobe koje se bave ručnim radom.
Poruka je da ne odustaju. Možda nema novca koliko želite li trebate u tom trenutku al ne odustajte. Imala sam i sama periode kad po 10 mjeseci nije bilo ni upita za pinjatu.tad sam naravno radila i druge poslove,al pinjatama sam se uvijek rado vraćala. To je nešto što radim srcem i u čemu želim da uspijem.

Njene radove možete pogledati na Facebook profilu i stranici pinjate Mostar kao i na Instagram profilu pinjate_mostar.

Leave a Comment