Objavljeno: 27/01/2022 Objavio: admin omentari: 0

Anela Đulan (21), rođena i odrasla u Zenici. Po završetku srednje škole upisuje se na IT Akademiju, smijer grafički dizajn te istu završava u novembru 2021. Anela se za dizajn odlučila iz razloga jer je odvuijek bila kreativna osoba i nije mogla zamisliti da radi bilo što gdje neće moći ispoljiti svoju kreativnost. Bavi se crtanjem realističnih portreta po narudžbi, koje radi olovkom, drvenim bojicama, akvarelom, akrilnim bojama.

„Prijateljica moje mame je rekla da želi portret svoje djece, te sam joj tu želju i ispunila. To je bio moj prvi plaćeni rad, iskoristila sam taj novac za novi, kvalitetniji materijal, a i za reklame putem Facebooka.  Tad se desio jedan “boom” i dobila sam dosta pratitelja za par dana. Trenutno je to i platforma na kojoj dobijam najviše narudžbi“, odaje nam ova mlada Zeničanka.

Kada smo Anelu pitali žasto baš crtanje rekla je da je to njen hobi oduvijek, ali popračen snom da jednog dana bude profesionalni umjetnik.

A šta smo to još s Anelom pričali možete pročitati u ostatku intervjua.

Da li ste u početnim momentima svog rada mogli i sanjati uspijeh koji danas imate ?

Ni najmanje. Mislila sam da u našoj državi umjetnost baš i nije cijenjena, pa nisam očekivala mnogo.

Po čemu je Vaš brend prepoznatljiv i koje proizvode naši čitaoci mogu naći u vašoj ponudi?

Bavim se uglavnom portretima, s obzirom da radim i zidne slike po narudžbi. U budućnosti planiram proširiti asortiman sa više originalnih slika. Moj brend je prepoznatljiv po tome što sam jedna od rijetkih portret umjetnika koji rade u boji, većinom ljudi rade olovkom. Ja ponajviše volim raditi akvarelom. To je medij s kojim sam počela svoj biznis, a i prije toga mi je bio omiljen. Osim toga nudim radove Polychromos bojicama, slike akrilnim bojama, sve što vi možete zamisliti, ja mogu nacrtati.

Kada biste proizvode koje imate u ponudi trebali da predstavite u kratkim crtama, šta biste o njima rekli?

Portreti koje radim su rađeni sa ciljem realizma, da crtež što više liči osobi koju crtam. Boje koje koristim dodatno dodaju realizmu, jer se subjekt čini više živim.

Šta je Vaša najveća inspiracija u radu uopćeno i kako se pripremate za nove kolekcije?

Moje najveće inspiracije su drugi umjetnici kao što je njemački akvarel umjetnik Laovaan. Pored njega, Kelogsloops, Thierry Duval- još dva akvarel umjetnika, te Ružica Milutinović koja radi portrete uljanim bojama.

Šta očekujete da ćete postići na poslovnom planu u narednih godinu dana?

Nadam se početi sa freelance grafičkim dizajnom, čim još malo izgradim portofolio. Pored toga, proširiti ću ponudu u ovom biznisu, ubaciti ću veće formate te originalne slike. Trenutno radim portrete do 40x50cm, pa mislim da će mušterije cijeniti malo širu ponudu.

Možete li nam ukratko opisati ono što osjećate u momentima dok pravite Vaše radove?

Najviše osjećanja osjetim nakon predaje rada, kada dobijem reakcije od klijenata, ili mi oni prenesu reakciju osobe kojoj su poklonili portret. Vjerojatno su mi najčešće narudžbe davno preminulih, čije slike spojim sa npr njihovom djecom ili unucima. Stvarno je neopisiv osjećaj kad znaš da je tvoj rad nekoga rasplakao.

Za kraj razgovora Anela je poslala divnu poruku za svoje kolege kreativce kao i sve one koji to imaju u planu postati:“Svaki rad ima svog klijenta. Iako mislite da možda vaš rad nikoga ne bi zanimao, ili da nije dovoljno dobar, zapamtite da smo mi naši najgori kritičari. Da sam slušala sebe, a ne ljude oko sebe, nikad se ne bi počela baviti umjetnošću“.

Aneline izuzetno lijepe radove možete pogledati na Facebook stranici “Portreti po narudžbi by Anela“, te na instagram stranici @portretibyanela.

Leave a Comment